Норвешка постаје земља без кеша

У Норвешкој се, тренутно, кеш користи у само пет одсто трансакција, а водећа норвешка финансијска корпорација, Финанс Норге, сматра да би та нордијска земља требало да искорени коришћење кеша до 2020. године.

Свијет 21.07.2014 | 21:10
Норвешка постаје земља без кеша

Међутим, аналитичари оцењују да би људи требало да буду у могућности да купују и без картица.

Финанс Норге, фирма која представља више од 200 финансијских институција и група у земљи, заговара елиминацију трансакција базираних на кешу у Норвешкој, уз објашњење да би се на тај начин спречили проблеми са финансијским криминалом, пљачкама и прањем новца.

"Плаћање кешом представља тако мали проценат трансакција у друштву, да бисмо могли и без њега", наводи се у саопштењу корпорације Финанс Норге.

Из те корпорације наводе и да је коришћење картица у првој половини године повећано 8,6 одсто, те да "државу кеш скупо кошта" и да трансакције кешом чине само пет одсто укупних трансакција у Норвешкој, а мања употреба кеша забележена је само у Шведској и Великој Британији.

Међутим, аналитичари упозоравају да би потпуна елиминација кеша могла пореметити систем слободе плаћања.

"Мора бити омогућено да купац сам одлучи на који ће начин плаћати, да ли жели да то буде забележено, или не", казао је аналитичар Гури Мелби.

"Мислим и да је наивно веровати да ће криминал нестати са повлачењем кеша. Сведоци смо да криминал захвата све сегменте, а банке и електронски начини плаћања нису изузетак", додао је он, и закључио да "прилике за развој криминала не зависе од начина плаћања".

Аналитичари сматрају и да је за приватност грађана битно да имају могућност да нешто купе а да не остављају електронски траг куповине.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ево га

21.07.2014 22:56

Укидање кеша, уградња чипова, па "неће моћ' ни купит' ни продат' ко не буде имао жиг звери" - каже Библија. А, јел'оно нека норвешка фирма узела да производи чипове ?! хмм..мм.м..?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

22.07.2014 11:01

Па ми сад вец купујемо без кеса

ОДГОВОРИТЕ