Суспензија и смањење царинских стопа за увоз

Савјет министара БиХ је на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа БиХ донио Одлуку о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређене робе до 31. децембра.

Босна и Херцеговина 21.07.2014 | 17:46
Суспензија и смањење царинских стопа за увоз

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ саопштено је да су овом одлуком уважени захтјеви Удружења текстила, коже и обуће БиХ, надлежних ентитетских институција и ентитетских привредних комора, Спољнотрговинске коморе БиХ и самих привредника, те ријешени одређени проблеми, посебно у домену такозване унутрашње обраде, са којима су се произвођачи у текстилној и обућарској индустрији сусретали у претходном периоду.

Одлуком, посредством које се омогућава бенефицирани увоз репроматеријала неопходног за функционисање привредних субјеката у обућарској, електроничкој, металској, прехрамбеној, ауто и хемијској индустрији, а које запошљавају више од 30.000 радника у БиХ, непосредно се пружа подршка стварању конкурентнијих производа за домаће и инострано тржиште, затим подршка повећању извоза, те очувању, односно повећању запослености у БиХ.

Одлуком је обухваћено 28 тарифних ознака које су биле обухваћене одлуком која је примјењивана у другој половини 2013. године, као и нових шест тарифних ознака.

Ријеч је о роби која се може сматрати за репроматеријал, јер их или уопште нема или их нема у довољним количинама у БиХ, те су произвођачи, који их користе као сировину у производњи финалног производа, морају увозити из иностранства.

На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Савјет министара БиХ је усвојио Одлуку о управљању тарифним квотама за пољопривредне производе којом се уређују начин и критеријум расподјеле тарифних квота приликом увоза одређених производа у оквиру одобрене бесцаринске квоте.

Основни разлог за доношење ове одлуке подразумијева потребу уређења расподјеле тарифних квота у пољопривредном сектору, с обзиром да ова материја до сада није била разрађена на овакав начин, те су у ранијем периоду могле бити идентификоване различите девијације у овој области.

Имајући у виду да су тарифне квоте уведене због потребе регулисаања одређених тржишних поремећаја, као и да се омогући довољно сировине домаћим произвођачима, јавила се потреба за доношењем овог прописа.

На овај начин постиже се равномјерна и рационална расподјела током читаве године, транспарентност и онемогућавање злоупотреба у кориштењу квота и кориштење квоте с циљем развоја производње и повећања запослености.

Примјена ове одлуке је везана за Одлуку о утврђивању Царинске тарифе БиХ која се доноси на годишњем нивоу.

Коментари / 0

Оставите коментар