Издато 5.015 картица, активно око 4.800 корисника

У Републици Српској до сада је издато 5.015 платних картица по ваучер моделу Фонда солидарности, док је тренутно активно око 4.800 корисника, изјавио је савјетник министра финансија Српске Далибор Томаш.

Република Српска 20.07.2014 | 14:24
Издато 5.015 картица, активно око 4.800 корисника

Томаш је, након састанка премијера Републике Српске Жељке Цвијановић са представницима општина и градова који су били поплављени и комисија за процјену штете, прецизирао да је у Јединствени регистар штете до сада унесено 18.065 корисника, од којих је 9.243 физичких лица чија је штета на стамбеним објектима већа од 5.000 КМ и да ће она приоритетно добити платне картице.

Он је додао да је од 99 привредних субјеката, који имају потписан уговор са Фондом солидарности за обнову Републике Српске, у 70 инсталиран пост терминал за употребу платних картица и да су они у
потпуности у функцији.

"Ријеч је о 20 предузећа са подручја Бањалуке, шест са подручја Лакташа, 16 са подручја Добоја, 12 из Бијељине и по осам из Приједора и Шамца", рекао је Томаш.

Он је најавио да ће сутра бити настављено инсталирање терминала, наводећи да се највећи број привредних субјеката у којима они нису инсталирани налази на подручју Бањалуке и Лакташа.

"Биће нам потребно и додатно вријеме за општине у којима је пријављен веома мали број привредних субјеката, међу којима су Милићи, Зворник и Теслић, а мораћемо се вратити и у општине гдје људи прошле
седмице нису могли да нас приме", рекао је Томаш.

Он очекује да ће терминали у свим привредним субјектима који су потписали уговор са Фондом бити инсталирани најкасније до сриједе.

"Ми привредне субјекте нисмо лимитирали датумом до када могу да се пријављују Привредној комори, тако да ће се предузећа јављати и након сриједе, а ми ћемо удовољити њиховим захтјевима", рекао је Томаш.

Он је подсјетио да је списак робе која се може куповати по ваучер моделу дефинисан Уредбом о приоритетној помоћи и да су сви привредни субјекти строго упозорени да се придржавају списка, како би могли да ову робу од Фонда наплате.

Говорећи о корисницима платних картица којима личне карте нису издате у мјестима у којима су им поплављени стамбени објекти, Томаш је рекао да они према Уредби немају право на приоритетну помоћ, али да ће се ово питање још једном изложити на сједници Управног одбора Фонда солидарности, како би се за најугроженије категорије нашло прихватљиво рјешење.

Томаш је прецизирао да лица која нису добила картицу у Доњем Жабару имају стамбене објекте у овој општини, али да су се пријавила у Брчко дистрикту због остваривања права на здравствену заштиту, док велики
број лица у лакташком насељу Трн има викенд или родитељске куће, док им је пребивалиште у Бањалуци.

"У Влади нисмо у могућности да вршимо процјену да ли та лица живе у Трну или не, за нас је релевантан једино извод из ЦИПС-а о сталном мјесту пребивалишта", рекао је Томаш.

Према његовим ријечима, приликом евидентирања података о лицима која имају више стамбених јединица, на терену се дешавају грешке да се уписује да она живе у свим објектима, али се према Уредби о приоритетној помоћи право остварује искључиво на једну јединицу у којој се станује, што остварују и подстанари на објекте који нису у њиховом власништву.

"Рјешавање овог проблема захтијеваће додатни посао за локалне комисије да још једном прођу кроз цијелу евиденцију и смање грешке", рекао је Томаш.

Предсједник Републичке комисије за процјену штете Славко Вукаловић рекао је да локалне комисије треба да доставе завршне елаборате о процјени штете до 12. августа, на основу којих ће, након прегледа, Влада дати сагласност о коначном износу штете.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

20.07.2014 14:31

На отварању Андрић Града пило се вино које кошта 40еу по флаши и сличне ствари. Да не дуљим много цех је био преко 300000 км. Ето како изгледа солидарност. Колико се платних картица могло подјелити да су бар преполовили цех, али засто када то све народ плаћа. По искуствима након поплаве у Фочи за те паре ће им Додиковци дати само фуш робу по дуплој цијени. Богатити на туђој несрећи не може изаћи на добро никоме. Пазите људи за кога ћете гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

21.07.2014 06:21

Како их није стид, када су почели да прикупљају донације било је да сви који су поплављени имају право на помоћ, сада почели да измишљају, људи живе ту ,поплављени а немају право јер су пријављени у Брчком. Само они имају право на све, није важно гдје су, а народ нек се да простите јб, важно је да њима остане што више. На крају це добити помоћ само они који им дају глас на изборима.Немам ријечи и на народној муци хоће да профитирају,па зар смо стварно толике овце да нам раде шта хоће. Гдје је та опозиција што не реагује, стане на страну народа. У ствари сви су ,нажалост исти,битна им је фотеља.

ОДГОВОРИТЕ