Бактерије вребају из влажног костима

Лети су учесталији проблеми, које углавном узрокује ешерихија коли. Ако је инфекција захватила горње уринарне путеве, и стигла до бубрега, јавиће се повишена температура.

Здравље 20.07.2014 | 13:51
Бактерије вребају из влажног костима

КУПАЊЕ у базенима и водама које нису проверене, као и дуготрајно ношење мокрих купаћих костима и оскудно облачење у климатизованим просторијама, погодују размножавању клица у уринарном тракту. Зато су уринарне инфекције веома честе током лета.

Ешерихија коли је узрочник у готово 40 одсто уринарних инфекција које углавном погађају жене. Кад се ова бактерија запати у уринарном тракту убрзо се јављају и типични симтоми: учестало и болно мокрење, замућен или сукрвичав урин, и пробадање у доњем делу стомака и крстима.

Доктор Ђорђе Алексић, уролог у КБЦ “Звездара”, објашњава зашто ове бактерије могу релативно лако да доспеју у бешику и тамо да изазову инфекцију:

- Пут који бактерије треба да пређу до мокраћне бешике код жена је доста краћи, па је и ризик од развоја уринарне инфекције већи. Један од главних предиспонирајућих фактора за улазак бактерија у бешику је сексуални однос.

Инфекције уринарног тракта обично настају од бактерија које потичу из дебелог црева и које се нормално налазе на кожи од ануса до вагиналног отвора. Један број инфекција код жена води порекло од бактерија које потичу из вагине и које колонизују кожу око отвора уретре.

У нормалним околностима бактерије доспеле у мокраћну бешику елиминишу се током мокрења. Међутим, слузница неких жена је подложна за везивање бактерија, чему доприносе и лоше навике попут дуготрајног ношења мокрог костима и лаганије облачење у променљивим климатским околностима.

Ако су симптоми изражени, посебно ако се појавила повишена температура, терапија се започиње одмах.

- Најпре се креће са антибиотиком широког спектра дејства за који се искуствено зна да покрива најчешће узрочнике уринаних инфекција. У случају благе или нетипичне симптоматологије најбоље је узети седимент урина и уринокултуру и на основу тих резултата започети терапију - каже др Алексић.

Једноставне уринарне инфекције могу да се лече и уроантисептицима уместо антибиотицима како би се на тај начин спречила каснија појава гљивичних инфекција. Лечење некомпликованих уринарних инфекција код жена може да траје од три до пет дана, а случају да је инфекција захватила и горње уринарне путеве од 10 до 14 дана.

Ако је инфекција захватила горње уринарне путеве, и стигла до бубрега, јавиће се повишена температура, и тада је терапија компликованија и дужа. Када је претходна упала само смирена, а није излечена, могу да се јаве понављане инфекције. У том случају предлаже се превентивно узимање уросептика у дужем временском периоду, обавезно увече.

Коментари / 0

Оставите коментар