Технологија производње малине није унапријеђена

Технологија производње малине није унапређена у односу на период од пре десет година, оценио је данас за Тањуг стручњак за агроекономију, проф. др Светислав Петровић, који сматра даје велики проблем то што произвођачи када оберу малину у малињак не уђу све до пролећа.

Србија 20.07.2014 | 10:24
Технологија производње малине није унапријеђена

"Начин узгајања овог воћа није побољшан по питањима сортимента, заштите, агро и помо-техничких мера које се примењују у засадима", навео је он.

Петровић великим проблемом означио то што произвођачи малињаку не посвећују континуирану пажњу.
"Засаде након брања треба заштити средствима која препоручују агрономи, међутим, имамо масовну појаву да малинари то не чине, што је грешка, будући да малина захтева беспрекорну негу током читаве године", закључио је Петровић.

Он је констатовао да се површине под малином увећавају, екстезивно се шире, што ће, како је приметио, допринети да укупан обим производње буде већи него лане. Временске прилике се, мејдутим, нису добро одразиле на укупну производњу "црвеног злата" по питању приноса и квалитета рода, оценио је Петровић.

Он је напоменуо да је на почетку бербе квалитет овог воћа био лош, али се од 26. јуна знатно поправио, али и изразио бојазан да ће садашње падавине поново утицати на квалитет.

"Малина не подноси екстремне климатске вредности, дакле, не одговарају јој високе, али ни ниске температуре, а нарочито јој не одговара много влаге у периоду зрења, што је ове године у ариљском крају нарочито присутно", објаснио је стручњак за агроекономију.

Берба малине, која је један од најзначајнијих извозних производа Србије, је у завршној фази, осим у планинским пределима где ће трајати још десетак дана.

 

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар