На новим униформама и презиме полицајца

Полицијски службеници МУП-а РС од петка су у новим униформама, које на видном мјесту имају и идентификацијску ознаку с првим словом имена, као и презименом.

Република Српска 19.07.2014 | 08:36
На новим униформама и презиме полицајца

Стара, прилично дотрајала и изгледом застарјела службена одијела "људи у плавом" замијенили су новим љетним униформама, које се састоје од мање дијелова, али су, ипак, функционалније.

"Нови правилник о јединственој полицијској униформи и опреми је прописао униформу која има мањи број дијелова.

Израђене су од најквалитетнијих материјала прилагођених свакодневним пословама и условима рада полицијских службеника, као и модернијег дизајна", кажу из МУП-а РС.

 
Полицајци, с којима смо у петак разговарали, не крију задовољство због ових униформи и обећавају да се од њих сада може очекивати још бољи рад.

Милорад Тодоровић, помоћник командира Полицијске станице Бањалука, рекао нам је да је јако добар осјећај ући у нову униформу након пет или шест година.

"Задужили смо нову униформу, која је, као што видите, прилагођена теренском раду. Прије свега, јако је удобна и квалитетна. Има више новина на униформи у односу на претходну. Поред тога што су прилагођене за теренски рад, олакшавају нам рад, а имамо измјена и на десној страни кошуље, гдје се налази презиме с инцијалом имена", навео је Тодоровић.

На питање чему служи иницијал имена и презиме на десној страни униформе, односно да ли то значи да ће грађани моћи да знају у сваком тренутку с ким разговарају или да тај податак искористе за евентуалне пријаве, Тодоровић каже да су полицијски службеници дужни да на својим униформама носе обиљежје свог имена, и то из више разлога - од тога да грађани знају ко их легитимише и контролише до свега осталог чему то може да служи.

"Нова униформа је ту, а остају старе обавезе - и даље остајемо у служби народа и још сигурно одговорнији након добијања ових униформи", устврдио је Тодоровић.

Из ресорног министарства су потврдили да ће нова униформа првенствено омогућити ефикаснији рад и боље заштитити здравље полицајаца.

"Сваком дијелу униформе посвећена је посебна пажња у вези с материјалом од којег је израђена и дизајном, како би задовољили услове рада и потребе полицајца. Правилник предвиђа реалне рокове трајања појединих дијелова униформе и ставља обавезу редовног занављања", наглашавају из МУП-а РС.

Оно што ће грађани најприје примијетити јесте да су полицајци остали без досадашњих шапки, кравата и класичних ципела, те да су металне ознаке на униформи замијењене ознакама везеним на платну. Али, то није све, јер полицајце очекује и нова обућа.

"МУП РС је у завршној фази процедуре набавке адекватне обуће за полицијске службенике у складу са одредбама новог правилника. Односи се то на плитке ципеле, полудубоке ципеле и женске ципеле за редовни састав полиције, те чизме и такозване тактичке патике за припаднике Специјалне јединице полиције и јединица за подршку", увјеравају из МУП-а РС.

Правилник, како додају, предвиђа изузетно квалитетну обућу, што значи удобну, издржљиву, водонепропусну и са ђоном који ће спријечити клизање.

"Вишеслојни материјали, кожа и мембрана, треба да омогуће 'дишљивост' и спријече пролазак воде у унутрашњост обуће. Набавка нових униформи и обуће за полицијске службенике МУП-а РС не би била могућа без снажне подршке Владе РС", кажу из МУП-а РС.

Осим што су добили нове униформе, те што им стиже и обућа, полицајцима у РС ускоро ће се придружити и нове колеге.

Наиме, већ је расписан конкурс за 110 полицијских службеника и 36 намјештеника, а у плану је и запошљавање 34 државна службеника, што је укупно 180 радних мјеста.

"На овај начин утицаће се и на подмлађивање полиције, али и на њену ефикасност", потврдила нам је Мирна Шоја, портпарол МУП-а РС.

 

Извор: Независне новине

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

спијун

19.07.2014 06:53

Баш је ружна, изгледају ка ватрогасци сто. Не гледају мало шта људи носе у свету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муп

19.07.2014 06:54

Ста друго оцекивати од Независних новина када су једино независне од истине. Да ли је тај полицајац рекао да је свима капа стварно мања за два броја од онога сто писе. Мени су рекли и да се хлаце готово идентицне могу купити за мање од 10 КМ у трговини ХТЗ опреме. Сви ми имамо некога у полицији и нема потребе за овим лазима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

19.07.2014 07:06

Они никад нису крили своје име и презиме !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

19.07.2014 09:39

А капе су као зидарске

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

19.07.2014 10:13

Само фали метла и лопата и јапанер , љепша је стара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

19.07.2014 10:22

Па погледајте мало на интернету шта Полицајци носе у Европи, ово су модерне и квалитетне униформе, а прије свега функионалне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

наса мурија

19.07.2014 11:06

Јесу одијеле функцијонална, кад их видиш у даљини на путу не знаш јесу ли полицајци или нискоградња....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХТЗеац

19.07.2014 17:10

Муп @ хлаче за мање од 10 КМ? ти се збиља не резумијеш у тематику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како ко

20.07.2014 05:30

Док народ нема ни хлеба да једе, ови прате моду на рачун народа, мислим од пореза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муп

20.07.2014 06:43

ХТЗац тако кажу, а ти провјери. Кажу готово идентичне панталоне, мање од 10 км. Шта је са капама, бољи су рекламни качкети. Отиђи у Зару-Азел Франце па погледај пошто су боље капе од ових полицијских. Али ти као да си учествовао у одабиру понуђача и креирању униформе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

21.07.2014 16:14

Изузетно рузна униформа, нароцито капе. Полицајци ми сада лице на неке портире или ватрогасце. Не треба ни сумњати да је неко згрнуо силну лову на овим униформама.

ОДГОВОРИТЕ