Доказ да иза смјене Рачића стоји Шкрбић

Слика говори више од хиљаду ријечи, често је понављана мантра.

Република Српска 19.07.2014 | 22:05
Доказ да иза смјене Рачића стоји Шкрбић

У овом случају слика табле испред КБЦ-а, на којој пише “Марковић инвест”, говори више од 12.870.000 ријечи, а и марака, колико износи штетни Уговор који је в.д. директора КБЦ Бањалука Мирко Станетић потписао 09.07. ове године са њемачком фирмом “Линднер.

Већ раније сам објавио да је преговорима измешу КБЦ-а (када је директор био Душко Рачић) и “Линднера” све вријеме присуствовао и Раде Марковић, власник фирме “Марковић инвест”. Раде Марковић и његова фирма нису учествовали на тендеру, нити га је Рачић звао на преговоре.

Био је ту са представницима “Линднера” и тада сам најавио да је реално да би он учествовао у формирању новог правног лица, које би изводило радове на изградњи хола и Јужног крила.

Раде Марковић је кум Ранка Шкрбића и особа је од његовог највећег повјерења. Његово присуство састанцима јасан је доказ да иза цијеле ове приче стоји Шкрбић и његов кум Милорад Додик.

Више нема дилеме да је Марковић тај који гради Јужно крило, а не „Линднер“.

Мирко Станетић, генерални директор КБЦ Бањалука, потписао је штетни уговор са фирмом “Линднер”. Учињено је то 09.07. ове године и то у потпуној тајности, иако је Станетић раније најавио да ће уговор потписати пред камерама.

Уговор о изградњи централног хола и завршетка Јужног крила Клиничког центра Бањалука, потписан је на 11 милиона марака, без ПДВ-а. То значи да ће са ПДВ-ом, цијена радова износити 12.870.000 КМ.

Бивши директор КБЦ-а Душко Рачић цијели овај посао процијенио је на највише 9 милиона марака, и то са ПДВ-ом.

Како је ријеч о изградњи 2.500 м2 хола и четири лифта, јасно је да тај посао никако не може вриједити више од 9 милиона.

Рачић је смијењен, јер је одбио да потпише Уговор којим су послови изградње хола повећани са 9 милиона КМ на 12.030.464,97 КМ (без ПДВ-а), односно 14.075.644, 02 КМ (с ПДВ-ом).

Рачић је, дефакто, одбио да учествује у превари тешкој пет милиона марака.

Због тога је смијењен26. јуна ове године, а на његово мјесто именован је Станетић. Дан прије именовања, Станетић је министру здравља Драгану Богданићу обећао да ће потписати уговор са “Линднером”.

Богданић је морао учинити све да уговор буде потписан, јер му је то наредио Милорад Додик, који заједно са Ранком Шкрбићем стоји иза овог посла.

Након што је Станетић преузео функцију в.д. директора КБЦ-а, инжењери “Линднера” су данима боравили у Бањалуци, чешљајући тендерску документацију. На крају су из ње избацили радове у вријендости од миллион марака, како би смањили вриједност уговора и он сада износи 11 милиона, без ПДВ-а.

Учињено је то да би се јавности пласирала прича о томе како су направљене уштеде, што је најобичнија лаж. Радови који су избачени, биће урађени и накнадно ће њихово плаћање бити ријешено Анексом уговора.

Да су мислили да праве уштеде не би ни смјењивали Рачића, који је инсистирао на томе да се вриједност уговора смањи на девет милиона, а не на 11.

Поступајући на овај начин, власт је још једном показала своје криминално лице.

Мирку Станетићу је ово други мандат на челу КБЦ-а, а и у првом је потписивао штетне уговоре (смијењен са позиције директора КБЦ-а децембра 2011. године). МУП РС је 17. јануара 2014. године поднио кривичну пријаву, теретећи га да је оштетио КБЦ за 1.100.000 КМ.

Предмет је у Специјалном тужилаштву, а непознато је у којој је фази. Будући да је Специјално тужилаштво продужена рука Милорада Додика, „предмет Станетић“ је, без дилеме, у фази скупљања прашине.

 

СлободанВасковицБлог

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Скрба

19.07.2014 05:41

Па овај Шкрбиц је заиста невјероватан, неки дан га видим као се вози у Инфинити џипу, наравно црне боје са дипломатским таблицама. Цијена је посебна прича, у рангу Порше џипова. Па молим вас амбасадор се вози у џипу као неки клинац и стално је на телефону....Станетић је смијењен прије пар година због посла око набавке санитетски возила, јер је договорио посао без сагласности тадашњем нам министра Шкрбица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грба

19.07.2014 05:53

Свака част Васковићу за разоткривање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

19.07.2014 06:30

Сав труд око разоткривања је узалудан јер они раде, а Васковић пише, они сакупљају милионе, а народ чита ( ко зна) и згражава се, фрустрира, а њихови рачуни као балони-само што не експлодирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бранко

19.07.2014 07:30

Болнице у дуговима,касне плате,лијекова нема,директори слијепо слусају министра,гледају да ли се потросила која кутија лијека висе и то није добро,малтретирају љекаре,а они у секунди украду милион марака и ником ниста,хоце да затворе цетири болнице у републици српској зато сто су они покрали паре,па докле висе!!!! Народе у памет се и небојте се то су само понављаци дјаци,криминалци и кукавице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслић

19.07.2014 07:40

Како се фино коцкице слажу, када је у питању доградња Клиничког центра у Бања Луци. Богданић је Марковића изабрао да ради и адаптацију терапијске зграде у ЗТЦ "Бања Врућица", гдје је прије доласка у владу радио као генерални директор, а сада му ту послушник чува радно мјесто.Предрачунска вриједност радова износила је око 2 милиона КМ, да би на крају је вриједност радова износила око 4 милиона КМ и то све говори о Богданићу и Марковићу. Тај исти Марковић радио је и базене у ЗТЦ "Бања Врућица",гдје су такође силни новци завршили у приватном џеповима. Очито је да је Богданићу Марковића препоручио Шкрбић и да се ради о уиграној екипи за малверзације. Сада треба узети паре у властите џепове и на доградњи Клиничког центра и зато је Богданић смијенио Рачића, а на његово мјесто поставио уцијењеног човјека да игра како му се каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коЛектор

19.07.2014 08:57

Највећи је проблем што су у суштини сви они исти! Смијенили су министра Станића, нема никаквог коментара. Смијенише и Рачића, ни од њега нисмо чули ништа што би га амнестирало или указало на криминал. Значи, због ситних интереса и било каквих мини-функција сви су спремни да истрпе јавну бламажу,што нам говори да их ни не треба жалити већ да сви они имају ораха у џеповима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ловац

19.07.2014 09:13

Да ли неко мисли да се нешто дешава случајно хе хе? Све се плански добро изрежирано дешава принципом уцјене узми или остави и иди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

19.07.2014 10:09

Додикови криминалци на дјелу. Ма људи јесу дивне ове нове униформе Шкрбићеве и Додикове полиције. Како раде и лове криминалце ове униформе им могу ваљати до пензије ха ха ха. Само опколите сиротињу, пустите ове крупне мафијаше што вам купују униформе ха ха ха. Ја бруке Боже драги.

ОДГОВОРИТЕ
Name

север

19.07.2014 10:38

Најважније, да њихови рачуни расту, а о осталом ће се дискутовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сицилија

19.07.2014 14:34

Хм па доста је мајку му висе, вакцине набављене астромски плацене птицији грип, затим опасан инзулин по пацијенте, низ тендера иза затворених врата милонских вредности.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

какве лопурде

19.07.2014 14:34

Ево ти Вуцицу а ти им јос пара и сликај се два пута седмицно с њима.Ту су лопови какве свијет није видио.Ал цу се веселити кад их буду трпали у марице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мало поглуп

19.07.2014 17:50

Људи,има ли ико у овој дрзави да несто уради са овим лоповима?Ако не смије нас муп РС,додјите људи из Сипа хапсите их ко бога вас молимо.Па не мозе се висе од лопова зивјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видоје

19.07.2014 20:20

Ау, колико их смјенисе до сада, од министра Станица па до Рацица, тацно 12 функционера, и нико бас не проговори до сада. Пардон, заборавио сам на Тихомира Глигорица једино он им је сасуо све у лице и први нам отворио очи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор979

20.07.2014 05:10

Знам људи, али морам нешто да кажем, цитирам: Рачић је процјенио, доктор процјењује вриједност радова,ваљда има неки пројекат па пројектантска кућа, шта Рачић или ја знамо од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куме

20.07.2014 07:08

Кад смо код дзипова. Није мане ни епископу бањалуцком Јефрему: Нови дзип МЕРЦЕДЕС МЛ 350, цијена од 169.000, па нависе!!!

ОДГОВОРИТЕ