Пад акција због раста геополитичких напетости

На европским берзама цијене акција данас су пале под притиском јачања геополитичких напетости, након што је на украјинско-руској граници јуче срушен малезијски авион.

Свијет 18.07.2014 | 22:44
Пад акција због раста геополитичких напетости

Лондонски индекс ФТСЕ до 14,00 сати био је у минусу 0,35 одосто на 6.714 бода, франкфуртски ДАX за 0,49 одсто на 9.705 бодова, а паришки ЦАЦ за 0,16 одсто на 4.309 бодова.

Неизвјесност око тога како ће рушење тог цивилног авиона утицати на сукоб између украјинске владе и сепаратиста навео је многе улагаче на затварање дугих позиција уочи викенда, за случај да се ситуација погорша.

Русија и Украјина одбацују умијешаност у ту трагедију, а улагачи се плаше да ће то додатно повећати напетости између Wасхингтона и Москве.

„Људи на тржишту страхују од ескалације сукоба након авионске несреће“, рекао је Маркус Хубер, трговац из компаније Перегрине & Блацк. „Али, ситуација је сада толико озбиљна да ће се људи можда повући из сукоба“, додао је.

Губици на европским тржиштима ублажени су низом добрих пословних извјештаја компанија из Шведске, као што су Ерицссон, Елецтролуx и Сwедбанк. Цијене акција Ерицссона порасле су за 8,1 одсто након што је та компанија саопштила о расту продаје захваљујући расту потражње на Блиском истоку, Кини, САД-у и Индији.

На Токијској је берзи Никкеи индекс данас пао један одсто, на 15.215 бодова.

Коментари / 0

Оставите коментар