Скупштина Србије: Усвојен Закон о раду!

Посланици Скупштине Србије усвојили су данас измене Закона о раду и наставили седницу изјашњавањем о Закону о ПИО, а затим следи претрес амандмана на Лекс специјалис о поплавама.

Србија 18.07.2014 | 14:00
Скупштина Србије: Усвојен Закон о раду!

Измене Закона о раду предвиђају право на накнаду по основу минулог рада од 0,4 одсто по години рада код актуелног послодавца. Накнада због отказа добијеног као технолошки вишак износиће минимум збир трећине зараде запосленог за сваку навршену годину рада код актуелног послодавца.

Отпремнина због одласка у пензију износиће две просечне плате запосленог, а не три као до сада, запослени ће имати право на накнаду за ноћни рад од 26 одсто, али не и за сменски рад.

Измене Закона предивђају и да радни однос на одређено време може да траје две, уместо као до сада годину дана, као и да запослени право на коришћење годишњег одмора добија после месец дана непрекидног рада, а не, као до сада, после шест месеци.

Нова решења предвиђају и губљење права на накнаду за неискоришћен годишњи одмор, изузев ако запослени добије отказ.

Убудуће ће запослени имати мањи број дана плаћеног одсуства, уместо седам сада ће добијати пет за венчање, порођај супруге, тешке болести чланова породице или њихову смрт, а за добровољно давање крви два слободна дана.

Током годишњег одмора запослени има право на основну зараду увећану за минули рад током тог месеца, а не као до сада на просек своје зараде из претходна три месеца. Имаће и право на 60 одсто основне зараде увећане за минули рад, а не као до сада на просек своје зараде из претходна три месеца.

Када је реч о изменама Закона о ПИО, оне предвиђају, поред осталог, да се од јануара 2015. на сваких шест месеци повећава старосна граница за одлазак жена у пензију, како би 2032. она била 65. година и изједначила са условима за мушкарце. Минималан стаж је 15 година.

Превремену старосну пензију могу да користе сви који имају 40 година стажа, од 2023. у превремену пензију могу да оду мушкарци стари 60 година и жене са 59,6 година.За недостајуће године живота плаћаће се пенали 0,34 одсто месечно. Пензија по том основу може да се умањи максимално 20,4 одсто.

Жена која је родила једно дете има право на додатних шест месеци стажа, а са двоје деце - годину, док ће жена која је родила троје и више деце имати право на додатни стаж од две године.

Закон о поплавама

Законом о поплавама је прецизирано и да подручје погођено поплавама обухвата поплављене и клизиштима угрожене делове територије Србије: град Београд и градске општине Обреновац, Лазаревац, Младеновац, Гроцка и Раковица.

Законом су обихваћени градови Сремска Митровица, Шабац, Лозница, Ваљево, Чачак, Ужице, Јагодина, Крушевац, Краљево, Крагујевац, Пожаревац и Зајечар.

Такође, законска решења се односе и на општине Бајина Башта, Косјерић, Пожега, Уб, Осечина, Љиг, Лајковац, Мионица, Богатић, Владимирци, Коцељева, Мали Зворник, Крупањ, Љубовија, Горњи Милановац, Лучани, Ражањ, Алексинац, Дољевац, Петровац на Млави, Смедеревска Паланка, Велика Плана, Параћин, Ћуприја, Свилајнац, Деспотовац, Рековац, Варварин, Трстеник, Шид, Кнић и Рача.

Извор: Курир

Коментари / 0

Оставите коментар