Данас објава списка дужника доприноса

Пореска управа Републике Српске објавиће данас на свом сајту списак свих пореских обвезника који нису измирили порезе и доприносе на плате, потврдио је Иван Вучковић, портпарол те институције.

Република Српска 18.07.2014 | 08:01
Данас објава списка дужника доприноса

Тиме је Пореска управа Републике Српске експресно испунила дио захтјева Савеза синдиката Републике Српске, који је затражио да буде објављена "листа срама", на којој ће се наћи они послодавци који, поред доприноса, не исплаћују ни зарађене плате.

Ипак, када је ријеч о послодавцима који не исплаћују плате, како незванично сазнајемо, на тај списак ће синдикалци још морати да причекају, будући да се ради о обимном послу, који захтијева укључивање више институција.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске, каже да нису изненађени тиме што је одмах по њиховом захтјеву реаговала Пореска управа Републике Српске.

"Оно на чему ми инсистирамо јесте тачност и брзина података и не видимо ништа трагично у томе да имена оних људи који се баве бизнисом, а не поштују законе, буду доступна јавности", казала је Мишићева.

Упитана да прокоментарише то што списак послодаваца који касне са исплатама плата засад ипак неће бити објављен, она каже да је њихово да указују на проблеме и траже од институција да раде свој посао.

"Управо смо то урадили. Имали смо ту подршку ваше медијске куће и то нам је врло драго, јер се ради о општој ствари. Наравно, инсистирамо на томе да у најкраћем могућем року буду познати подаци", каже Мишићева.

Синдикалци су у свом захтјеву упућеном Зори Видовић, директорици Пореске управе Републике Српске, поручили да треба да објави "листу послодаваца који пљачкају раднике и државу", за шта наводе низ аргумената.

"Листу треба да објавите у овом тренутку када Фонд здравственог осигурања Републике Српске и Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске грцају у дуговима, а њихови корисници пате због немогућности остваривања зарађених права", навела је, између осталог, Мишићева у допису Пореској управи, те је додала да има и послодаваца који се богате не поштујући и не спроводећи донесене законе.

Иначе, послодавци сматрају да у објављивању "листе срама" нема ништа спорно, али и истичу да постоје они привредници који нису у могућности да исплате плате и доприносе за своје раднике.

"Постоје од стране Савеза синдиката Републике Српске политизација, односно изналажење било каквог разлога да се нападну послодавци, што не доноси ништа добро клими општег разумијевања", казали су из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

18.07.2014 07:08

А ШТА КАДА ЈЕ ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КАО ПОСЛОДАВАЦ, НАЈВЕЋИ ДУЖНИК ЗА ДОПРИНОСЕ ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

18.07.2014 08:04

ОБЈАВЉУЈУ ОНИ СТАЛНО АЛИ СЕ РАЧУНИ САМО МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА БЛОКИРАЈУ А НАЈВЕЋИМ ДУЖНИЦИМА КОЈИ СУ У ВЕЗИ СА ПОЛИТИЧАРИМА НИШТА ЊИМА СЕ ОПРАШТА ИЛИ ИМ СЕ БРИШУ ДУГОВИ КАО И ДО САД. СВЕ ИСТА ПРИЧА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник биједни и гладни

18.07.2014 08:38

НИСКОГРАДЊА ЛАКТАШИ постена и угледна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економиста

18.07.2014 10:16

Свагдје у нормалним државама се одмах блокира рачун и иде су у принудну наплату да се острани рак рана друштва а не као овдје дају се подстицаји онима који су дужни срамота за владу РС коме је све дала подстицаје.

ОДГОВОРИТЕ