Додик и Лагумџија као два рођена брата

Милорада Додика (СНСД) и Златка Лагумџију (СДП) вежу многи послови, а међу њима и незаконито склапање уговора за набавку личних карата и возачких дозвола, вриједног 104 милиона марака, потписаног између ИДДЕЕА-е и фирме „Милбауер“, изјавила је Александра Пандуревић, посланица СДС-а у Парламенту БиХ.

Република Српска 17.07.2014 | 13:30
Додик и Лагумџија као два рођена брата

- Повезују их лични интереси и интереси њихових партијских пријатеља, тајкуна, кумова, рођака. Много тога испливаће након октобра, испреплетени су као цријева. Запитајте се само како то да је Лагумџија лобирао да на чело ВСТС-а дође Милан Тегелтија, Додикова ударна песница у правосуђу - напоменула је Пандуревић.

АВАНСНО ПЛАЋАЊЕ

Позвали сте Тужилаштво БиХ да реагује у овој, како сте навели, „нашој афери Фими-Медиа“. Можете ли нам рећи којим сазнањима располажете?

- Довољно је да прочитате ревизорски извјештај да бисте схватили да су овдје криминал, корупција и непотизам добили институционалне размјере. У криминалу огрезли политичари власти успјели су у своју хоботницу увући цијели систем. Супротно одредбама Закона о јавним набавкама, што су констатовали и ревизори, ушло се у преговарачки поступак с фирмом „Милбауер“ Њемачка, да би своју понуду доставила групација „Милбауер“ Њемачка и „Милбауер“ Бања Лука.Правобранилаштво БиХ дало је сагласност на нацрт уговора с групацијом, али је онда уговор склопљен само с „Милбауером“ Бања Лука, који, према ревизорима, није био уопште квалификован. Дакле, умјесто међународног тендера добили смо договор у четири ока!

Рекли сте и да је прекршен низ закона...

- Посао од 104 милиона КМ добила је неквалификована фирма, и то на десет година, иако Закон о јавним набавкама јасно каже да се на рок од четири године може склопити само оквирни споразум на основу којег сваке године правите уговор. Али, политички патрони ове пљачке очито су свјесни да у октобру одлазе, па су се хтјели обезбиједити на дуже.Додатна пљачка састоји се од тога што није урађена анализа колико нам заиста треба личних карата и возачких дозвола, па је склопљен уговор за набавку пет милиона личних карата и два милиона возачких, па смо тако прошле године купили дупло више личних карата од броја издатих и око 35.000 више возачких дозвола.

Такође, предвиђено је авансно плаћање 30 посто све до 2022., иако за такво нешто Министарство финансија није дало сагласност. Ту су онда и уговорене „ситнице“ попут дневнице за софтвер инжињера од 1.500 евра и техничара од 1.250 евра и минимална банковна гаранција од два посто умјесто од десет посто.

УДРУЖИЛИ СНАГЕ

Ко су глави актери ове афере?

- Они који се ни о чему не могу договорити и због којих сви таворимо у овој земљи, због којих народ никада горе није живио, али зато одлично играју за личне интересе - врх СНСД-а и СДП-а - видите како су се овдје лако договорили и удружили снаге! Сада вам је ваљда јасно зашто Додик чува Лагумџију као зјеницу ока свог, и обратно. Нити Додик брани РС од пљачке преко институција БиХ нити Лагумџија брани БиХ од криминала. Колико су кадрови СНСД-а и СДП-а увезани, говори и чињеница да је извјештај о раду ИДДЕЕА-е за 2013. дошао у Парламент прошле седмице, а да није уврштен у дневни ред наредне сједнице Парламента.


УЛОГА РАДМАНОВИЋЕВОГ ЗЕТА

Ко стоји иза фирме „Милбауер“ Бања Лука, ко су власници?

- Власник 60 посто је њемачки „Милбауер“, а медији су објавили да 40 посто припада ''Нитесу''. У вријеме потписивања спорног уговора директор „Милбауера“ био је Данило Петровић, зет Небојше Радмановића (СНСД), чији брат, такође, ради у „Нитесу“. Петровић је потписао овај уговор, а занимљиво је да је директор ИДДЕЕА-е Синиша Мацан избјегао да га он потпише па га је потписало друго лице из Агенције. Ваљда човјек зна да вам нико не може рећи да не поштујете Закон о јавним набавкама, па ни Савјет министара, и неће да иде у затвор.

Врло је занимљиво видјети списак институција и предузећа која су пословала с „Милбауером“ и „Нитесом“. 

 

КУМОВИ, РОЂАЦИ , ФИНАНСИЈЕРИ...

-Миодраг Шкрбић, кажу, финансијер је СДП-а и кум Златка Лагумџије, јуче ми рекоше и да је рођак Душанке Тегелтије, супруге министра финансија РС Зорана Тегелтије.

Извор: Дневни Аваз

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

СЕМБЕРАЦ

17.07.2014 11:34

Сто су дијелили, дијелили. Од октобра висе сигурно неце.То све иде у пензију, а мозда и несто горе. Савез за промјене долази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мафија

17.07.2014 11:40

Дон Злаја и Дон Миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

17.07.2014 11:48

Један другом чувају гузице у Сарајеву!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

17.07.2014 11:48

Праве срби !

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

17.07.2014 11:52

Овој двојици социјалдемократа и Гебелс би позавидио на пропаганди. Социјалисти са фасиоидном идеологијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коло корупције

17.07.2014 12:13

Ово се знало има неколико година. Лагумдзија (Босњак) је Скрбицу (Србин) направио протоцну тендерску линију у Телекому из Сарајева, ЕПБиХ и неколико других предузеца за фирме кцерке (БС Телеком, Енит),а Додик (Србин) је спасавао Лагумдзију (Босњак) од смјене. Кад се овдје додају друге тендерске линије и бизнис планови са Цовицем (Хрват) онда је јасно да је БиХ дрзава за етницког лидера. Ова повремена препуцавања су само фоклор за јос увијек необразоване народне масе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

17.07.2014 12:15

Ова зена је лудо храбра!Нека је Бог цува од мафијаса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

17.07.2014 12:20

Стиже октобар, али не црвени!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оле

17.07.2014 12:49

Октобар це и доци, и проци, и доњети, и одњети, и све це остат исто, и опет це мо пуни неке нове апатицне наде цекат неки нови октобар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

17.07.2014 12:53

САЦУВАТИ ОВУ СЛИКУ ЗА ПОТЈЕРНИЦУ КАДА БУДУ У БИЈЕГУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Илић

17.07.2014 13:18

Лопове у затвор. Тадићу испуни обећања и послије избора стрпај ову банду у ћелије. Вријеме је за промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко М.

17.07.2014 13:22

Стварао сам Републику Српску да народ зиви у миру и благостању и да зиви у БиХ са другим ентитетом.И да и тај други ентитет зиви у миру и благостању.Али све је узалуд било јер нисам рацунао на похлепу и неморал људи на власти.Све су изврнули руглу,створили најкорумпиранију дрзаву на свијету,огулили народ,опљацкали имовину, развукли пипке криминала,полтронисали омладину, девастирали борце,инвалиде, тј.направили од дрзаве легло корупције и криминала.Тренутно смо најгори у Европи бицемо ускоро најгори на свијету. Додик,Спириц,Тегелтија,Радмановиц,Тихиц,Лагумдзија,Будимир,Цовиц и ко све јос не.Све го лопов и криминалац а народу бацају националну прасину у оци.Докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

17.07.2014 13:44

Ево прилике да од Октобра гледамо Босица и Изетбеговица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

17.07.2014 13:45

Срецко Сојиц из РС-а: хттп://www.yоутубе.цом/wатцх?в=XQиОлwзвy_ц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола91

17.07.2014 13:51

Браћа по лоповлуку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

17.07.2014 14:03

Политика је само интерес сваког политицара да себе обезбједи. Било ко да додје на власт ,вјерујте неце се ниста промјенити. Народ увјек губи безобзира ко влада. Зиви били па видјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

17.07.2014 14:11

Какав Изетбеговиц,све у исту целију сви су они лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПАЛААА

17.07.2014 14:24

Види нам браће... по крви, месу, лоповлуку, животу, а нама прицате да не можемо скупа. ПОШТЕНИ ГРАДЈАНИ БИХ МОГУ И ХОЋЕ СКУПА А ВИ БАНДО МАРШ У ПМ ВИШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибља цорба

17.07.2014 15:15

Хе хе ко је био изводјац радова садасњој фирми Милбауер тј коме та фирма плаца закуп и кирију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

17.07.2014 16:41

Интереси мале групе људе су очигледно испред свега осталога тако да нема потребе више ни коментарисати овакве ствари-вријеме је за промјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грацаница

17.07.2014 17:21

Да се ми удружимо ( грађани ) као ова двојица гдје би нам краја било . Али не , лакше њима подршку дати јер нам обећавају једни одцјепљење а једни укидање РС-а па ваљда нам је то важније од бољег живота јер смо једни другима трн у оку . А они живе боље него иједан свјетски политичар . Какви смо вјероватно нисмо боље ни заслужили .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

17.07.2014 18:56

Дај бозе да се ту ста промени! Али наде су нам веома мале. Једна дрзава као ова наса је опљацкана до дна треба ту година да продзе да се то стабилизује. Али опет мислим који год додзу обецају И онда у лоповлук крену. Видим опет сви исти људи коло Среце само нек окреце. Сретно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

17.07.2014 19:01

Насао лопов лопова,након октобра це бити гдје им је и мјесто у затвору...

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

17.07.2014 21:49

ПРИВАТНА ДРЖАВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

18.07.2014 07:22

Само слијепци не виде да су дотична господа и више од рођене браће, ни два рођена не би успјела тако да уклопе сопствене интересе и интересе властитих групација којима омогућују пљачку напаћеног народа, увијајући то у обланду политике и интереса сопственог народа.

ОДГОВОРИТЕ