Обновити 41 објекат образовних установа

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је данас да је процијењена штета од поплава на образовним установама и институцијама културе у Српској око 13 милиона КМ и да је потребно обновити 41 објекат.

Република Српска 17.07.2014 | 13:31
Обновити 41 објекат образовних установа

 "Неопходно је обновити 23 основне школе, 11 средњих, шест вртића и један факултет. Морамо наћи средства за обнову ових објеката да би били у функцији на почетку школске године, односно 1. септембра", рекао је Мутабџија Срни. Он је изразио задовољство међународном донаторском конференцијом, која је јуче одржана у Бриселу.

"Подржавамо став предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић у погледу приоритета за санирање штете од поплава и оптимизам који влада у том смислу", додао је Мутабџија. Он је најавио да би наредне седмице требало да буде завршен акциони план за санирање ових објеката, јер ће се прецизније знати колико ће оперативних средстава бити доступно.

"Тачно ћемо знати на који начин ћемо склапати уговоре са извођачима радова да би сви послови били завршени на вријеме", додао је Мутабџија. На међународној донаторској конференцији, која је под мотом "Обновимо заједно", одржана јуче у Бриселу прикупљено је 1,8 милијарди евра за отклањање посљедица поплава у БиХ и Србији.

Предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је донаторска конференција у Бриселу била успјешна јер су ЕУ, али и појединачне земаље донатори, обећали огромна средства.

Она је напоменула да је Влада Републике Српске још током израде процјена штете Свјетској банци, ЕУ и УНДП-у указала да су приоритети изградња школа до почетка школске године, омогућавање повратка људи кућама, али и обнова свих институција да би грађани могли да остварују своје потребе.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар