Отрован отпад на локалитету Источног Старог Града

На двије локације у општини Источни Стари Град депонован је отрован отпад кожарске индустрије, потврђују два налаза, од четири којима располаже Центар јавне безбједности Источно Сарајево, рекао је начелник Центра Раденко Васиљевић.

Република Српска 16.07.2014 | 14:59
Отрован отпад на локалитету Источног Старог Града

Он је навео да се друга два налаза односе на простор општине Пале. "Једно је локација Сјетлина и тај отпад није опасан. Друга локација је депонија `Станишић до`, на којој је неопасан отпад, са препоруком да се забрани његово одлагање на неопасним депонијама", рекао је Васиљевић на конференцији за новинаре на Палама. Васиљевић је истакао да је депоновање таквог отпада забрањено на локацијама на којима се одлаже неопасан отпад.

Он је нагласио да ће у случајевима гдје је налаз потврдио да је депонован опасан отпад бити настављена истрага, у смислу кривичног дјела унос опасних отпадака у Републику Српску. Према његовим ријечима, у другим случајевима предмет ће бити препуштен или прослијеђен надлежним инспекцијским органима.

Васиљевић је напоменуо да је управљање отпадом у искључивој надлежности локалних органа, односно комуналних предузећа, док су градски и републички еколошки инспектори надлежни за контролу законитости. Припадници Центра јавне безбједности Источно Сарајево су у марту, након више дојава грађана да се на подручју општина Источни Стари Град и Пале депонује отпад непровјереног садржаја, извели акцију спречавања одлагања таквог отпада.

Грађани су тада дојавили да се на више локација на подручју ове двије општине у шуми формирају дивље депоније на којима се одлажу отровне материје. Са лица мјеста изузети су трагови и докази који су упућени на вјештачење у специјалну институцију која се бави документовањем оваквих материја.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар