Филипини: Тајфун однио 10 људских живота

Тајфун "Рамасун" однео је најмање 10 људских живота, натерао на евакуацију готово више од 370.000 људи на Филипинима, саопштили су данас званичници.

Свијет 16.07.2014 | 10:16
Филипини: Тајфун однио 10 људских живота

Због тајфуна затворена су финансијска тржишта, бројне фирме и школе, отказано је више од 200 летова, а 85 одсто погођене територије оставио је без струје, наводе званичници.

Јак ветар до 250 километара на час и изузетно јака киша изазвали су хаос широм Маниле као и у забаченим рибарским селима, пошто је "Рамасун" стигао синоћ са Пацифика, пренела је агнеција АФП.

Најјача олуја која је погодила Филипине ове године, наставила је данас да хара јужно од Маниле пошто се на њеној путањи нашло главно острво Лузон где је тајфун чупао дрвеће и далеководе и изазивао нестанак струје и нашироко распрострањене рестрикције.

Главни путни правци широм Лузона су блокирани, због палог дрвећа и електричних стубова.

Број евакуисаних људи је достигао је више од 370.000, углавном у источној провинцији Албај, где је прво ударио тајфун.

Евакуисани су смештени у школама, гимнастичким салама и градским скупштинама које су претворене у склоништа, пошто су најмање четири југоисточне провинције на острву прогласиле или би требало да прогласе стање катастрофе, омогућавајући локалним самоуправама да активирају фондове за ванредне ситуације.

Око 85 одсто подручја које покрива највећи дистрибутер електричне енергије, компанија "Манила Елецтриц Цо" на Лузону су без струје и мало је вероватно да ће је добити у току дана, рекао је портпарол компаније.

Прва тропска олуја у кишном периоду - тајфун "Рамасун" имао је јачину олује друге категорије, на скали од један - пет, и наставио је ка западу и Јужним кинеским морем где се очекује да ће добити на снази и прерасти у олују треће категорије пошто се буде нашао над морем, додаје агенција Ројтерс.

Извор: Агенције

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар