Израел прихватио план о примирју, Хамас одбио

Израел је јутрос прихватио египатски предлог за прекид ватре у сукобу у појасу Газе, док је високи званичник Хамаса Сами Абу Зухри поручио да га та исламистичка организација одбацује.

Свијет 15.07.2014 | 11:43
Израел прихватио план о примирју, Хамас одбио

Абу Зухри је рекао Асошијетед пресу да је "тај план неприхватљив".

Египатски план позива на окончање непријатељстава данас ујутро, а након тога би уследили преговори и олакшање блокаде појаса Газе.Та палестинска територија је под блокадом Египта и Израела од средине 2007. године, када је Хамас силом преузео контролу над њом од секуларног ривалског Фатаха.

Палестински званичници рекли су у међувремену да је најмање 194 људи погинуло у израелским ваздушним ударима који су почели пре осам дана у циљу да се зауставе ракетни напади на Израел из Газе. УН процењују да су две трећине погинулих цивили.

Процењује се такође да је око 1.400 Палестинаца рањено.Најмање четворо Израелаца задобило је тешке повреде откако је насиље ескалирало, али нико није погинуо.

Палестински екстремисти испалили су скоро 1.000 ракета на Израел, а израелска војска извела је око 1.500 удара из ваздуха.

Израелски безбедносни кабинет, који је сазвао премијер Бењамин Нетанијаху, гласао је за план само неколико минута пре предложеног времена почетка примирја.

У предложеној формули нема изненађења, наводе познаваоци блискоисточних прилика.

Хамас је раније рекао да ће појачати интензитет напада ако Израел не пусти затворенике и не сарађује с Египтом да се укину економске рестрикције према Гази.

У наставку насиља јутрос је троје људи убијено у Кан Јунису на југу појаса Газе, пре него што је Израел прихватио предложено примирје.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Баја

15.07.2014 11:45

Израел прихватио примирје, опет Милокрад промаśи. Мора да лазу!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ