Херцеговина спремна за одбрану од пожара

Регија источне и Старе Херцеговине спремно дочекује љетни период, у коме пожари сваке године прогутају хектаре виског и ниског растиња, изазивајући вишемилионску директну штету и непроцјењиву еколошку штету.

Република Српска 12.07.2014 | 15:07
Херцеговина спремна за одбрану од пожара

Ово је закључено на састанку у Требињу, на коме су сагледани планови и анализе о што мањој штети у пожарној сезони, а који је за ову регију организовала Републичка управа Цивилне заштите Републике Српске.

"Штета од пожара је на простору РС у прошлој години била преко шест милиона марака, али, након поплава из којих смо тек изашли, не смијемо дозволити ватрене стихије ширих размјера, које се у другим дијеловима РС не могу ни очекивати због већег нивоа подземних вода и јаче вегетације", истакао је Весељко Елез, в.д. директора РУ Цивилне заштите РС.

Он каже да су све локалне заједнице дужне ускладити своје активности с оперативним планом који је донијела Влада РС, гдје су локалне заједнице дужне јачати своје капацитете, у смислу опреме и обуке кадрова, у сарадњи с вишим инстанцама.

Елез напомиње да су се поједини градови адекватно заштитили попут Дервенте, која је након прошлих поплава урадила насипе, и Модриче, у чијим се угроженим крајевима становништво на вријеме иселило, али додаје да је било и оних који нису реаговали адекватно и, не желећи никога именовати, наглашава да се убудуће не смије чекати на пост фестум реакцију.

 

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар