Српска за Дејтон, ФБиХ против распада

Република Српска не жели напуштање дејтонског оквира, а у Федерацији БиХ су против оцјена о томе да БиХ клизи ка распаду.

Република Српска 12.07.2014 | 09:51
Српска за Дејтон, ФБиХ против распада

Овако би се у најкраћем могле сажети реакције на Извјештај Међународне кризне групе (ИЦГ) о БиХ, у којем се предлаже измјена Дејтонског споразума и упозорава на могући распад БиХ.

Очекивано, аналитичари и интелектуалци из Републике Српске "на нож" су дочекали дио извјештаја који говори о потреби напуштања дејтонског оквира БиХ, док су у Сарајеву склонији таквом развоју догађаја.

У Сарајеву, са друге стране, одбацују било какву примисао о могућем распаду БиХ и истичу да БиХ може понудити оквир који би био прихватљив за све народе и грађане који живе у њој.

Гостимир Поповић, војнополитички аналитичар, је рекао да извјештај представља само пуштање пробних балона за најаве појединих кругова у међународној заједници о њиховим плановима на слабљењу РС.

Како је рекао, извјештај је подлога за даљу централизацију БиХ и јачање централних институција земље.

"Међународна кризна група (ИЦГ) никад још није била добронамерна према РС и сигурно то није ни сада. А што се тиче Дејтонског споразума, једино решење је поступити према њему као према сваком другом међународном уговору - прво примени па онда промени. У нашем случају, ми нисмо ни дошли до потпуне примене, а многе изворне надлежности предвиђене Дејтоном су РС одузете. Зато се треба вратити изворним оквирима Дејтона, а не радити на његовом укидању", сматра Поповић.

Поповић, такође, тврди да у извјештају није нашао документе и доказе којима су поткријепљене анализе које су изнесене.

Есад Бајтал, професор филозофије и угледни сарајевски интелектуалац, истиче да се не слаже са анализама да БиХ пријети распад.

"Не могу се сложити с чињеницом да ме чека будућност да будем ни на небу ни на земљи. Ја не мислим да ће се то догодити, али признајем да постоје такве потребе код неких идеологија. Ова земља је, нажалост, врло вјештачки усложњена Дејтонским споразумом на начин који јој не дозвољава функционирање. Али сигурно да постоје сценарији који би прижељкивали да се она распадне", нагласио је Бајтал.

Распад прижељкују неке идеологије, али од тога нема ништа, каже професор Бајтал.

Упитан да ли је потребна измјена Дејтонског споразума, рекао је да је прије више од десет година приликом једног гостовања на Правном факултету у Бањалуци јавно рекао да Дејтонски споразум није Библија ни Куран нити друга света књига да не би могао бити промијењен.

"Дејтонски споразум гуши ову земљу и не дозвољава њеним грађанима да дишу и зато би га требало промијенити. Он мора бити промијењен да бисмо могли људски живјети са свим националним вјерским и другим слободама и свим нашим посебностима", рекао је он.

Берислав Јурич, политички аналитичар и новинар, не вјерује у сценарио распада БиХ, уз напомену да Европа не би то никад дозволила.
"Уистину ми је тешко замислити да се 2014. године у срцу Еуропе може догодити такво што. Мислим да ствари неће ићи у том правцу", навео је Јурич.

Према његовом мишљењу, приче о распаду су резултат загријане предизборне кампање те да су неки аналитичари те тврдње схватили озбиљније него што оне јесу.

Додао је да се слаже са оцјеном да Дејтонски споразум треба мијењати, али је против промјена које не би биле резултат компромиса свих унутар земље. Оцијенио је да након избора не очекује да би нека нова политичка гарнитура имала храбрости покренути дијалог који би водио ка компромису. 

"Упркос снажној међународној подршци и милијардама долара помоћи, БиХ полако клизи ка распаду, а стални извор кризе су различити интереси три народа, што повећава Устав, који не испуњава потребе ни Бошњака ни Срба ни Хрвата", наведено је у најновијем Извјештају Међународне кризне групе (ИЦГ).

"Мали је ризик од смртоносног конфликта, али након што су у ту земљу ушле милијарде долара помоћи, снажна међународна администрација и подршка Европе, она, ипак, полако иде ка дезинтеграцији", наведено је у анализи.

Како истичу, политичка елита има у својим рукама све нивое власти и највећи дио економије, а гласачи немају практичног начина како да их смијене. ЕУ, за то вријеме, намеће БиХ задатке које она не може да испуни.

 

Извор: Независне новине

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Капетан

12.07.2014 11:00

Сви добро знамо ако неко покушава да разбије неку државу, не може проћи без рата, докази су бивша Југославија, па Косово, па Чеченија, и ево сад Украјина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

12.07.2014 11:23

Разлаз, али на миран начин. Кад није могла Југославија да опстане као држава не може ни тзв. БиХ. Само паметно и без рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

12.07.2014 11:24

Једини начин да преживимо и опстанемо је да некако се одцјепимо и тражимо по свјету подршку па ко воли нека изволи, на крају крајева међународно право налаже да се призна одлука већине на територији гдје се људи налазе и доносе одлуке али знамо сви да Амери не прихватају ислам по неким другим крајевима свјета али га овде подржавају и не дозвољавају православној вјери да након скоро хиљаду година васкрсне и коначно почне да живи јер то значи један велики плус за Русију и то Америма није у интересу јер нас желе као државу сиромашне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрац

12.07.2014 11:47

Али колико ћеш чекати на тај разлаз, хоћеш ли га доживјети уопште?! Мислиш ли ти уопште на дјецу свх нација која одрастају у биједи и неимаштини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

12.07.2014 11:55

Може и без рата. Чешка и Словачка, Црна Гора, Македонија, а вероватно и Шкоти од Енглеза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

12.07.2014 12:00

Ми нити смо Чеси, нити Словаци, једини могући начин за нове границе је рат. То је ваљда свима јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

12.07.2014 12:00

Ништа људи од распада БиХ ! Нико у Европи не жели да муслимани добију државу на територији БиХ. Нису Срби у опште проблем ни РС, него стварање исламске државе. Нико не жели да Ислам напредује према Европи. Зато је немогуце да се БиХ распадне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

12.07.2014 12:05

Ма види их како су сада сви разумни и мирољубиви, сада би сви миран разлаз без рата...аха, може како да не.Зашто нисте тако размишљали деветесетих. Зашто се тада као људи нисмо могли разићи па да сви живимо у миру и нормално као људи... Тад не би било Вуковара, не би било Сребренице, не би било егзодуса Срба из Хрватске итд. итд. Зашто се тада нисте хтјели угледати на Чешку и Словачку??

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

12.07.2014 12:06

Да је БиХ остала цјеловита да није створена Република Српска, никада Додик и његова багра се не би оволико обогатили.То важи и за све остале републике. Само је народ изгинуо, а они који су преживјели рат, постали су робови диктатора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС реално

12.07.2014 13:25

Данас Турчин Ердоган рече Ко покуша да дирне Бошњаке имаће против себе 100 милиона Турака кунем се Аллахом. Па ти Додо добро размисли шта причаш, јер си разљутио све око себе.Још се само чека да распишеш референдум и зато не чекај, јуначино, расписуј ако смијеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Горан

12.07.2014 13:26

Зато праве велику Албанију :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

12.07.2014 13:50

Ердогена неће ни у Турској,а и не бојимо се таквих као што је он. Додик неће расписати референдум, јер је добио задатак да уништи РС,то може урадити само права национално одговорна власт,а то СНСД свакако није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

12.07.2014 14:01

Власт је најтежи порок ,због ње се и убија,због ње се губи људски лик.Неодољива је као чаробни камен,јер даје моћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КО ТЕ..

12.07.2014 15:50

СРПСКА ЈЕ ЗА,А ТИ СИ ПРОТИВ.И МИ ЋЕМО БИТИ ПРОТИВ ТЕБЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

12.07.2014 20:01

Босна је само празан оквир права држава је Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

12.07.2014 20:05

Ако ћу се бојати једног Турчина, помолићу се Узвишеном Господу да ноћас заспим и не пробудим се, јер друго нисам ни заслужио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пацифист

13.07.2014 02:32

Наравно да Босна нити је била нити це бити Цеска или Словацка.Тамо су народи који никада ратовали скоро нису а код нас се у Босни ни комсијска медја без крви помјерала није... Знате добро да нити једна дрзава није висе ратова од насе имала.. У слуцају референдума,довољно је десет лудака и рат је покренут... Сви ми то знамо,знаци са новим престројавања моземо само новим ратовима а видимо по изјави Ердогана да неки једва цекају опет своје орузје да на нама тестирају и да се са својим војскама играју ратних игара... Јадни смо ти ми кад мозга немамо..

ОДГОВОРИТЕ