Трибунал: Шешељ остаје у притвору

Војислав Шешељ остаје у притвору хашког Трибунала. Судије су одлучиле да обуставе процедуру за привремено ослобађање лидера радикала, пошто оптужени није желео да се обавеже на ограничење слободе кретања на територији Србије.

Србија 10.07.2014 | 18:34
Трибунал: Шешељ остаје у притвору

 

Одлуку о обустављању процедуре донело је првостепено веће којим је председавао судија Жан-Клод Антонети и потом наложило да се Владе Србије и Холандије обавесте о тој одлуци, саопштио је Хашки трибунал, преноси Бета.

Шешељ је одбио да се у писаној и правно-обавезујућој форми обавеже да ће поштовати услове за евентуално привремено пуштање на слободу, што је затражила Влада Србије као услов да Трибуналу да гаранције за његово привремено ослобађање.

Лидер радикала није у прописаном облику, писано, одговорио судијама, али је, по документу Трибунала од 8. јула, једном службенику рекао да се неће додатно изјашњавати и да остаје при ставу из ранијег поднеска којим је одбио све услове за привремено ослобађање, обећавши једино да не би напуштао територију Србије.

Судија Антонети је, позивајући оптуженог да прихвати услове, крајем прошле недеље, упозорио да ће, ако их одбије, Шешељ морати да остане у притвору у Схевенингену до изрицања пресуде.

Расправно веће Трибунала као услове за Шешељево привремено ослобађање навело је, између осталог, кућни притвор, одузимање пасоша, полицијску пратњу при било каквом кретању из медицинских разлога, забрану контакта са сведоцима и жртвама и јавног разматрања његовог случаја, осим са члановима тима за одбрану.

Шешељ је, претходно, одбацио било какве гаранције владе у Србији. Нагласио је да је једино ограничење на које пристаје, ако претресно веће одлучи да га привремено пусти на слободу, то да неће напуштати територију Србије.

Као и раније током процеса, Шешељ је посредно затражио укидање притвора, које, по његовом тумачењу, прописује међународно обичајно право.

Тужилаштво Хашког трибунала није се, потом, изричито изјаснило ни за, ни против против привременог Шешељевог пуштања на слободу.

Судије су, пре тога, позвале Шешеља који се брани сам, али и Тужилаштво, да доставе своје погледе на могућност пуштања оптуженог на привремену слободу.

Председавајући судија Антонети назначио је да је позив странама упућен зато што у овом тренутку није могуће одредити тачан датум изрицања пресуде, зато што је нови судија Мадаје Нијанг затражио додатно време да се упозна са читавим предметом.

Шешељ је од 24. фебруара 2003. у притвору Трибунала, када се добровољно предао, одмах пошто је објављена оптужница која га терети за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, од 1991. до 1993. године.

Извор: РТС

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

xxл

10.07.2014 13:47

Све је ово исценирано,да др. Шешељ одбије,па да се правдају,да је сам крив за притвор и године проведене у притвору без пресуде?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грго

10.07.2014 14:09

Мами.. вам је... западњацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре_xxл

10.07.2014 14:39

xxл предпостављам да си у стварном зивоту хумориста јер цесто овде износис смијесне ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

10.07.2014 15:30

У старном животу сам правник,правни заступник,адвокат?! Што се тиче хумора имам га урођеног и кад пишем судијама поднеске, увијек пишем по оној народној "у шали па ували"?!Хвала на примјећености!Цијеним то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

10.07.2014 19:30

Јак си ми ти правник... не конташ 2 и 2. Човјек ти каже да си хумориста само да не би рекао нешто друго. Ццц...још адвокат -парничар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

12.07.2014 00:05

Колико сам ја успио да закључим из суђења, а гледао сам скоро све расправе које су се перносиле на БН-у, односно код вас, једино судија Антонети хоће да поступи на прави начи али су му везане руке. Остали су знали да Шешељ неће пристати на овакве услове. То би била узалудна борба од 12 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзенана

12.07.2014 12:27

Не могу вјеровати да један човјек може свјетски најшколованији правни тим исмијавати и правити будалама као што то ради Шесељ. Ништа му не могу.

ОДГОВОРИТЕ