Одата пошта страдалим становницима Сребренице

Одборници Скупштине општине Сребреница данас су на комеморативној сједници, поводом обиљежавања 19 година од страдања Бошњака и 22 године од страдања Срба из ове општине, минутом ћутања одали пошту свим невино страдалим становницима Сребренице у протеклом рату у БиХ.

Република Српска 10.07.2014 | 12:40
Одата пошта страдалим становницима Сребренице

 

Потпредсједник Скупштине општине Сребреница Хамдија Фејзић током обраћања је рекао да је комеморативна сједница посвећена свим жртвама протеклог рата у Сребреници којима се на овај начин одаје почаст.

Он је истакао да је свима познато шта се дешавало на овим просторима у посљедњем рату и да се то не смије заборавити, него треба да буде опомена да се никада нигдје не би поновило.

"Наш избор мора бити мудрост и компромис, да једни другима помажемо, да погледамо истини у очи, да се суочимо са тешком и крвавом прошлошћу да бисмо из тамних облака угледали свјетлост и срећнију будућност", поручио је Фејзић.

Он је истакао да Сребреници не требају сукоби, већ убрзан социо-економски развој и позвао суграђане свих националности да побиједе мржњу и окрену се изградњи боље будућности ове средине.

Фејзић је оцијенио да је рат у БиХ био заблуда и да он није средство за рјешавање проблема, као и да се мора чинити све да се неспоразуми и проблеми рјешавају дијалогом због обезбјеђења будућности преживјелим и потомцима настрадалих.

"Све невине жртве су жртве без обзира на којој су страни биле и треба их поштовати, одати почаст и градити бољу будућност на компромису. Позивам све који се ових дана нађу на овим просторима да дају допринос да се годишњице бошњачког и српског страдања 11. и 12. јула достојанствено обиљеже и протекну у миру карактеристичном за комеморације", закључио је Фејзић.

Замјеник начелника ове општине Биљана Ракић рекла је да одржавање данашње сједнице представља одраз толеранције и компромиса локалне политике, те позвала све грађане да на миран и достојанствен начин одају пошту свим невиним жртвама настрадалим од 1992. до 1995. године.

"Треба да будемо свјесни дешавања од 1992. до 1995. године и да прихватимо чињенице и признамо да је злочин почињен и на једној и на другој страни. Прихватањем истине створићемо услове за дијалог и толеранцију који ће нам отворити пут у бољу будућност", поручила је Ракићева.

Начелник општине Ћамил Дураковић рекао је да одржавање ове сједнице представља одраз толеранције и прогреса у овој општини.

"Одавање поште свим невиним жртвама већ је постало традиција и то је велики корак ка помирењу. Ми знамо због чега ова сједница има посебан значај у овој општини и нема потребе да нам било ко са стране поставља питања због чега то чинимо. Овдје живот тече и ми желимо да у миру живимо и након 11. и 12. јула", поручио је Дураковић.

Он је истакао да је значајно да данашњој сједници присуствују представници невладиног сектора и привредног живота општине Сребреница.

"Позивам на достојанство све грађане Сребренице и оне који ових дана дођу у ово мјесто, да у наредна два дана у миру и толеранцији омогућимо да свако обиљежи датум страдања припадника свог народа и да нико не негира злочине који су почињени", рекао је Дураковић.

Одборници у Скупштини општине Сребреница закључили су прије седам година да су у овој општини страдали припадници бошњачког и српског, али и осталих народа, и од тада се сваке године 10. јула одржава комеморативна сједница локалног парламента и одаје пошта свим настрадалим Сребреничанима.

На данашњој сједници 11. и 12. јули проглашени су данима жалости у овој општини.

Сједници су присуствовали и представници више невладиних и неких међународних организација, као и представници локалних установа у овом мјесту.

Извор: СРНА

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Срле

10.07.2014 11:03

И опет цу поновити док год једи друге небудемо постовали неце нам бити боље доста висе нацјоналним странкама овог узивања да завадјају народ,нетреба велицати злоцинце ма који они били,20 година је просло од рата и морамо сватити да морамо зивјети једни са другима,ја сам 93 избјего у београд ,али толико понизење нисам дозивио ни у граду из којег сам избјегао, Људи волите се и постујте

ОДГОВОРИТЕ
Name

рале

10.07.2014 12:17

Наравно,свако у својој дрзави..Ја у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ а ти у федерацији..као добре комсије..Заједно-ВИСЕ НИКАД..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФЕД

10.07.2014 12:47

Нека у миру почивају сви настрадали у рату на тлу Сребренице, и нека њихови гробови буду вјечна опомена свима нама живима да се онакво зло више никад и никоме не понови. ... Рале, кад смо ми из "мрске" Федерације прољетос помагали људима у РС-у, нисмо морали показивати пасош кад смо улазили на териториј РС. На којој ти планети живиш?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоза

10.07.2014 14:45

Фед, ни ми када прелазимо из Лознице у Шепак не показујемо пасош, па ти види на којој планети живиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мухамед Османовиц

11.07.2014 00:46

ПРОЦИТАЈТЕ ДО КРАЈА, ИСПЛАТИ СЕ! Погинули цивили у пробоју нека поцивају у миру и нека приведу убице правди, али они који су војне формације 28. дивизије АР БиХ које су користиле 'застицену зону' Сребреница за војне нападе и злоцине Српских села у околини Сребренице, убијени су по свим правилима ратовања, а данас се њихова смрт (увецана неколико пута) користи за пропагандне сврхе. Онај ко ме зели убиједити да су све били цивили и да су Срби 8000 људи немилосрдно убили, нека ми показе фотографије, ево пар фотографија (ријетких) како је изгледао ја 'Пут смрти': www.фокус.ба/вијести/бих/ријетке-фотографије-овако-је-изгледао-пут-смрти-којим-су-исли-сребреницани/ Сада да упитам ,има ли војника на овим сликама и који су омјери према цивилима? Како су обуцени војници? Тко су све војници? У Сребреници јест био злоцин, али је далеко мањих размијера него што се данас представља.

ОДГОВОРИТЕ