Може ли и хоће ли Меси ући у историју?

Лионел Меси имаће шансу у недељу да запуши уста свим критичарима који су говорили да није највећи док не освоји Светско првенство.

Фудбал 10.07.2014 | 11:34
Може ли и хоће ли Меси ући у историју?

Практично сва велика имена светског фудбала доминирала су на барем једном Светском првенству освојивши највреднији трофеј.

Фантастични нападач Барселоне и Аргентине већ је неколико пута освојио све осим Светског првенства – има шест титула у Примери, три Лиге шампиона и четири Златне лопте.

Сви га виде као далеко најбољег играча своје генерације, а великани су му увек замерали што са репрезентацијом није освојио титулу првака света.

Пеле је на пример освојио три титуле са Бразилом, 1958, 1962. и 1970. године. Марадона је носио Аргентину до титуле 1986. године, а највећи немачки фудбалер у историји Франц Бекенбауер једини је човек који је као капитен и селектор освајао Мундијал. Зидан је у финалу 1998. постигао два гола и донео Француској трофеј поставши херој нације.

Сада је ред на Месија који испред себе има невероватно тежак задатак који се зове Немачка.

„Као играч, најбоља ствар која може да вам се догоди је освајање Светског првенства. То је нешто о чему сањате када сте клинац. Питао сам саиграче из Барселоне Шавија, Инијесту и Пикеа какав је осећај освојити Мундијал. Нису могли да ми опишу“, рекао је Меси.

Иако критикован, магични фудбалер из Росарија носио је Аргентину на овом Светском првенству са четири гола. У полуфиналу није имао своје вече, али је остао смирен код пенала и захваљујући голману Ромеру имаће шансу да оствари свој сан.

Чак ни у Аргентини Меси нема статус који би требало да има. Кажу да је отишао прерано из Аргентине, кажу да нема страсти и да не ’осећа’ дрес као остали играчи. Међутим, управо је та полуфинална утакмица показала колико је Меси посвећен националном дресу. Вероватно никада није био толико емотиван на терену, као када је посматрао саиграче како изводе пенале. Велики притисак који носи утицао је на његову партију против Холандије, али се све то брише пред највећу утакмицу Аргентине у овом веку.

Ако у недељу као капитен подигне највреднији пехар у фудбалу и донесе Аргентини прву титулу првака света после 28 година, све ће бити заборављено. Ово је Месијева шанса и с обзиром да има 27 година можда је и последња.

Меси је после одмах подвргнут допинг контроли, а победу је посветио трагично преминулом аргентинском новинару.

Селектор Аргентине Алехандро Сабеља навео је да успех доносе понизност и рад, док је голман Серхио Ромеро признао да је имао среће приликом пенала.

Са друге стране, селектор Холандије Ван Гал прво је рекао да је екипа имала сјајан турнир, а онда и да је планирао да замени голмана Силесена.

Рон Влар није желео да избегне одговорност, а његов саиграч Арјен Робен поносан је на репрезентативце.

Меси против моћне Немачке, да ли ће успети?

Коментари / 0

Оставите коментар