Тешко без нових антибиотика

Десетине хиљада људи у свету годишње умре због отпорности бактерија на 70 одсто антибиотика.

Здравље 10.07.2014 | 09:14
 Тешко без нових антибиотика

На тржишту већ 25 година не постоји нови антибиотик, а СЗО упозорава да, ако се не предузме хитна акција за глобално истраживање нове генерације антибиотика, класична медицина ће постати немоћна у лечењу најбезазленијих болести.


Отпорност бактерија представља катастрофалну претњу човечанству јер, како упозоравају водећи британски научници, пацијент би и после најбезазленије хируршке интервенције могао умрети од инфекције која не може да се излечи. Само у Енглеској сваке године 5.000 људи умре, јер им постојећи антибиотици не помогну.

„Уколико не селектујемо антибиотике и не радимо на развоју новог антибиотика, суочићемо се с крајем модерне медицине.Терапије против канцера, рутински хируршки захвати попут замене кука или царског реза биће погубни, јер се инфекције неће моћи спречити и, као некада, људи ће умирати због обичне посекотине“, објаснила је Сели Дејвис, шефица здравственог сектора Енглеске.

Британски премијер Дејвид Камерон потврдио је да ће влада помоћи здравствени сектор са 500.000 фунти ради проналажења новог антибиотика.

Европски центар за превенцију и контролу болести тврди да одговорност за све већу отпорност на антибиотике сносе и лекари и пацијенти, који их погрешно или претерано преписују, односно конзумирају. То знатно повећава трошкове лечења и неуспех терапије, са врло често смртним исходом.

„Све је то питање вредновања лекова. Људи су спремни да плате 30.000 евра за лекове против рака, али неће да плате 100 фунти за антибиотик који ће спасти животе. Уколико се у истраживање лека уложи милијарду долара, а на њему заради 200 милиона, фармацеутска индустрија нема мотива за нова истраживања“, истакао је Кевин Гроган, уредник листа Фарматајмс.

Председник британског Друштва за општу микробиологију Најџел Браун напомиње да ће микробиолошке технике и нова достигнућа у области синтетичке биологије бити од кључне важности у борби против најопасније супербактерије, која годишње само у САД усмрти 19.000 људи и исто толико и у Европској унији.

Коментари / 0

Оставите коментар