Сателит пет мјесеци унапријед предвиђа поплаве

У онлајн издању стручног часописа “Геосајенс” у недељу је објављено истраживање Универзитета Калифорније у Ирвину (УЦИ), у коме научници тврде да је уз помоћ сателитских података које прикупља НАСА поплаве могуће предвидети чак месецима унапред, и на тај начин спасти људске животе и хиљаде домова.

Свијет 09.07.2014 | 21:11
Сателит пет мјесеци унапријед предвиђа поплаве

Научници су, притом, месецима уочи пролећне сезоне поплава мерили количину воде услкладиштену у речном басену, и кажу да је захваљујући употреби ових података, који дају много потпунију слику начина на који се вода акумулира, могуће начинити тачне прогнозе месециам унапред.

Другим речима, праћење укупних информација о акумулирању (прикупљању) воде које пружа Насина експерименталан мисија Гравити рикавери & клајмат експеримент (ГРАЦЕ)- укључујући и акумулације подземних вода испод земљине површине - и њихово претварање у хидролошке моделе, може значајно да повећа време за које се може унапред упозорити на поплаве - и то од два, па чак до пет месеци.

Подаци мисије ГРАЦЕ садрже важне хидролошке информације, које се тренутно не користе за процену регионалног потенцијала поплава, а свеобухватна мерења подземних вода још увек нису део модела передвиђања, који у принципу узимају у обзир стопу протока река и количине падавина, каже се у овом истраживању.

Уколико би се све то користило и узимало у обзир, предвидљивост поплава у великим речним басенима би се значајно побољшала, тврде научници.

Два сателита мисије ГРАЦЕ обезбеђују средства за праћење месечних варијација укупних акумулација воде испод великих речних басена, на основу мерења малих промена у Земљином гравитационом пољу. Ако се количина акумулиране воде повећава, пропорционално се повећагва и сила гравитације у тој области - што сателити могу да открију.

“Ту није реч о конкретним поплавама, већ о засићењу нивоа подземних вода, и предиспозицији да до поплаве дође. Када киша коначно падне, а подземни басен је пун, вода нема куда да оде”, закључује Џеј Фамиљети, стручњак за Земљин систем Универзитета УЦИ и један од водећих хидролога који су учествовали у објављеном истраживању. 

Тим научника са УЦИ своју је теорију тестирао 2011, на катастрофалним поплавама реке Колумбија и реке Мисури, и дошао је до закључка да је на прву од њих могло бити упиозорено три, а на другу чак пет месеци унапред.

Поплаве у САД у просеку годишње однесу 133 људска живота и причине материјалну штету од 4 милијарде долара.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар