Црно тржиште дувана доживјеће експанзију

Измјенама и допунама Закона о акцизама, а према којима ће се од 1. августа на резани дуван за пушење плаћати акциза од 78 марака по килограму, држава је отворила још већи простор за развој црног тржишта, а произвођаче дувана довела у незавидан положај, сматрају дуванари.

Република Српска 08.07.2014 | 09:37
Црно тржиште дувана доживјеће експанзију

Поручују да је крајње вријеме да надлежни заштите произвођаче, регулишу откуп и повећају премије или ће доћи до престанка производње дувана на овим просторима.

Наиме, увођењем ове акцизе доћи ће до знатног поскупљења резаног дувана, који је међу пушачима због цијене изузетно популаран, па ће се велики број њих усмјерити на куповину дувана "испод руке", а који се, примјера ради, у Бањалуци може наћи на неколико јавних мјеста без икаквих ознака поријекла и произвођача, и то по цијенама мањим и до 80 одсто од оних које ће се примјењивати с почетком августа.

Светозар Михајловић, директор предузећа "Дуван" из Бијељине, које се бави производњом и откупом дувана, сматра како су велике шансе да црно тржиште буде доминантно у односу на регуларно, те како ће извјесно доживјети експанзију.

"Одлука је једнострана и није добро сагледана, јер је гледано само да се испоштују директиве Европске уније. Треба прво омогућити услове да дувана нема на црном тржишту, а на овај начин људи имају само већу шансу да га развијају", казао је он.

Према ријечима Михајловића, произвођачима, поред црног тржишта, које у посљедњих неколико година цвјета, проблем представља и откуп с обзиром на то да домаће фабрике откупљују веома мало дувана.

"Фабрика дувана Сарајево је максимално смањила откуп домаћег дувана и већином га увози, а када је Фабрика дувана у Бањалуци у питању, много времена је потрошено на почетак производње, а они још нису почели куповати домаћи дуван", наводи Михајловић.

Рјешење проблема јесте огромна премија на производњу дувана, јер би људи изгубили интерес да се баве трговином на црно.

Ипак, од новог инвеститора у наредном периоду очекује много, с обзиром на то да се од 1. августа очекује старт производње у Бањалуци.

Марко Митровић, један од већих произвођача дувана из Човић Поља, каже како је стање у области производње дувана лоше, јер се константно ништа не дешава по питању рјешавања проблема који имају произвођачи, а да због црног тржишта фирме, држава, а и сами грађани губе новац у буџету.

"Држава с овом акцизом неће пуно добити. Рјешење проблема јесте огромна премија на производњу дувана, јер би на овај начин људи изгубили интерес да се баве црном трговином", казао је он, додајући како би та премија требало да износи двије марке умјесто досадашњих 0,50 КМ.

Према његовим ријечима, домаће произвођаче треба заштитити по рецепту из Хрватске, гдје је акциза на цигарете направљене од домаћег дувана много мања него на оне из увоза, што подстиче куповину домаћег дувана.

"Најгора је опција да стане производња, а све се ради да до тога и дође, јер држава неће систематски да ријеши наш проблем и препуштени смо на милост и немилост", казао је Митровић.

У образложењу које је Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ доставио уз Приједлог закона о измјенама и допуна Закона о акцизама стоји како је сваке године вршено усклађивање специфичне акцизе на цигарете, а да важећим законом није прописана специфична акциза за неке од дуванских прерађевина као што су цигаре и цигарилоси, а посебно не и за резани дуван, са чиме је дошло до нарушавања односа на тржишту духанских прерађевина.

"Да би се зауставио тренд пада прихода од акциза на дуванске прерађевине, осигурали услови за заштиту легалних привредника који измирују своје обавезе, те потрошачи цигарета поново вратили овом производу, предлаже се измјена Закона о акцизама у БиХ", стоји у образложењу.

Цијена дувана за мотање и пушење биће од почетка августа приближна најјефтинијој паклици цигарета, с обзиром на то да се, према измјенама и допунама Закона о акцизама, овај фискалитет на дуван утврђује у висини од најмање 80 одсто минималне акцизе на цигарете, речено је у Управи за индиректно опорезивање.

Тренутно се акциза у једном килограму дувана креће између 25 и 26 КМ, зависно од врсте дувана, а новим измјенама Закона о акцизама од почетка августа износиће 78 КМ по килограму.

Цигаре и цигарилоси досад нису били акцизни производи, али измјенама и допунама Закона о акцизама ове дуванске прерађевине постају акцизни производи и на њих се обрачунава пропорционална акциза у висини од 42 одсто малопродајне цијене.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар