Незаконито узимање милиона марака од грађана?

Влада Федерације БиХ и предузеће "Електропривреда БиХ" већ скоро двије године незаконито од грађана узимају новац на име накнаде за обновљиве изворе енергије.

Босна и Херцеговина 06.07.2014 | 14:56
Незаконито узимање милиона марака од грађана?

"Увидом у рачун за струју може се израчунати да накнада за обновљиве изворе енергије износи најмање 0,09 КМ мјесечно. Она се повећава како се потроши више струје. Ако се узме да је просјечан износ накнаде 0,15 КМ грађанима се тако годишње из џепа извуче више од милион КМ", наводи овај лист.

Иако је омбудсман за заштиту потрошача БиХ Драган Доко упозорио да ова ставка мора бити избачена са рачуна за струју, из Владе ФБиХ је одговорено да они то не могу да направе.
С обзиром на то да се одредба примјењује од почетка прошле године и да ће се проводити до краја наредне из џепова грађана биће извучено више милиона КМ.

У допису од 24. фебруара, Доко је захтијевао скидање ове ставке са рачуна за струју сваког потрошача. Он је оштро критиковао овакву праксу Владе, те упозорио да она мора бити прекинута, јер нема законског основа да се накнада за обновљиве изворе енергије наплаћује грађанима.

У одговору предсједника федералне Владе Нермина Никшића истакнуто је да Доко није у праву, да је одлука законита и да федерална Влада није надлежна за мијењање закона.

Он је додао да ће ово питање бити прослијеђено федералном Парламенту на разматрање, а најављено је и да ће се овај намет наплаћивати и наредне године.

Директор Енергетске заједнице ЕУ Јанез Копач одлучно је демантовао тврдње из СДП-а, једне од владајућих странака, да се ова накнада наплаћује од грађана на захтјев управо ове институције.

"Ствар је сваке земље како ће развијати обновљиве изворе енергије. Тачно је да овај вид производње струје има веће трошкове него што су постојеће цијене на тржишту. Како ће се та финансијска разлика надокнадити, ствар је сваке од држава понаособ. Оне саме одлучују о модалитетима", рекао је Копач.

Извор: СРНА

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

06.07.2014 13:13

А СТА ЈЕ СА РЕПУБЛИКОМ СРПСКОМ... МАЛЕ ХИДРЕЛЕКТРАНЕ НАСИХ ТАЈКУНА УЗИМАЈУ ВЕЛИКЕ НОВЦЕ ОД ОВОГ НЕЗАКОНИТОГ НАМЕТА ОЈАЂЕНИМ ГРАЂАНИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

веселко

06.07.2014 18:24

Па и у рс градјани плацају ту накнаду .а ако се неко дрзне да изгради соларну електрану ето му на врат сто инспекција и комсија. А о цијени струје која би требала из таквих извора бити субвенционисана то је тек превара и отимацина од инвеститора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђоле

07.07.2014 04:27

У рс од обновљивих извора ништа влада није направила ниједну електрану а иако је направљена која то је дато странцима а од наших пара, срамота шта нам раде...

ОДГОВОРИТЕ