Братунац: Служен парастос за страдале Србе

На градском гробљу у Братунцу данас је служен парастос за 3.267 српских војника и цивила из средњег Подриња, које су припадници муслиманских снага убили у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Република Српска 05.07.2014 | 11:46
Братунац: Служен парастос за страдале Србе

Након парастоса, вијенце су код спомен-крста у братуначком гробљу положили Душко Ћетковић, изасланик предсједника Републике Српске Милорада Додика, те делегације влада Српске и Србије, које су предводили премијер Српске Жељка Цвијановић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин.

Вијенце су положили и изасланик српског члана Предсједништва БиХ, делегације Народне скупштине Српске и српских представника у институцијама БиХ, Амбасаде Русије у БиХ, ОЕБС-а, те замјеник високог представника Урлике Хартман.

Код спомен-крста вијенце су положиле и делегације Борачке организације Републике Српске, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, Савеза логораша, општина Братунац и Сребреница и бројне друге.

Служењем парастоса почео је централни комеморативни скуп поводом обиљежавања српског страдања у средњем Подрињу, који организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

У протеклом одбрамбено-отаџбинском рату на подручју средњег Подриња, односно регије Бирач, погинуло је 3.267 српских војника и цивила.

На Петровдан 1992. године у сребреничким селима Залазје и Сасе, те у Биљачи и Загонима код Братунца убијено је 69 српских цивила и војника, а 22 су заробљена од којих половина још није пронађена.

Највеће злочине муслимани из Сребренице током 1992. и 1993. године починили су у братуначким и сребреничким селима Бјеловац, гдје је 14. децембра 1992. године убијено 109 Срба, Скеланима гдје је 16. јунаура 1993. године убијено 69 Срба, те у Сасама, Биљачи и Залазју на Петровдан 1992. године.

У Подравању 24. октобра 1992. године убијено је 57 Срба, док је у Кравици на Божић 1993. године на најмонструознији начин масакрирано 49 српских цивила.

Српска села најчешће су нападана на највеће православне празнике Ђурђевдан, Тојчиндан, Видовдан, Петровдан, Божић...

За убиства Срба средњег Подриња, претежно цивила, међу којима је било
највише жена, дјеце и стараца, још нико није процесуиран, осим Насера Орића, који је у Хашком трибуналу био осуђен на двије године затвора, а затим ослобођен.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар