Јавна предузећа не желе осигурање

Иако су претрпјела огромну штету у посљедњим поплавама, јавна и комунална предузећа у Републици Српској не показују заинтересованост за осигурање своје имовине, па би наредне елементарне непогоде у виду нових поплава, земљотреса или слично могле да их тотално угасе.

Република Српска 04.07.2014 | 10:10
Јавна предузећа не желе осигурање

И док пракса у области осигурања имовине у европским земљама показује како готово сву штету усљед елементарне непогоде, или неке друге несреће, јавно предузеће наплати из полисе осигурања, у Републици Српској готово да нема ниједног које се осигурало од катастрофе, а нема ни оних који раде на превенцији.

Тако ће рачуни за изградњу мостова, замјену семафора, санацију пруга и водовода, обнову трафо-станица бити достављени држави и локалним заједницама, с обзиром на то да је велики број предузећа поплављен, а да су многа од њих и прије несреће једва одржавала ликвидност.

Осигуравајуће куће и стручњаци из ове области сматрају како друштво нема изграђену свијест о потреби осигурања, као и да менаџменти предузећа нису показали превелику бригу и одговорност када су превенција и заштита имовине у питању.

"У нашем портфељу, што се тиче јавних предузећа, ријетко ко је имао осигуран ризик од катастрофе, како од поплаве, тако и од земљотреса, а слична ствар је и након ових поплава. Претпостављамо да је то условљено буџетом њихових трошкова, с тим да је то транспарентан процес који иде преко тендера, а свједоци смо тога да се такви захтјеви у смислу набавке такве врсте услуге једноставно не траже", казао нам је Мирослав Мишкић, директор "Јахорина осигурања", које послује у оквиру "Виена Инсуранце Гроупа".

Према Мишкићевим ријечима, добро би било када би из Фонда солидарности била издвојена средства за осигурање како би се дјеловало превентивно и како се не би чекало да се штета деси и да се након тога сви заједно хватају за главу.

Огњен Алексић, из Удружења економиста Републике Српске - СWОТ, каже како по питању неосигуравања имовине нема оправдања, јер су средства која су за то потребна веома мала, те како руководства у јавном сектору не размишљају о осигурању, па стога сматра како би осигурање требало да се уведе као обавеза у закону.

С идејом да се осигурање имовине јавних установа и предузећа одреди кроз закон сложна је и Божана Шљивар, директор Агенције за осигурање Републике Српске, с обзиром на то да привреда у процесу приватизације осигурање имовине сматра као трошак који треба избјегавати.

"С обзиром на то да код нас нема развијене културе и свијести, требало би ићи са законским рјешењима, макар за јавни сектор, укључујући привреду и друштвене дјелатности, како би се увело осигурање имовине, јер држава не треба да сноси те трошкове", казала је она и додала да када нема законске регулативе, ни држава не може да тражи одговорност од предузећа и менаџмента.

Сматра да би држава субвенције и кредитирање према пољопривреди такође требало да условљава осигурањем, с обзиром на то да то раде многе земље у Европи, а да су искуства фантастична.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар