Жарко Паспаљ о свему помало...

Некадашњи капитен кошаркашке репрезнетације Југославије Жарко Паспаљ отворено је рекао шта мисли о сукобу Партизан - Звезда, регионалној кошарци, али и о српском менталитету, зашто му више не пада на памет да улаже у Србију...

Кошарка 04.07.2014 | 08:38
Жарко Паспаљ о свему помало...

Осврћући се на последње догађаје са Партизаном и Црвеном звездом, односно чињеницу да се сукоб са трибина преселио на паркет, па се туку играчи, тренер и руководство два клуба, Жарко Паспаљ је у интервју за "Недељник" рекао:

"Мислим да то није правило, већ су подлегли комплетној атмосфери, врло нездравој за спорт, која је ове године само кулминирала. На чијој сам страни врло је јасно, али треба објективно рећи. Навијачи су посебна прича. То је озбиљна друштвена групација која, имам утисак, још није стављена под контролу. Јасно ми је да би без њих спорт био потпуно другачији, али имам утисак да се ту потпуно променио неки редослед, да себи превише узимају за право, а у доста клубова чак заузимају и неку функцију одлучивања. Тако не сме да буде. Однос клуба и навијача треба да се доведе на један разуман и нормалан ниво, али код нас директно је везан за све што се дешава у овој земљи последњих година".

Упитан да ли га не чуди што се Предраг Даниловић не оглашава поводом сукоба Партизан – Звезда Паспаљ је рекао да не зна да ли је могао да учини више.

"Не мислим ни да је добар начин на који је то Дуле Вујошевић радио, са врло оправданим и врло јасним циљевима и потпуним разумевањем тога што покушава да каже, бранећи Партизан и као председник Спортског друштва. Саши је била врло јасна ситуација, и као једном добром човеку и мом великом пријатељју, за којег знам колико се брине о играчима и колико се труди да то функионише, јасна му је била безнадежност ситуације у економском смислу. Труди се, прича с људима с којима не би сео у животу, само да би одржао клуб“, изјавио је Паспаљ.

Жарко сматра да је индивидуални спорт прави доказ да смо се ми као нација много променили и "да нам је тај себични део карактера постао неупоредиво јачи". Паспаљ је истакао да не само да је цео регион бивше Југославије у катастрофалној сутацији, већ и генерално кошарка на Старом континенту.

"Нема више звезда ни на европском нивоу, јер немаш одакле да их добијеш. Све је лакше купити него створити. Ако имаш пара то да купиш, уопште више није важно да ли имаш шест-седам црнаца у репрезентацији, што немаш домаћег играча у екипи. То најбоље зна италијанска кошарка, која се неће опоравити никада.“

Легендарни кошаркаш и несуђени власник Аква парка на Новом Београду је подвукао да му не пада на памет да инвестира у Србију и да се само труди да живи нормално.

"Ја овај народ страшно волим. Ми имамо својих добрих одлика, али и мана, као и сви. Живео сам 15 година у Грчкој и врло ми је јасан концепт земље која живи на балону који једном мора да пукне. Било је толико видљиво да ће се то догодити. Прво смо имали ратове и одласке из земље, а онда је дошла весела демократија, један страховити набој енергије и наде да ће се нешто променити, и у моменту кад треба да искористиш то, за лидере добијеш људе који апослутно имају осећај само за своје дупе. Директно одговорни за ово стање су они који су нас водили".

Паспаљ је веровао у промене, али је молио Бога да не гледа сличан сценарио као у Грчкој.

"Грци су имали шансу коју нису искористили, да не кажем упропастили… Ми до те шансе још нисмо ни стигли. Поставља се велико питање и да ли ћемо. Да ли сам веровао? Ја не верујем нешто посебно у Бога, али мислим да идеал напретка, друштва, односа према пријатељима мора да постоји. Ја и даље верујем да може нешто да се промени, па кад видим овај "Београд на води", мени пуно срце. А онда негде “инсајдер” из тебе, научен на милион проћерданих прилика каже “чекај, то је немогуће”. Није срећа ако је мени добро, па изађем на улицу и видим нерасположене људе, који се боре за основне ствари у животу… Ово овако није требало да буде и веруј ми, свом снагом целу ту кривицу могу да припишем људима који су водили ову земљу, воде је и данас. То је она српска кратка памет. Не памтимо ништа, а посебно слабо памтимо јако битне ствари. Како да поштујеш земљу која не поштује тебе? То је увек улица у два смера. Не можеш да тражиш од народа да воли земљу и да се према њој понаша домаћински, а ти као неко ко је водиш све урадиш да то не буде. Поткрадаш ту земљу и тај народ и онда је резултат врло прост и нико не може да ми каже да је крив народ. Само једна кривица постоји“, рекао је, између осталог, Жарко Паспаљ.

Коментари / 0

Оставите коментар