Гдје је данас средња класа?

Уколико би се свет сматрао јединственом државом, средњу класу чинило би око 13 до 15 одсто светске популације. Односно људи који могу да троше од четири до 6,5 долара дневно.

Свијет 03.07.2014 | 21:25
Гдје је данас средња класа?

Број људи који се сврставају у средњу класу први пут је премашио број оних који живе испод границе сиромаштва, изјавио је недавно председник Светске банке, Џим Јонг Ким.

У већини земаља неједнакост је, међутим, порасла у посљедњих 25 година, па је богатији слој највише профитирао, док је средња класа стагнирала, преноси магазин Слејт.

Препознатљива обележја средње класе, попут доброг радног места и квалитетног образовања за децу, нису више пресудан фактор у одређивању припадности тој класи.

Према критеријима Светске банке (СБ), представник средње класе има високо образовање, зарађује најмање 2.700 евра месечно, поседује некретнине и располаже уштеђевином у банци.

У Сједињеним Америчким Државама животни стандард средње класе се готово 30 година није променио. Традиционално се сматра да средњој класи припада америчко домаћинство са примањима до 100.000 долара годишње.

У Великој Британији традиционална стратификација друштва на нижу, средњу и горњу класу више не постоји, па је тако једно истраживање показало да у тој земљи постоји чак седам друштвених слојева.

Афричка банка за развој, с друге стране, објавила је недавно да средња класа представља 34 афричке популације, што је око 350 милиона људи. Али, под појмом средње класе Афричка развојна банка подразумева особе које троше више од два долара дневно.

Азијска банка за развој је такође саопштила да је азијска средња класа у последњих двадесет година порасла са 31 одсто на 82 процента популације, с тим да се у средњу класу, на пример Народне Демократске Републике Лаос, у југоисточној Азији, убрајају све особе са зарадом вишом од два долара дневно.

У недавном извештају Међународне организације за рад средњој класи припадају особе које живе са најмање четири долара дневно.

У извештају Светске банке из 2009. наводи се да је 1,2 милијарди људи у земљама у развоју прешло у средњу класу, а у њу су сврстане особе које живе са више од два долара дневно. Али, само 80 милиона њих одговара критеријуму средње класе западног света а остали би били сврстани у сиромашне.

Садашњи праг сиромаштва у САД износи 11.490 долара годишње по особи. Међутим, на глобалном нивоу већина људи је још увек сиромашна.

У средњу класу се убрајају особе чија су примања до 25 одсто виша или нижа од просечних примања у земљи. По том критеријуму у САД средњу класу чини 27 одсто становништва.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мимо

04.07.2014 07:21

Где је данас средња класа? У Милетовом Бакировом лагундзијином Итд... ДЗЕПИЦУ

ОДГОВОРИТЕ