Шкрбић стоји иза смјене Душка Рачића

Душко Рачић одбио је да потпише штетни Уговор о изградњи централног хола и завршетка Јужног крила Клиничког центра Бањалука који је понудила фирма „Линднер“, изабрана на тендеру за извођача радова.

Република Српска 03.07.2014 | 23:03
Шкрбић стоји иза смјене Душка Рачића

Потписивањем тог Уговора, РС би била оштећена за равно пет милиона КМ.

„Линднер“ је понудио Уговор, којим се прецизира да ће КБЦ за изградњу хола платити 6.151.079,05 евра, односно 12.030.464,97 КМ, и то без ПДВ-а. Са ПДВ-ом та цифра се пење на 14. 075. 454,43 КМ.

У новембру прошле године, менаџмент КБЦ-а, под вођством Рачића, процијенио је да тај посао вриједи максималних 9 милиона марака и то са ПДВ-ом.

Због ових пет милиона више, који су чиста пљачка, Рачић је одбио да потпише Уговор, а Влада РС га је смијенила због тога. Да је пристао да нанесе штету, Рачић би, ваљда, био награђен.

Нису пет милиона штете једини разлог због којег је Рачић одбио да потпише Уговор. Ту је и потпуно спорни дио који се односи на формирање новог предузећа у РС, које би било носилац свих права и обавеза из поменутог Уговора.

„Стране су сагласне да ће члан групе Извођача „ЛИНДНЕР“ АГ Бахнхофстрассе 29, 94424 Арнсторф Германy“ основати као једини члан привредно друштво са сједиштем у Републици Српској, а које друштво ће бити носилац свих права и обавеза из овог Уговора. Новоосновано привредно друштво ће одмах по оснивању преузети сва права и обавезе из овог Уговора, потписивањем посебног Анекса овог Уговора“, наведено је у приједлогу Уговора фирме „Линднер“.

Овакву праксу никако не препоручује ни служба Главног ревизора Јавног сектора РС, из које су и сугерисали Рачићу да не прихвати тај дио у Уговору.

Рачић је послушао препоруке Главног ревизора, одбацио штетни Уговор и завршио са главом на пању.

Нонсенс би био да је једна фирма побиједила на тендеру, а да сасвим друго правно лице, које није ни наступило на тендеру, нити још увијек постоји, буде носилац свих права.

Рачић је на састанцима са њемачком фирмом рекао да се „може о свему разговарати осим о законским одредбама тј. да се потписује Уговор са компанијом „Линдер“ која се пријавила на тендер, а да је све остало противзаконито“.

Представници “Линднера“ остали су на становиштву, да понуђени Уговор треба да садржи и одредбе које предвиђају потписивање, односно закључивање посебног Анекса уговору, који се односи на ново правно лице.

Важно је знати да је преговорима између менаџмента Клиничког центра Бањалука и “Линднера” све вријеме присуствовао и Раде Марковић, власник фирме “Марковић грађење”. Раде Марковић и његова фирма нису учествовали на тендеру, нити га је Рачић звао на преговоре.

Био је ту са представницима “Линднера” и реално је да би он учествовао у формирању новог правног лица, које би изводило радове на изградњи хола и Јужног крила.

Раде Марковић је кум Ранка Шкрбића и особа је од његовог највећег повјерења. Његово присуство састанцима јасан је доказ да иза цијеле ове приче стоји Шкрбић и његов кум Милорад Додик.

Веома је инетерсантно да је Рачић на састанцима са њемачком фирмом снажно заступао позицију Владе РС и штитио њен интегритет, у који су представници „Линднера“ отворено сумњали.

„Линднер“ је тражио да КЦ Бањалука обезбиједи банкарску гаранцију, а Рачић им је одговорио да је Клинички центар Бањалука добио увјеравања из Министарства финансија РС, да је закључак Владе РС (којим одобравају средства за изградњу), заправо гаранција плаћања. Рачић је на састанцима, одржаним 16.,18. и 19. јуна, одбијао захтјеве за банкарском гаранцијом, јер су они значили нови трошак за КБЦ. Клинички центар банкарска гаранција коштала би око 1.5 мил КМ за пет година, и та средства нису предвиђена буџетом.

Представници „Линднер“-а све вријеме су истицали да не прихватају гаранцију Владе као гаранцију за плаћање и да прихватају једино банкарску гаранцију комерцијалне банке. У супротном, устврдили су, „Линднер“ не може даље да настави сарадњу, нити било какво финансирање.

Умјесто да им се Влада РС захвали на сарадњи и поново распише тендер, извршна власт је, упркос понижавајућем односу „Линднер“-а смијенила Рачића и прихватила све њихове услове. Заиста јадно.

Извор: Слободан Васковиц Блог

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

мила

03.07.2014 10:34

Ништа непознато, ништа ново, Шкрбић иако се одрекао министарског мјеста, није се одрекао мутних радњи у које се дебело уграђује, а довођењем директора по сопственој мјери обезбјеђује себи проценат у свим пословима који ће се обављати у КЦ да би могао сервисирати трошкове велелепних здања по бијелом свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

романија

03.07.2014 11:02

То се скрбиц довукао код цицовица у београд мисле србија колумбија. како це вуцко да их похапси, нису ни свјесни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

03.07.2014 11:23

Наравно да ниједна страна фирма неце узети гаранције овакв евладе озбиљно,наравно да нико неце позвати Скрбица да ово објасни,наравно да се неце ниста промијенити јер наравно да постени људи не могу опстати.Наса дјеца нам свима ово неце опростити кад буду морали трбухом за крухом.Засто се нико не хапси ако је ово истина?ЗАСТО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

03.07.2014 11:26

Сад це Рациц испасти постењацина. Да је он цовијек ко сто није све би наведено рекао у микрофон и папире однио у тузиластво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

03.07.2014 11:46

Рачић је поштен момак и улива вјеру и наду да има још понеко такав у СНСД-У,мада стварно има пуно афера и пљачке у послиједње вријеме!Што је ПУНО,ПУНО је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

03.07.2014 11:46

Стари криминалац ранко скрбиц не сједи скрстених руку него из београда води лоповске послове.мало му украдених пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

03.07.2014 12:50

Скрбиц је један од највецих криминалаца у самом врху политике владајуцег СНСД..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

03.07.2014 13:21

Е# мој Ацо бас би ти све рекао у микрофон када би испред себе имао такве бескрупулозне криминалце..знамо како су многи просли.. а ми нисмо ниста уцинили осим коментарисали из куце

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАДО

03.07.2014 14:41

КАКО ТО ДА СУ СВИ СНСДОВЦИ КРИМИНАЛЦИ А УБЈЕДЉИВО ПОБЈЕЂУЈУ-НИЈЕ НАРОД ГЛУП ОПЕТ ДОДИК И СНСД!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоро

03.07.2014 17:12

Текст ни процитао нисам, жешћи су ми ови ликови који се лако пале на полуинформације. Овај јадничак је имао плату директора, одборничку накнаду 800 КМ, накнаду за рад у другим клиникама, мало ли је? Поставља се питање је ли овај човјек робот па све стиже или нема породицу па је докон. Он се мени лично уопште не свиђа, и није ми га жао. Ушао си у прљаву политику зарад интереса па сад гутај кнедле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца25

03.07.2014 18:15

Ниста ново, и ниста необицно! Јесте да то све иде преко ледја градјана, али лијепо их је гледати и слусати док се медјусобно сукобљавају и смјењују једни друге. Сви заједно лице на циркус! Зато, помно пратимо представе у циркусу до октобра! :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаза

03.07.2014 18:50

ТЕСКО БОГУ СА НАМА КАКВИ СМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливер Недељковиц

03.07.2014 20:39

Као прво менаџмент КБЦ-а процијенио вриједност грађевинских радова? Доктори и медицинске сестре :) Требали су ангажовати независну стручну комисију.... Као друго,око оснивања компаније у РС не видим ништа спорно, па треба се платити порез у овој држави? Ваљда? Као треће, страна и то њемачка фирма хоће да ради у овој држави и оптуживати је на овакав начин да хоће да ради мимо закона је смијешно...Умјесто да широм отворимо врата свима који хоће да улажу у РС, ми их тјерамо.. Као четврто, у пословном свијету банкарска гаранција је најнормалнија ствар и ту није ништа спорно. Овај цовјек нека леци људе, за то се сколовао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

круско

03.07.2014 20:50

Али ја сам Србин људи моји !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

03.07.2014 21:17

Ре љиљана. Господин је одборник у скупстини града, родитељи су му осниваци СНСД, твре да нема афера и криминала иза себе, у цему је онда проблем. Ако нико ниста не смије реци и сви главу у пијесак забадају онда нека нас пљацкају. Ја сада имам право мислити да Рациц води кампању представљајуци се као постењацина у кандзама криминала. Мало је прица наивна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мареска

03.07.2014 21:50

Опет онај сто је ојадо здравство.Овај СНСД је пун манпулатора и неспособњаковица.Стоп терору СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.07.2014 22:09

Лоповска посла. Није добио довољно и срусио уговор. Ови "веци" срусили њега а овај ревансира... ооо туго...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИСКОГРАДЊА

04.07.2014 07:21

ЦУДНО ДА МИ НИСМО ДОБИЛИ ДА ИЗВОДИМО РАДОВЕ ПА НАЈЕФТИНИЈЕ ТО РАДИМО ЈЕР РАДНИЦИ РАДЕ БЕЗ ПЛАТА ЈА САМ СЕ ТАКО ПОСТАВИО јер ми смо угледна фирма пара нема сем за мене и фамилију ПС ЉУБИСКО ЦУБИЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

04.07.2014 07:45

Ацо овај други ком потписан са Љиљана није мој,а назалост кад сам ја проговарала и покусавала да се изборим са неправдом нисам добро просла мозда се и он боји посљедица,слазем се с тобом да постени морају реци и бити ти који стите и дрзаву и појединце,а Теско је кад си у тој борби без подрске

ОДГОВОРИТЕ