Случај Саркози - освета покојника

Бивши француски предсједник Никола Саркози жртва је освете свог некадашњег финансијера либијског лидера Моамера Гадафија, који му се и мртав свети за своју погибију и пад Либије - тврде политички аналитичари.

Свијет 03.07.2014 | 12:28
Случај Саркози - освета покојника

Саркози је сада и званично оптужен за корупцију и нелегално стицање новца од Муамера Гадафија.

Бивши француски лидер је, како преноси "Дејли мејл", под истрагом и због сумње да је користио свој утицај како у јавности не би "процуриле" појединости истраге наводних неправилности у његовој побједничкој кампањи 2007, за коју му је Гадафи поклонио 50 милиона евра.

Француско правосуђе за ово казнено дјело предвиђа казну до пет година затвора и новчану казну од 500.000 евра.

Медији нимало не штеде бившег француског предсједника и пишу да се "покојни лидер Либијске џамахирије коначно осветио Саркозију због агресије на његову земљу".

Западни медији су током припреме и акције у Либији писали о Гадафију ствари које су граничиле са научном фантастиком.

Гадафи је својевремено рекао да Европи од Либије требају двије ствари - нафта и борба против илегалне имиграције у ЕУ из Африке.

Европа је тражила од Либије да успостави јачу контролу те да отвори кампове за илегалне имигранте, али је свој пристанак требао дати Гадафи.

Главни посредник између Триполија и Брисела био је италијански премијер Силвио Берлускони, али је главни медитерански господар унутар ЕУ, ипак, била Француска.

Особа која је на себе преузела задатак да француској врати бившу величину у вањској политици би је баш Никола Саркози, који у то вријеме био предсједнички кандидат из владајуће странке са добрим изгледима за побједу.

Међутим, мало прије избора на којима је Сакрози изгубио од Оланда, француски "Медиапарт" објављује документе који доказују да је ГадаФи 2007. дао Саркозију 50 милиона евра за предсједничку кампању, што је потврдио и Гадафијев син Саиф Ал-Ислам.

Он је навео да новац није дат само за кампању, него и за неке одлуке Саркозија након побједе.

Сама чињеница да је француски предсједник узимао мито од страног лидера у потпуности дискредитује Саркозија.

Он је погазио и неке друге законе, према којима донације кампање од приватне особе не би требала прелазити 4.600 евра и мора бити уредно прокњижена.

Саркози је тада демантовао све и тврдио да су "документи лажни", па је чак поднио и тужбу због њиховог објављивања.

Како ствари сада стоје, Никола Саркози могао би бити први француски предсједник који ће отићи на робију.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

03.07.2014 14:11

Неце он на робију као ни Додик имају они суске а судство воли ове са дебелим новцаницима.

ОДГОВОРИТЕ