На даншњи дан - крај сјајне Југине генерације!

Џајић, Бајевић, Каталински, Облак, Аћимовић, Петковић и други, део су чувене генерације фудбалске репрезентације Југославије од које се очекивао велики успех на Светском првенству 1974. Иако су у једном мечу на том Мондијалу успели да постигну девет голова, недуго затим - а баш на овај дан пре 40 година, неславно су завршили са учешћем на шампионату у Западној Немачкој.

Фудбал 03.07.2014 | 09:29
На даншњи дан - крај сјајне Југине генерације!

Испрва је све било сјајно. "Плави" су прелиминарну фазу завршили на табели испред Бразилаца, једном голеадом су ушли и у историју, али су такмичење завршили низом пораза и скандалом због неисплаћених премија.

После ремија са фудбалском велесилом из Јужне Америке, 0:0 са Бразилом, изабраници Миљана Миљанића су савладали Заир са 9:0 па им је 1:1 са Шкотима било довољно да прву фазу "плави" окончају као најбољи у групи. Чинило се да тим за који су многи тврдили да је "најбољи који је Југославија икада имала" на путу велике славе, али од тога није било ништа када је почела друга рунда надметања.

Тадашњим системом такмичења било је предвиђено да по две најбоље екипе из четири прелиминарне групе, у нашем случају СФРЈ и Бразил, прођу у две полуфиналне групе. У њима се по четири репрезентације надметало међусобно за лидерску позицију јер је само она обезбеђивала учешће у финалу. Но, баш као и у Чилеу 12 година раније, обећане а закаснеле премије унеле су раздор у државни тим који је чак претио бојкотом појединих утакмица. На све то се надовезао и одлазак председавајућег селекторске комисије Миљана Миљанића у Мадрид, да усред Мондијала и званично преузме руковођење тимом Реала, па и не чуди што је све стало после добро одрађене прве фазе.

"Плави" су најпре доживели пораз од потоњих првака из СР Немачке са 2:0 а затим су их савладали и Пољаци (са 2:1) уз до тада невиђен разлог за једанаестерац - Југославија је имала лопту, а Караси је у сопственом казненом простору ударио супарничког играча.

Након тог пораза од највећег хита првенства, баш на овај дан уследио је и завршни ударац, меч са Швеђанима који су славили са 2:1 управо трећег дана јула.

Тако је помало тужно завршена прича сјајне генерације, за коју су тадашњи хроничари, а и многи после њих, тврдили су да је то био тим за већа дела од било ког претходног који је представљао Југославију. Но, успех је изостао, а заокружен је поразом од Шведске 3. јула, након чега је уследило осмогодишње одсуствовање са шампионата света. Када су се "плави" наредни пут окупили за своје мондијалске обавезе, 1982, уместо Драгана Џајића, Илије Петковића, Јосипа Каталинског, Бранка Облака, Душана Бајевића, Станислава Карасија и осталих чувених играча тог времена - на ред дошли су неки други чувени клинци.

Коментари / 0

Оставите коментар