САД не желе симболичке изборе већ одговорност лидера у БиХ

,,Сједињене америчке државе желе стабилну, просперитетну, мултиетничку и демократску БиХ у којој млади људи имају економску будућност'', изјавио је вечерас у Сарајеву на пријему поводом Дана независности Америке
отправник послова Америчке амбасаде у БиХ Николас Хил.

Босна и Херцеговина 02.07.2014 | 22:32
САД не желе симболичке изборе већ одговорност лидера у БиХ

Хил је додао да се у првих пола године у БиХ догодило много ствари од демонстрација грађана до разарајућих поплава.

,,Разарајуће поплаве у БиХ су нас шокирале,али смо били инспирисани активностима обичних људи да превазиђу границе и помогну једни другима.То треба лидериме БиХ да буде подсјетник,као и фебруарске демонстрације у којима им је поручено да је грађанима доста незапослености, неконтролоисане корупције и политичких игара науштрб будућности њихове дјеце'', истиче Хил и додаје да Америка жели стабилну, просперитетну, мултиетничку и демократску БиХ у којој млади људи имају економску будућност и у којој избори не представљају само симболичко прегруписавање снага, него су средство да се од изабраних лидера тражи одговорност.

,,Без обзира на огромне изазове са којима се суочавате,боља будућност је могућа. Вријеме је да лидери изаберу ту будућност, а то је земља која живи у миру,земља са економским могућностима, земља која поштује своје разноликости и земља која иде ка цјеловитој, демократској и слободној Европи'', поручује отправник послова Америчке амбасаде у БиХ Николас Хил.

Пријем поводом Дана независности Сједињених америчких држава окупио је велики број званица из политичког, јавног и културног живота БиХ.

У име Владе Републике Српске пријему је присуствовао министар унутрашњих послова Радислав Јовичић који је истакао да Влада Српске и Америчка амбасада имају партнертски однос.

,,Захвални смо америчкој администрацији и Америчкој амбасади у БиХ и њиховом министарству правосуђа које је прво одговорило на мој позив да обиђемо угрожена подручја погођена поплавама у Републици Српској. Они су спремни да пруже велику помоћ чију реализацију очекујемо у наредном периоду'', истиче Јовичић.

Помоћ за санацију штета очекују и у Савјету министара БиХ.Заједничке институције БиХ до сада су кроз ИПА фондове и кредитна средстава ММФ-а и Свјетске банке обезбједиле нешто више од 600 милиона марака,а према оквирним процјенама за санацију штета од поплава потребно је око 4 милијарде марака.

,,Фали преко 3 милијарде марака и за то треба наћи унутрашње резерве. Савјет министара је донио одлуку да сви буџетски корисници морају претрести своје буџете и идуће седмице ће мо знати колико је умањен буџет, али не може бити мање од 1%. То исто требају урадити и ентитети. То су унутрашње резерве,а након тога све зависи од донаторске конференције'', каже предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда.

Донаторска конференција и санација штета од поплава приоритет су и министра спољних послова у Савјету министара БиХ Златка Лагумџије који због тога, како каже, и не размишља о иницијативи за његову смјену коју је покренуо Клуб посланика Савеза за бољу будућност у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

марил

02.07.2014 21:05

мозда је то стварно тако, ал мир и проспаритет није сигурно СДС. та багра нас је пљацкала 5 година рата и јос 10 година после

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

02.07.2014 23:47

Послије рата се боље зивјело него сада, СНСД је покрао СВЕ, људи немају ста да једу, а на сву насу муку, ову поплаву су искористили да се јос обогате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гојсовац

03.07.2014 03:54

Само ти хил-е ради свој посао а круске и јабуке се не сабирају.Свако своје има и ТАКО ЦЕ ОСТАТИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузи

03.07.2014 04:00

Најгора могуца опција је ако велики Баја победи. Та криминална власт и њен лидер довели су народ у беду. У мом крају неки се цак зезају где да села у Федерацију, Србију па цак и на Косово. Додик и његова братија су опљацкали народ висе и горе него сто је поплава направила стете. Додик храни наивни народ национализмом и претњама а народ умире због разних мука и невоља а Баја и кумови се богате отварањем некаквих назовимо фирми које су уствари средства за прање милиона марака и одзавања на власти. Али док је оваца бице и вуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дарко

03.07.2014 05:27

па драги моји на пријему ја не видје Додика,али сам видио Говедарицу.Ста це ту народни посланик није теско закљуцити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

03.07.2014 05:48

Морам несто да казем... Тацно је да зивот био пуно бољи негдје од 1998 - 2004.. Много висе се радило, имало, комуникација је измедју ентитета била са пуно висе респекта, и пуно се добрих послова обављало. Онда одједном мрак... Одједном сви угрозени, свугдје непријатељи (мислим на оба ентитета), све неке теорије завјере... Сада је комуникација све мања и свела се не куртоазно цеститања вјерских празника (а и то је све мање), а људи се повукли у своје куце и станове (ако их имају) и боје се својих сјена (нароцито они који раде)... Има ли краја томе? Мозе ли се вратити барем на тај период, ако вец не моземо и даље када смо сви слободно ходали овим просторима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

петруци

03.07.2014 07:08

Е МОЈ ХИЛ МОЈ ЛИЦЕМЈЕРУ МОЈА БУДАЛО ПА СДС И НАРОД СУ СТВОРИЛИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ А НЕ СНСД .Погледај реалним оцима око себе па види како ти сад зиве комсије пријатељи кумови или си ти један од лоповских тајкуна, ко да Република Српска постоји само за вас такве као ти и као да вам је она приватно власниство

ОДГОВОРИТЕ