Семберци на муци: Ваучери чиста превара

Пољопривредници у Бијељини два мјесеца након поплава муку муче с новим усјевима који ће углавном бити
употребљиви једино као сточна храна.

Република Српска 02.07.2014 | 18:05
Семберци на муци: Ваучери чиста превара

Муку муче и с другим посљедицама поплава. За ова два мјесеца нико од надлежних није их посјетио нити пружио подршку. Једино су им неколико пута послали инспекције. Због тога све више младих Сембераца одлази из ових крајева и оставља ово плодно тло.

Били смо код пољопривредника Петра Драгојловића који је отворено говорио за РСЕ о разочараности и муци која је снашла произвођаче хране.

РСЕ: Господине Драгојловићу, недавне поплаве донијеле су вам немјерљиву штету на фарми. Је ли било икакве помоћи?

Драгојловић: Нажалост, није било никакве помоћи. Нико није дошао, нити се осврну, нити је ко шта дао, нити смо ми овдје добили било шта.

РСЕ: Кажете нико вас од власти из домена пољопривреде није посјетио, али колико видим биле су вам инспекције.

Драгојловић: Ова је структура врло јасна. Овдје се дешава што се овдје мора бити или не бити. Значи, ови ситни фармери - а од ово 30 кућа нас четири се бавимо млијеком, фармом крава каквом-таквом, мислим да је солидна - треба да се погасе, и сад они траже излазе којим путем нас угасити. Они сад траже вишак млијека, да ли је ту афлатоксин у питању, не знам, углавном они траже излазе.

РСЕ: Ево конкретно, што је вама инспекција тражила?

Драгојловић: Кад ми је долазио републички инспектор дао ми је 11 тачака, а једна од њих је да вода мора бити прегледана. Ја кажем господину инспектору градска је вода код мене и да ја пијем ту воду. Он каже: „То мене не занима.“ Њега интересује да ја имам потврду да је вода коју пију краве прегледана. Значи крава је битнија отприлике од мене. И кад сам ја отишао да узоркујем воду, тражили су ми 58 марака.Нисам хтио ни узорковати воду, нити сам им тај папир припремио. Они ово што раде, раде свјесно да се ми ситни пољопривредни произвођачи угасимо.

РСЕ: Што ако се они овако наставе односити према вама?

Драгојловић: Ово ако буде овако настављено, ја не очекујем ништа друго него народ да се подигне, или да ми пољопривредни произвођачи производимо дрогу, па да дајемо њима, њиховој господи, њиховој дјеци - јер они дају то исто то нашој дјеци. Јер ако он мени гаси моје домаћинство, значи шта он ради за моју дјеци? Ништа. Е ја бих тако радио исто за његову дјецу, и то би било, нажалост, један према један.

РСЕ: Када видите такав однос власти према вама који производите храну, како се пољопривредници овдје осјећају?

Драгојловић: Нервозан сам, љут сам, јер ова држава и овај систем на ваљају ником и ово не води ничему. Моје домаћинство - ја могу овдје да запослим два, три радника, ако треба и неког агронома и
неког техничара, али како, нико неће да дође ни да ме види, а бели да ја некога запослим. Нажалост, можемо да остваримо, међутим коме?

РСЕ: Како је уопште овдје код вас конкретно дошло до поплаве?

Драгојловић: Да вам кажем једноставно - овдје је вода попета на брдо и пуштена низ брдо. Како могу да кажем да се овдје неко бави неким водама. Којим водама, када је сав систем водотока Дрине
затворен. Затворили су га људи приватно. И сви они знаду да је то затворено, нико не отвара то. И то тако стоји. Па се попне вода у Јањи и иде, рецимо, низа села Амајлије, Попове, Дворове. Ако вам кажем да је овдје вода била виша за 40 центиметара него у кориту Дрине, онда ви знате ко плави.

РСЕ: Разговарала сам са још неким пољопривредницима. Они кажу да се поплава могла спријечити. Шта Ви мислите?

Драгојловић: Кад је била прва поплава (2010.), то је била исто пијаца невиђена, знате била брзина пута вјештина, нису успјели нешто завршити. А ово сад је пијаца боли глава. Ово су се намазали пара дебело, ево свијет видим даје, а они дају ваучере! И ево по трећи пут, као што видите, долази комисија да поново пита мене шта ми је плављено, шта није плављено. Гро људи је доста тога и поправило, и прави, као и ја, као и сви други људи, е сад не важи ово, не важи оно.

РСЕ: Конкретно, шта значе ти ваучери?

Драгојловић: Условљава те, рецимо, да купиш у продавници гдје један лежај који је коштао 300 марака сад кошта 600. И то је нама помоћ! Очито се види да је ово чиста превара. И ова је поплава као измишљена да се припреме за изборе, да добро прођу избори, да они имају чиме потковати изборе - и то је чист рачун, дуга љубав.

РСЕ: Ето сад ће опет избори, па остаје видјети да хоће ли се што промијенити.

Драгојловић: Ја сам добро некад рекао: између сељака и лудака разлика је само у словима - зато што ми сељаци излазимо на изборе, па нам некад уведу неку расвјету, па нам асвлатирају километар, а све је то за наше паре. Ја сматрам овога пута на изборе не изаћи. Или изаћи са грецањем!

Извор: Радио Слободна Европа

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

xxл

02.07.2014 16:06

Шта сте мислили да је Милетов ваучер? Ваучер вриејди ко и Милетова ријеч? Само што његова јавно изговорена ријеч не вриједи ништа? Ваучери?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

02.07.2014 16:45

Изаци на изборе и русити под обавезом ову коримпирану бајину власт.... Све су покрали сто се пократи мозе, сада краду и напацени поплављени народ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

даздарево

02.07.2014 16:52

Окреце се коло среце и други су патили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маријета

02.07.2014 17:02

Ово је нецувено, да се нико није удостојио да посјети овај угрозени народ од стране надлезних! Само просипају лазна обецања, њихова љутња је оправдана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

02.07.2014 17:14

Ја сам и кад су рекли да ће делити ваучер коментисао.. Да бог да кћери да те ага узме, а цигани око куће обљецу.. А и ово што се успоставило да је превара биће још горе... Али народе не сикирај се још 110 дана до падања режима Милорада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

02.07.2014 17:53

Ста оцекивати уопсте од овакве власти ... лопов до лопова... полтрони и дупеувлакаци... сад и у овој несреци која нас је задесила па ни тај вауцер не могу дати а да себи не узму од тога...да су рекли ево 4000км и не спомињати пдв порез и остале глупости па хајд него дају и јос нагласавају да це узети од тога и јос да се купује на одредјеним мјестима које дрзе кумови родјаци и остала многобројна фамилија и пријатељи бајини... ста даље прицати кад ни ону помоц нису могли дијелити која је са стране долазила,дзаба стигло само подијелити ееееејј..конкретно Добој, помоц кругу БМД-а која је била напољу на сунцу поред онолике хале и која је данима стајала тако набацана као на депонијамаа овамо се прицало како су људи добијали...добијали су они гдје су им у руке добротвори лицно давали ...републицка власт катастрофа али и оног неспособног обрена петровица треба на робију ....толико.. поздрав свим добрим људима и поздрав свим поплављеним и напаценим ако слуцајно неко има на цему да цита ово ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

02.07.2014 18:04

Они су сви скоцили како из рс тако И из федерације да побједе једни те исти људи би да буду на власти цитав зивот. Нема промене моземо се ми на дати И зивјети у некој нади Али је то неостварљиво јер лопови И мафија је све окупирала а обицном народу је остало иЛи да бјези иЛи да писе јер барем кад написе несто осјеца се Мало мирно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

02.07.2014 18:29

Сваки коментар на овакве ствари је постао сувишан. Стварно мислим докле више ова власт мисли овако да се односи према овом јадном и напаћеном народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

гојсовац

02.07.2014 19:36

Интересантно..сви против владе-а сви оцекују несто од владе.Вауцери? У западним земљама и кад имас осигурање на куцу а десе се овакве катастрофе-не добијес ниста.Овде нико нема осигурање а добице несто.Ми смо цудни људи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Х&М

02.07.2014 19:45

Е мој народе па 20 година вас лажу,краду и варају и ви опет повјеровали у неке ваучере! Па ако до сада нисте схватили ко влада Босном, нећете никада...Видите ко су најбогатији људи у БиХ на свим странама, све политичари и дјеца и кумови политичара! Па ваљда вам је јасно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

02.07.2014 20:39

Знате ко неће узети ваучер.Само они што немају право на њега.Такви га и критикују јер су морално деградирани људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ент

02.07.2014 20:40

Кад видим шта нам Бањалука ради, било би нам боље да се удружимо с Брчким и Тузлом у један ентитет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљ

02.07.2014 20:55

На ово све има једна.Испада се киса,све опра,потопи.али људска нецистоца остаде...Ту оцито, ниста не помазе.....Таква је наса власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека, Миле

02.07.2014 20:55

Ево, Предсједниче и Премијерко, ја дајем свој ваучер да направите пола метра насипа или пошто је већ дужни метар. Шта ће ми ваучер кад ће опет да ме плави за неки мјесец или годину. Прије три и по године ме плавило и ништа нисте урадили да то спријечите, па џаба ми ваучер, кад ћу опет морати да мијењам паркет! Поздрав из два пута плављених Дворова код Бијељине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сиии

02.07.2014 21:11

Каква превара...прикупљене паре за народ ..а они народу вауцере..уцјена народе .устајте брацо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

сетац

02.07.2014 21:19

Бајиним вауцером моземо само да масемо.Циста превара коју је пласирала влада и владајуц СНСД.Јадан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо Јерициц

02.07.2014 21:37

Јебо вас Додик у дупе,гласај поново добицес дваис марака багро глупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гојсовац

03.07.2014 03:48

За "Ент"..Сврха тебе и твојих "бот-ова" и јесу ове дискусије, у смислу = Руси власт и направимо ентитет са "брцким" и Тузлом. Ако зивис у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ и не свидја ти се - пут под ноге па у Тузлу. Ако зивис на оној страни - иди на форум Аваза.

ОДГОВОРИТЕ