"Панцери" јачи од "пустињских лисица"

Фудбалери Немачке и пласирали су се у четвртфинале Светског првенства пошто су победили селекцију Алжира тек после продужетака, резултатом 2:1.

Фудбал 02.07.2014 | 16:38
"Панцери" јачи од "пустињских лисица"

Немци ће у четвртини финала играти против Селекције Француске, која је раније током дана са 2:0 била боља од Нигерије.

Алжир је оставио одличан утисак, а могао је много више да је искористио неку од прилика из првог полувремена. Немци су одиграли слабо почетак утакмице и пробудили се тек у наставку.

Алжирци су и у трећем међусобном мечу успели да остану непоражени против Немачке, пошто су први пут ремизирали после две победе. ’Панцери’ су закључно са овом утакмицом одиграли 889 међународних, а једина репрезентација против које су играли више од једном, а да нису победили, јесте управо Алжир.

Победу су донели Андре Ширле и Месут Езил погоцима на почетку првог, односно крају другог продужетка, док је почасни гол за Алжир дело Ђабуа у последњем минуте.

Ово је било вече двојице голмана – Раиса Мбохија са једне, те Мануела Нојера са друге стране.

Мбохи је дефинитивно био прва фигура меча, пошто је утакмицу завршио са двоцифреним бројем одбрана и у неколико наврата спасавао своју репрезентацију. Његов колега и голман Бајерна из Минхена у више наврата је истрчавао из свог казненог простора и на тај начин прекидао опасне нападе противника.

Прво полувреме донело нам је помало неочекивану ситуацију у којој су Алжирци могли да воде после првих пола сата, чак и убедљиво. Знали су да ће њихови противници инсистирати на поседу лопте, па су се определили за контре и полуконтре.

Прва таква виђена је већ у деветом минуту, када је Ислам Слимани побегао одбрани 'панцера'. Он је избегао офсајд и кренуо на лопту по левом боку, али је голман Мануел Нојер излетео скоро до аут линије и клизећим стартом изблокирао његов покушај.

Нису се изабраници Вахида Халилхоџића ту зауставили, већ су наставили да нападају Немце који нису успевали да дођу до своје карактеристичне игре. Слимани је кренуо у нову контру само два минута касније, али га је Мертезакер зауставио на време.

У тим тренуцима дефанзива 'елфа' није добро функционисала, па је афричка репрезентација до 20. Минута имала још три велике прилике. Прво се Фегули нашао у петерцу Нојера, али се двоумио да ли да шутира или асистира, па је лопта отишла високо изнад гола.

Слимани је у 17. минуту успео да затресе мрежу Нојера након центаршута Суданија са левог бока, али је његов погодак бразилски судија оправдано поништио због офсајда. Већ у следећем нападу Судани је креирао нову прилику, али је покушај Гулама искоса са десне стране отишао поред стативе гола Нојера. У међувремену, ударац је са неких 20 метара опробао Швајнштајгер, али је голман Мболи одбио лопту.

Од тог тренутка ритам утакмице мало је опао, а Немци су успели да успоставе контролу на средини терена. Међутим, њихови напади били су јалови све до финиша полувремена, када се пробудио пре свих Тони Крос. Везиста Бајерна одлично је шутирао у 41. минуту гађајући доњи леви угао, али је голман Алжира успео да да одбрани. Кратко је одбио лопту до Гецеа који је био у ситуацији 1 на 1, али је онда уклизао немачком нападачу у шут и још једном спасао своју репрезентацију.

До краја полувремена није било већих узбуђења, па се на одмор отишло без голова.

Други део игре почео је много другачије него први, највише захваљујући Немцима који су кренули доста офанзивије. На почетку другог дела игре, Ширле је заменио Гецеа и већ у првом нападу имао добру шансу. Езил је провукао лопту кроз одбрану Алжира, али је Ширлеов шут изблокиран. У наставку акције, главом је покушао Мустави, без већег успеха.

У 51. минуту невидљиви Милер је тражио пенал, а четири минута касније Раис Мболи поново је спасао играче Вахида Халилхоџића. Филип Лам добио је повратну од Милера и гађао са неких 20 метара, али је чувар мреже ЦСКА из Софије извадио лопту из ракљи.

После ових покушаја Алжирци су умртвили меч и успевали да се изборе са центаршутевима Немаца који су најчешће долазили са десне стране. Све до финиша нисмо видели превише узбуђења, а онда је Немачка кренула у потпуну офанзиву.

У 80. су имали двоструку шансу, прво преко Милера, а онда и Ширлеа. Немци су одиграли одличну акцију по десној страни, Кедира је центрирао на пенал, где је усамљени Милер главом тукао право у голмана. Лопта се одбила до Ширлеа, који је са петерца слабо захватио, па је Белкалем избио у корнер. Два минута касније поново Милер, али поново без успеха.

Ред је био да се истакне и други голман, па је Мануел Нојер по ко зна који пут излетео у 89. минуту и прекинуо опаснији напад ривала. Овога пута је истрчао на 30 метара и спречио Фегулија да оде сам до гола. До краја сусрета Халиче је одлично реаговао испред Лама у петерцу, па се отишло у продужетке.

Алжир је тако и у трећем мечу против Немаца остао непоражен у регуларном току, пошто је два пута пре тога побеђивао.

Ипак, десило се оно што су желели да избегну, а то је примљен гол на старту продужетка. Везни играчи наивно су изгубили лопту на срединиерени, она је брзо дошла до Милера на левом боку, овај је кроз ноге ривалу заврнуо на петерац где је Ширле, уз много среће, петом сместио у мрежу.

То је био пресудни тренутак меча, пошто су уморни играчи Алжира за наредних пола сата успели да створе само једну озбиљнијиу прилику. Три минута пре краја првог продужетка лопта је током једне гужве у казненом пала на ногу Мостефи који је рефлексно шутирао, мало поред стативе.

Играчи су били доста истрошени, што је резултирало великим узбуђењима на крају утакмице. У 117. минуту Крамер, који је ушао уместо Швајнштајгера, и Милер пропустили су две везане шансе, да би победу Немаца потврдио Месут Езил, два минута касније. После једне дуге акције Ширле и Езил су изашли 2 на 1, разменили додавања, лопта се после шута одбила до играча Арсенала који је закуцао у гол.

Није желео Алжир да се преда без борбе, већ у следећем нападу Фегули је центрирао са десне стране, на другој стативи је уклизао Ђабу и постигао почасни погодак. Тачно време гола Ђабуа је 120:51 чиме је оборен рекорд најкаснијег гола на светским првенствима икада, који је до сада држао Дел Пјеро, поготком против Немачке (120:15).

Судија је у следећем нападу свирао крај, а афричка репрезентација се тако часно опростила од првенства на ком је покупила симпатије многих.

Коментари / 0

Оставите коментар