Влада Српске кажњава раднике којима касни плата!

Радници у Републици Српској, којима мјесецима касне плата, биће „кажњени“ са 1,5 одсто примања, а њихове фирме са додатних 1,5 одсто.

Република Српска 02.07.2014 | 14:40
Влада Српске кажњава раднике којима касни плата!

За разлику од радника који су редовно примали плате и који ће солидарни порез платити тек на мајску плату, сви остали ће солидарни порез од укупно три одсто, морати платити на сва до сада неисплаћена примања, без обзира да ли су она из марта, априла или од прошле године.

Овим је држава фирме, које су ионако у финансијским проблемима, као и све њихове раднике, ставила у неравноправан положај у односу на компаније које добро послују, али и у односу на запослене у јавном сектору, који су себи из Буџета Српске могли себи лагодно приуштити редовну плату.

Привредници су бијесни и огорчени, јер су им књиговође тек саопштиле каква су упуства добили од Пореске управе РС.

Према тумачењу Пореске управе, нови Закон о посебном доприносу за солидарност РС који је јуче ступио на снагу, прописује да се солидарни допринос обрачунава „на све исплате од 01. јуна 2014. године“.

То значи да се на сва примања, која се исплате после тог датума, без обзира да ли су редовна или не, мора платити солидарни порез.

У бањалучкој Привредној комори кажу да им се данас јавило на десетине привредника када су ово примијетили.

Ипак, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић чврсто је увјерен да је ово случајни пропуст, који ће врло брзо оклоњен.

„Ми смо одмах данас контактирали Министарство финансија Републике Српске и већ за сутра ујутро у 09.00 часова у нашим просторијама смо договорили састанак како би ово што прије ријешили. Имамо велики број приговора привредника који нас непрестано зову“, потврдио је Рачић за портал Капитал.ба.

На основу утиска из првог контакта са представницима Министарства финансија, Рачић сматра да ће ово бити врло брзо превазиђено.

Истиче да није потребно да се иде на измјене тек донесеног Закона о посебном доприносу.

Довољно је да Пореска управа коригује своје тумачење Закона и изда ново упуство по којем се солидарни допринос не би обрачунавао на „све исплате од 01.06.2014.“, већ на „обрачуната примања од 01.06.2014.године“, чиме би се уједно и постигао законски циљ од додатног опорезивања 12 плата, до 31.05.2015. године.

„Ово је била ванредна ситуација и прописи су се доносили на брзину, тако да се пропусти дешавају, али важно је да постоји добра воља да се они исправе. Мислим да никоме није у интересу да неке раднике и фирме ставља у неравноправан положај, већ да покажемо солидарност са онима који су настрадали у катастрофалним поплавама“, каже Рачић.

Извор: Капитал.ба

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

xxл

02.07.2014 12:46

Сви смо једнаки пред законом (пази сад?) осим уколико СНСД-ова власт и Миле Додик као главни баја не одреде другачије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

02.07.2014 12:53

Онај ко се не зна побунити и не заслужује боље него да га "јахач још више јаше".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

02.07.2014 13:01

Ко вјерује да ће послодавци из свог џепа платити својих 1,5% тај може да почне да вјерује и у слонове које лете. Плате ће (реално) бити смањене за 3% јер ће се комплетан намет превалити на раднике. Хвала СНСД-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран бл

02.07.2014 13:19

Да ли је ово реално?! До кад це нас униставати и угњетавати сопствена Влада?! Људи ово се мора промијенити од октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан б.лука

02.07.2014 13:35

Хаха каква дрзава(ентитет)..па људи имала ли игдје радис сасвим нормално а плате нема..какво болесно друство па то све треба хапсити..ЗИВИО НАМ МАРСАЛ ТИТО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

02.07.2014 13:50

Новинар: Господјо "премијерко", молимо Вас хоцете нам дати изјаву, колико је 2 и 2? "Премијерка" се окрене према Теглетији: Јели, колико је 2 и 2? Он само слегне раменима!! "Премијерка" новинару: Зао ми је, али фактицки сада вам немогу дати одговор на то питање, јер је то тендециозно питање и не мозе се усагласити без сједнице Невладе и сједнице Нескупстине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све ми се цини..

02.07.2014 14:25

Све ми се цини да актуелна власт бас и игра на карту побуне народа да би исту ту побуну могли да преусмјере на медјуетницки сукоб и онда ником ниста..кад се у Босни зарати висе није битно ко је ста покрао..јер ми спалимо све до земље ионако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дубићанац

02.07.2014 15:16

Чуо сам од пријатеља да у Дубици господин Славко Рогуљић своје раднике из воћњака у Бјелајцима већ двије године није исплатиоИма их око педесетак и укупно им дугује око дто хиљада марака-Ове године је довео друге раднике козна од куд и тиме јасно показао шта мисли о дубичанцима.Само ја вјерујем да је и новим радницима иста судбина намјенута,

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер хик

02.07.2014 15:43

Мозете ви овдје остављати коментаре колико год хоцете и ста це то промјенити ниста. Бице како год власт казе и уради , сада и после избора. Највјероватније да це опет добити изборе,а и ако не добију ко да це се ста промјенити,па све су то исти ликови који само крузе из столице у столицу.

ОДГОВОРИТЕ