У Шамцу 1 000 људи остаје без посла

У Шамцу је у мају поплављено више од 4 000 домаћинстава и привредних субјеката, од чега 1 200 пољопривредних домаћинстава.

Република Српска 01.07.2014 | 19:27
У Шамцу 1 000 људи остаје без посла

Штета у пољопривреди износи више од 15 милиона марака, више од 250 привредних субјеката било је потпуно у води и ту је процијењена штета више од 35 милиона марака, кажу општински челници.

Затварање малих и средњих предузећа и самосталних бизниса подразумјева и огроман број угашених радних мјеста, што је катастрофа једнака поплави. Очекивања су да ће око 1 000 запослених у Шамцу бити одјављено из Пореске управе и то је на жалост епилог ових поплава, рекао је начелник Одјељења за привреду Шамца, Милан Симић.

У Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа констатовали су проблеме. Још само да их рјеше.

Највећи проблеми малих и средњих предузећа у Републици Српској су недостатак обртног капитала и тржишта, а врло често и недостатак квалификоване радне снаге, изјавио је данас директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, Маринко Ђукић.

У ресорном министарству тврде да је у последњих 6 година издвојено 2,4 милиона марака за помоћ малим и средњим предузећима, у смислу сертификације квалитета.

Према процјенама, највише је страдала пољопривреда, али су велику штету претрпјеле и фабрике намјештаја и обуће, те металски сектор.

Већ је јасно да ће на постојећи број незапослених у Републици Српској бити додато још неколико хиљада.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар