Директори ентитетских Робних резерви у Тужилаштву БиХ

Тужилаштво БиХ упутило је позив за саслушање директорима ентитетских Робних резерви Драгану Вучковићу (РС) и Тончи Баврки (ФБиХ).

Босна и Херцеговина 01.07.2014 | 17:36
Директори ентитетских Робних резерви  у Тужилаштву БиХ

Вучковић и Баврка требало би свој исказ у Тужилаштву БиХ да дају 01.07. о.г. и образложе због чега је ПДВ дуг те двије институције према Управи за индиректно опорезивање нарастао на 13 милиона КМ. Од тога, Робне резерве РС дужне су осам милиона, док су Робне резерве Федерације БиХ дужне цца 5 милиона марака.

Према поузданим информацијама, није уопште искључено да Тужилаштво БиХ притвори директоре Робних резерви због бројних малверзација.

Тужилаштво ће се бавити и питањем нестанка разних врста роба из ентитетских Робних резерви, које су , како ствари стоје, служиле као велике перионице новца.

Примјера ради, фирма “Фармко”, која је у власиштву породице Лијановић, продала је Робним резервама Федерације БиХ конзерви у вриједности од миллион марака. Исте те конзерве РРФБиХ ускладиштиле су у фирми “Фармко”.

Након тога су их Лијановићи дописом обавијестили да су конзерве продали за миллион марака и да ће их “поново набавити и ускладиштити чим буду у прилици”.

Тако су само на овој трансакцији Лијановићи зарадили два милиона КМ.

И никада конзерве нису вратили федералним РР, иако је Федерална управа за инспекцијске послове у контроли 2011. открила да конзерви нема.
Јерко Иванковић Лијановић је министар у Влади Федерације.

Суд је пресудио да „Фармко“ Робним резервама исплати милион и по одштете, али новац никада није уплаћен.

Када су робне резреве РС у питању у њима не постоје готово никакве робе, а фиктивно се воде на стању.

Права афера су јунице и жито које је било ускладиштено у Фармланду из Нове Тополе.

Уговори са овом фирмом почели су да се реализуију 2009. и наредних година.

„Фармланд“ је без тендера добио милионски вриједне уговоре са ентитетским институцијама (преко десет милиона КМ). Робне резерве РС додијелиле су им и музне краве - 1200 грла, а „Фармланд“ је продао одређени број, иако нису њихова.

Чињеница је да нема ниједног телета за све ове године. А врло мало је и крава преостало.

Драган Васиљевић, власник Фармланда, је продао и огромне количине житарица, које су власништво Робних резерви, али је и поред тога уговор о складиштењу са његовом фирмом продужен и у 2011. години.

Од стране складиштара извршити набавку и надокнадити недостајуће количине житарица по оба основа (А-Б) у количинама и квалитету које би се предале Дирекцији до 14.02.2011. године, наводи се у писму које је Радован Самарџија, тадашњи директор Робних резерви упутио фирми „Фармландфоодс“, (у саставу „Фармланда“), након извршене контроле и пописа робе, у којој је утврђено да је Васиљевић продао државну пшеницу као своју.

У истом писму, (упућеном 24.01.2011. године), даље се наводи да је неопходно обезбиједити “гаранције банке у корист Дирекције за недостајуће количине житарица по важећој тржишној вриједности која би се активирала за куповину житарица. Вриједност гаранције би се односила на мањак по тржишној вриједности по тачкама А (306.160, 44 КМ), до 30. 06. и Б (2.305.937,95 КМ) до 30. 10, или мањак по жетви пшенице по тржишној вриједности (А плус Б = 1.838.225, 24 КМ) са 30. 06., а са 30.10. за кукуруз по тржишној вриједности од 1.097.935,20 КМ“.

За очекивати је било да Самарџија алармира све истражне органе како би вратио незаконито продано жито, али то се није десило. Умјесто позива на одговорност, услиједили су молба и продужење уговора.
Наведени приједлози су одраз добре воље да се настави пословна сарадња и пружи могућност останка даваоца услуга-складиштара. По горе наведеним приједлозима било би неопходно поступити у наведеним роковима, а свако одступање доводи нас у позицију да се морају активирати средства за наплату и покренути судски спор о надокнади штете и одговорности одговорних лица, написао је Самарџија.

Само седам дана након овог писма, (31. 01. 2011. године), Робне резерве, које је представљао тадашњи директор Радован Самарџија, потписале су нови Уговор о ускладиштењу и чувању меркантилне пшенице и кукуруза.

Извор: СлободанВасковицБлог 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

xxл

01.07.2014 09:43

Зато Милету Додику смета Тужилаштво и Суд БиХ? У том "грму лежи Додиков зец"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

01.07.2014 09:43

НЕБОЈСА ПЕЈОВИЦ ДОК ЈЕ БИО У РОБНИМ РЕЗЕРВАМА СВЕ ЈЕ РАСПРОДАО И НАГРАДЈЕН ЈЕ ПРЕБАЦИВАЊЕМ У ОСНОВНИ СУД КАО ИЗВРСНИ СУДИЈА ГДЈЕ ЈЕ НАСТАВИО СА КРИМИНАЛНИМ ПОСЛОВИМА ЗАЈЕДНО СА АДВОКАТОМ БУБИЦЕМ И ЗЕЛЕНАСЕМ ГРМУСОМ 007.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

01.07.2014 09:45

Лопов до лопова! Зато и пропадамо кад нас воде лопови и незналице. У Титино време затвори су били пуни комер.директора,ген.дир,итд. Свагде у свету је зивот јефтини него код нас,ми пратимо ЕУ у свему а у платама НЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриот

01.07.2014 10:14

Робне резерве РС су 2013.године подигле кредит од 14 милиона КМ!То су огромне паре! ЗА ШТА????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

разум

01.07.2014 10:50

Немогуце ствари,невјероватан лоповлук и криминал,а народ поплављени без иста остао,а они све похарали.Пастете немају.Ово це се изуцавати у сколама вјерујте,историјска пљацка сопственог народа!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојко

01.07.2014 11:01

шта се тек ради у министарствима и јавним предузећима кад је милионски криминал у робним резервама од стране снсд-а?и опет узми раднику од плате и пензионеру од пензије а Додик и његови увлакачи уживају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАВРИЛО ПРИНЦИП

01.07.2014 20:04

Сада је јасно ко је склонио и пустио камион цигарета које је илегално превозила хладњаца компаније лијановиц у границном појасу код Босанаског Грахова.кАМИОН СА САЛАМАМА А У НУТРА ДАНХИЛ, РОНХИЛ И МАЛБОРО. Хе хе јадна ли је земља у којој криминалци долазе за министре мајко моја, мила. Цигарете су врацене лијеновицу а ко их је и засто вратио и за колико кеса .....?

ОДГОВОРИТЕ