Поплављени живе од обећања, власт ударила на народ

Комисије за комисијама обилазе поплављене. Процјене штета стално се мијењају. Надлежни доносе мјере које не проводе, а од обећаног новца за поплављене за сада нема ништа.

Република Српска 01.07.2014 | 23:10
Поплављени живе од обећања, власт ударила на народ

Политичари су своје наде упрли у донаторску конференцију од које за сада ни гласа ни трага, а према свему судећи, они који су претрпјели штете од поплава зиму ће дочекати голих зидова у празним кућама, уколико сами себи не помогну.

Више од мјесец дана прошло је од кад се вода повукла, а већина поплављеног становништва још увијек није добила ни једну марку помоћи. Сами се сналазе и покушавају санирати што се може прије зиме, а тако је и са становницима мјеста Бродац код Бијељине. 

„Као што и сами знате, у нашој држави је стање такво какво јесте. Држава обећава, међутим, ја не вјерујем да може бити икаква помака, пошто они немају паре нити да плате исплате, ни пензије, нити оно основно, егзистенцијално. Народ се узда и вјерује само у помоћ добрих људи и људи из Европе“, каже мјештанин Владан Панић.

„Ја сам био тридесет и четири дана, само сам једном добио, у основној школи Бродац, двадесет марака“, наводи Перо Жунић.

„Од новца – ништа, само помоћ у храни, међутим то је све у малим количинама према оном што би народу требало, јер је деведесет посто уништено. Нема живота, нема народ за исхрану, лично, а за стоку још мање“, прича Јован Максимовић.

Конкретних мјера за помоћ поплављенима на државном нивоу нема, а ни ентитети нису реаговали адекватно.

У Федерацији нису донесене никакве конкретне мјере за санацију, док Вада Републике Српске прикупља средства узимајући 1,5 одсто од пензионера и три посто од радника. Обећана је и помоћ у платним картицама за санацију поплављених објеката, али од којих средстава - није јасно. 

„Начин на који ће она бити достављана је сљедећи: коверта, име и презиме, општина, град, адреса, унутра се налази платна картица. Свако ће моћи да је користи уз своју личну карту, значи, на њој ће бити написан број личне карте, и на тај начин гарантујемо да ће је сви они којима је потребно, а који јесу квалификовани за ову врсту помоћи, добити у својим локалним заједницама“, обећала је премијерка РС Жељка Цвијановић.

„Мени је јако интересантно да ни федерална Влада ни Влада Републике Српске није урадила ништа да се скрешу енормни материјални трошкови, трошкови репрезентације, путовања, и недај Боже – плате, које се алиментирају из та два буџета, него је одлучила да иде на терет народа, и ако донатори дају нека средства, то је то“, констатује за РСЕ економиста Дамир Миљевић.

„Они да дају новце а не ваучере, а биће: добијеш ваучере, одеш да купиш, и ако ће кауч бити 150 марака, они ће га дићи на триста или на петсто“, сматра Љубиша Петровић, мјештанин Бродца.

Све очи владајућих уперене су у донаторску конференцију, иако се претпоставља да ће та средства доћи у виду нових кредита, док о другим, реалнијим изворима новца нико и није размишљао, каже Дамир Миљевић.

„Једино што је било нормално, то је са иностраним и домаћим кредиторима испреговарати мораторијум на плаћање постојећих кредита у наредне три, три и по године. На тај начин би се ослободило у цијелој Босни и Херцеговини неких 3,7 милијарди конвертибилних марака у буџетима. Из тога се могло исфинансирати, чак и укупне материјалне и нематеријалне штете у цијелој Босни и Херцеговини“, оцјењује Миљевић.

„Кад поставимо јасне економске мјере које морамо у наредном периоду предузети овдје, онда ћемо знати у ком правцу ћемо трошити та средства. Дакле, овдје је мањи проблем износа средстава која ће бити од стране донаторске конференције прикупљена, а већи је проблем што ова актуелна власт нема никакву концепцију дугорочног развоја и опоравка потпуно уништене привреде“, каже Ђорђе Миличевић из Народног демократског покрета.

Непостојање комуникације између ентитета и државе онемогућава већи доток помоћи, а томе је кумовало и неповјерење донатора у домаће власти, сматра Денис Телић из Центара цивилних иницијатива.

„Исте те власти моле за помоћ и хоће да управљају тим средствима, надају се великим, надају се милијардама, да управљају три мјесеца прије избора, и ми треба да вјерујемо да ће они исти подијелити равномјерно средства која добију од међународне помоћи и средства која уберу као харач од народа кроз њихове плате и пензије, да ће их равномјерно распоредити онима којима су најпотребнији. Ми стварно изражавамо сумњу“, каже Телић.

Становници поплављеног Бродца немају пуно вјере у домаће власти од којих не очекују помоћ, јер како кажу, нису се доказале ни кад су биле поплаве. 

„Слушам ја вијести јутрос рано, да ће поново доћи комисија и да ће се каснити три мјесеца. За три мјесеца, ево нама јесени, а ја спавам – оперисао сам срце, два пута, имао сам и инфаркт, имам доста дијагноза – спавам на војничкој спужви, на патосу“, прича Перо Жунић.

„Да се ми нисмо једном опасуљили. И кад кажу – насип попустио. Насип је миниран, али ради 'Зорке'. А не знам ја, кад каже Додик, како је овај Анђелић одрадио, честитам му. Све ми је јасно, али све је то политика, све паре“, закључује Љубиша Петровић.

Извор: РСЕ

 

 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Зоки

01.07.2014 06:24

На јел не видите Влада помаже само својима нажалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоги

01.07.2014 06:33

зоки који су то владини да станем у ред

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

01.07.2014 08:00

Мислим да ови и који добију ову владину картицу морају имати и снсд картицу. Ово је срамота за власт или свима или никоме а да се и у том гледа ко је која странка стварно катастрофа.. Али на сву срећу брзо ће октобар!.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

01.07.2014 08:06

Видјет ћете људи, дај Боже да нисам у праву, али све ће ово бити још једна превара у низу.Ко је био лош лани и ове је године?Тако и ова власт?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

01.07.2014 08:27

Ово ће се све морати одрадити након избора, када СДС дође на власт.Све поново и са великом ефикасношћу да се што прије направи и поправи што је уништено или оштећено.СНСД неће ништа урадити, избори се ближе а предизборна кампања им је преча од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја Рале

01.07.2014 08:29

Дао драги бог да главни возд односно Додик и цитав СНСД горили у паклу кад ово цине властитом народу да се цак и у овоме гледа странацка припадност.... Треба вас бацит у зиви крец.... У ста би сад сваста написао ал це ме цензурират.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

01.07.2014 08:58

Како се то ради у Србији? У Обреновцу народ потписао уговоре о градњи кућа и стамбених објеката?све ће бити направљено и поправљено до ове зиме?Значи може кад су прави људи у власти?Још је Србија и горе страдала од поплава него ми овдје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

01.07.2014 08:58

Упитати се али озбиљно,коме слузе ови на власти, колико водимо овима на власти је битно било доци на дрзавне јасле ухљебити се на позицијама и то се зове брига за народ,у преводу брига за њихове лицне интересе а народ је ту да га музес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоги

01.07.2014 09:10

Видовити Сале,на сву срецу у мањини си,а октобар це брзо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

01.07.2014 09:40

Каква Зорка. Па јел Добој поплавио због Зорке,јесу ли завидовици,јел Маглај,јел Вуциловац,јел Самац,јел Модрица, јесу ли Попови,Амајлије,Дијелови поплавили због Зорке... Јел Брчко поплавило ради Зорке... Све глупости само да се надје утјеха....Једноставно велике падавине и константне на нашим просторима захватиле су комплетно подручје слива Саве и отишло се све у ону ствар...Како је могуће бранити од поплаве када је Сава на путу код Раче била преко њега један метар,а тај пут је насип...Једноставно све се поклопило негативно по нас и нека је,дабогда опет било још горе јер овај изопачени народ и не заслужује боље.Сви су бољи доктори од доктора, сви паметнији од професора сви вреднији од мајстора, сви бољи попови од попова.Сви најпаметнији... Е ето како нам је кад смо сви НАЈПАМЕТНИЈИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сотир Српско Сарајево

01.07.2014 11:00

Узми харач од народа, а њему ништа немој дати. То је та политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГАН АНДЗЕЛИЦ

01.07.2014 11:59

НЕ КУПУЈТЕ НАМЈЕСТАЈ СПРЕМАМ НОВУ ПОПЛАВУ ОДЗАКА И МОДРИЦЕ ЈЕР МОРАМ ВАДИТИ СЉУНАК ЗА ТРАСУ СВИЛАЈ ОДЗАК СИФРА ЛОВА ЈАТА УКОЛО СЕ ХВАТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

01.07.2014 12:03

ПА нису то паре од владе него то су донације добрих људи засто их увијек приписујете влади и те паре су за све коме је потребно висе од 5 милиона је скупљено гдје су те паре лако је дијелит тудје и правит се добар те паре нису владине то су донације или добровољни прилог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

01.07.2014 14:54

Зоки и Сале у шуму и сјећи дрва.За вас зима почиње у октобру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

02.07.2014 04:06

бице пара за изборе а вода се повукла дакле неце никог однијети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саки

02.07.2014 06:47

Ви сте их одабрали да владају над вама ста се сада буните зато вас и бог казњава тако са поплавама и великом бедом зао мије сто тако писем о вама

ОДГОВОРИТЕ