Сваки други Србин има проблем са ерекцијом

Између 30 и 50 одсто мушкараца у Србији пати од еректилне дисфункције, процењују уролози, чије су ординације у последње време препуне.

Здравље 30.06.2014 | 19:42
Сваки други Србин има проблем са ерекцијом

Еректилна дисфункција је главни, најчешћи, најраспрострањенији и апсолутно излечиви проблем мушкараца.

- Сваки дан у чекаоницама наше клинике имамо некога с тим проблемом - каже др Зоран Џамић, директор Уролошке клинике Клиничког центра Србије.

Деценијама, а вероватно и вековима, тај је проблем био табу, сматран срамним и нечим о чему се не сме знати ни говорити. И данас се он увија у обланде искључиво “менаџерског стреса” и “чисто органске дисфункције”, али је главни узрок нов, убрзан и често неуредан стил живота, растрзаност и екстремна оптерећеност свим врстама приватно-пословних проблема.

- Проблему еректилне дисфункције треба прићи мултидисциплинарно. Потребно је да своје мишљење каже уролог, па ендокринолог и ако треба кардилог, а мора се укључити и психолог и психотерапеут јер се у највећем броју случајева испостави да је узрок проблема психолошке природе, па је довољан разговор са психотерапеутом - каже др Џамић.

Еректилна дисфункција може се манифестовати на два начина: као поремећај сексуалне жеље, односно смањење либида и као поремећај самог остваривања ерекције да би се могао остварити сексуални акт на
задовољство оба партнера.

- У вези са поремећајем ерекције, узроци могу бити психолошке природе, али и органске. Ако су органске, мора се консултовати с ендокринологом, да се утврди има ли хормонске десуфицијенције, да ли је смањен ниво тестостерона и слично. Исто тако узрок може да буде бенигна хиперплазија простате, као и карцином простате - каже др Џамић.

Најчешћи органски узрок, нарочито код мушкараца старијих од 40 година, јесте артеросклероза, каже доцент Миодраг Аћимовић, заменик директора Уролошке кинике КЦС.

- Обољења која доводе до артеросклерозе су дијабетес, хипертензија и поремећај метаболизма триглицерида. Други органски узрок еректилне дисфункције може бити снижен ниво тестостерона, а у чак 25 одсто случајева мушкараца старијих од 45 година узрок је такозвана Перонијева болест, односно кривљење полног органа - објашњава др Аћимовић.

- У трећу групу сврставам старије мушкарце, најчешће врхунске уметнике, интелектуалце, режисере... Они су схватили да је опасно да пију лекове за потенцију и долазе у ординацију да уграде силиконе у пенис - каже др Милошевић.

Жене без оргазма?

Најчешћи сексуални проблем код жена је такозвана аноргазмија. Према светским истраживањима (наша не постоје) око 60 одсто младих жена пре прве трудноће никад није доживело огразам.

- Тај проблем се спонтано реши после порођаја јер се жене некако опусте и дозволе себи да имају право на сексуалност, тако да се проценат аноргазмије смањи на неких 25 до 30 одсто - каже др Мирјана
Ерић, сексолог.

Други проблем који жене имају јесте вагинализам удружен са страхом од сексуалног односа. - Због страха од бола, жена се толико стегне да затвори вагинални отвор, па однос не може да се деси - каже др Ерић.

Најбројнија група су младићи


Проблем еректилне дисфункције не јавља се код свих мушкараца у исто време.

- Најбројнија група мушкараца који пате од еректилне дисфункције су младићи код којих је доминантан страх од неуспеха. Њихова еректилна дисфунција је психогене природе, они, да тако кажем, имају све, али не знају како. Они су и најбројнији корисници стимулативних средстава, што може да буде веома опасно - каже уролог Александар Милошевић из КЦ „Звездара“.

Другу групу, како каже, чине мушкарци старији од 40 година који улазе у такозвану андропаузу, када
пада ниво хормона тестостерона.

Коментари / 0

Оставите коментар