СП: Данас Европа против Африке

Данас се играју још два меча осмине финала Светског првенства, састају се Француска - Нигерија и Немачка - Алжир.

Фудбал 30.06.2014 | 15:38
СП: Данас Европа против Африке

У овом европско-афричким дуелима фаворити су јасни, "Галски петлови" и "Панцери" не би требало да имају превише проблема.

Међутим, афричке селекције без икаквог притиска и прилагодљивије на тешке временске услове у Бразилу нису без шанси.

У једином досадашњем међусобном дуелу Нигеријци су савладали Французе минималним, резултатом. Два гола која су постигли Аргентини показује да ни у Бразилији неће бити потпуни аутсајдери.

"Овај тим Нигерије је снажан, физички сјајан. Одбрана је одлично организована, а имају квартер веома брзих нападача. Ту је и веома вешти Муса. Очекујем тежак меч. Нигеријцима више одговара ова врућина, мада доста њих игра у Европи", рекао је селектор Француске Дидије Дешам.

Кључни дуел на овом мечу могао би бити окршај Антоана Гризмана и Ефе Емброуза, док Нигерија највише зависи од посла који у везном реду уради Џон Оби Микел против креативних Француза.

Традиција је против Француза, изгубили су два од последња три меча са афричким тимовима на СП, од Сенегала 2002. и Јужне Африке 2010, док Нигеријци редовно постижу голове европским селекцијама на Мундијалима.

Нешто лакши посао од Француза очекује Немце, мада су изгубили оба претходна окршаја са Алжирцима.

"Загочаће нам живот, не смемо да изгубимо ниједан дуел, нити да направимо неку грешку. Не смемо да примимо гол. Морамо бити концентрисани и играти агресивно. Можда играмо против мале фудбалске земље, али знамо колико могу, видели смо то у групној фази. То је тим који ће се борити за живот", рекао је капитен Немачке Филип Лам.

Алжир има мотив више, 1982. су "Пустињске лисице" савладале Западну Немачку на СП, али су Немци у договору са Аустријом победом елиминисали ривала. То им ова афричка селекција никад није заборавила.

Све четири селекције у својим редовима имају играче исламске вероисповести, видећемо да ли је на некога лоше деловао евентуални рамазански пост.

Осмина финала СП:
18:00 Француска – Нигерија (Бразилија)
22:00 Немачка –Алжир (Порто Алегре)

Коментари / 0

Оставите коментар