Како Холанђани прођоше Мексиканце?!

Фудбалери Холандије победили су Мексико са 2:1 (0:0) у осмини финала Светског првенства голом Хунтелара из пенала у 94. минуту.

Фудбал 30.06.2014 | 15:30
Како Холанђани прођоше Мексиканце?!

Мексиканци су повели лепим голом Дос Сантоса у 48. минуту, а на само два минута до краја резервиста Хунтелар асистирао је Снајдеру који изједначује резултат.

У надокнади времена Робен је изнудио пенал, а одговорност је преузео Хунтелар и донео је велико славље ’Орању’.

Холандија је друга земља која је на истом СП три пута губила и успела да преокрене, после Западне Немачке 1970. године, а и Мексико се уписао у историју, додуше неславно – Мексиканци су прва селекција која је у истој фази такмичења елиминисана на шест узастопних Мундијала (1994-2014).

У суботу су пласман у четвртфинале обезбедили Бразил и Колумбија – Селекао је после бољег извођења пенала избацила Чиле, а Колумбија је с Хамесом Родригесом на челу избацила Уругвај.

Холандија је већ у деветом минуту остала без повређеног Де Јонга, чиме се распала тактичка поставка Ван Гала.

Његов тим у првом полувремену био је потпуно безопасан, практично није упутио ниједан прави ударац ка голу ривала, али чак и тако Холандија је врло лако могла да поведе у судијској надокнади. После грешке у одбрани Мексика Ван Перси је превише оклевао, потом и дао недовољно добру лопту Робену. Он се некако снашао и сачувао лопту, а двојица одбрамбених фудбалера стартовали су на њега. Међутим, судија није показао на белу тачку, иако се чинило да је пенал чист (што се не би могло рећи за онај у финишу меча).

Пре тог детаља Мексико је био супериоран и имао је неколико одличних прилика за гол. Прва је била у 17. минуту – почело је лошом проценом Мартинса Индија, која је створила прилику Мексику. Лопта је дошла до Ерере, који се наместио и шутирао по земљи, тик поред гола.

Три минута касније видели смо неспоразум у одбрани Холандије - Силесен је беспотребно излетео, али Влар у последњем тренутку реагује испред Ерере. Штопер Холандије високо је подигао ногу и докачио Ереру, али судија Проенса није свирао пенал.

На три минута до полувремена Мексико је створио нову шансу – Дос Сантос је искоса са десне стране шутирао снажно, али је Силесен одбранио.

Оно што није тада, Дос Сантос је учинио у 48. минуту – примио је лопту на груди на око 25 метара од гола и шутирао је снажно левом ногом између двојице ривала, а лопта је завршила у доњем левом углу Силесеновог гола.

После датог гола Мексико се повлачи, а Холандија коначно почиње да игра са више енергије. Робен се растрчао, у игру је ушао Депај, али кључни потез Ван Гал је повукао извођењем Ван Персија и увођењем Хунтелара.

Робен је још једном тражио пенал, није га добио, али је извршио додатни притисак на арбитра Проенсу. У међувремену је Холандија била надомак изједначења – Робен је извео корнер са десне стране, а Де Фрејов ударац из непосредне близине брани Очоа, који прослеђује лопту до стативе.

Поново је голман Мексика заблистао у 74. минуту – Робен се стуштио по десној страни и прошао Маркеса, шутирао је десном ногом, а његов ударац одбранио је Очоа.

Када је деловало да су налети Холанђана утихнули и да су на измаку снаге, уследило је изједначење – Хунтелар је после корнера главом вратио лопту на ивицу шеснаестерца, а ту ју је сачекао Снајдер и ’пуном’ је закуцао у мрежу.

Чинило се да ћемо поново гледати продужетке, али у 94. минуту Робен поново пролази по десној страни, Маркес је испружио ногу, а Робен је пао. Трећи пут је завршио на земљи у шеснаестерцу, а сада је Проенса свирао пенал, иако је утисак да једанаестерца није било.

Одговорност је преузео Хунтелар, који погађа доњи десни угао Очоиног гола. Времена за повратак Мексика није било и Холандија је прошла у четвртфинале.

Коментари / 0

Оставите коментар