БиХ између изолације и интеграције

Након што су министри вањских послова 28 држава-чланица ЕУ прије неколико дана Албанији додијелили статус кандидата за приступање и чланство у ЕУ, заокруживање регионалне слике евроатлантског интегрисања још једино квари БиХ, која би још годинама могла носити неславни статус "балканске црне рупе".

Босна и Херцеговина 30.06.2014 | 15:36
БиХ између изолације и интеграције

Колико је, заправо, БиХ у овом тренутку далеко од својих комшија, а још даље од крајњег чина приступања ЕУ, довољно илуструјеа податак да власти БиХ једну од своје три кључне обавезе не могу да изврше шест година, а другу нешто мање од пет.

Пресуда "Сејдић и Финци", успостављање ефикасног механизма координације, и на крају, прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) бх. институцијама и политичарима остају као три кључна неиспуњена предуслова.

Халид Гењац, предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције парламента БиХ, сматра да је давање статуса кандидата Албанији још једно "врло драматично упозорење" за БиХ.

"Сада је још видљивије какав БиХ има проблем с европским путем и да тај проблем мора хитно рјешавати. Веома је опасна ситуација у којој би БиХ остала изван регионалног тренда европског интегрисања", каже Гењац.

Он наглашава да је тешко и замислити све штетне посљедице које би могле настати за нашу земљу уколико се овакво стање дуже задржи.

"Наравно, неколико мјесеци пред изборе спектакуларни помаци нису могући, међутим сви који претендују да добију подршку на изборима морају учинити све да се након избора формира стабилна и проевропска власт", сматра Гењац.

За Невенку Савић, директорицу Дирекције за европске интеграције (ДЕИ) БиХ, вијест из Брисела није изненађење.
Она подсјећа на позитиван извјештај о напретку за Албанију, као и на препоруку Европске комисије (ЕК) за ову јадранску државу.

"Ово је, у неком смислу, одлична вијест и за нас у погледу тога да политика проширења остаје досљедна. Међутим, чињенице које сада говоре о томе да је БиХ посљедња по напретку и оствареном процесу интегрисања је негативна страна ове информације", каже Савићева, која закључује да ће сада у Албанији бити повећан и прилив страних инвестиција.

Ипак, шта је могуће урадити у ситуацији изузетно комплексне политичке ситуације у земљи, и то свега неколико мјесеци пред изборе?

Савићева каже да, ипак, морамо имати на уму нови европски приступ БиХ, који доноси нека нова правила, али истовремено бх. власти не ослобађа одговорности да ураде посао за који су изабрани.

"Ове године се много говорило о новом приступу, међутим ипак није дошло до промјене услова за БиХ. Чињеница је да је ЕК увела неке нове механизме, а све је то у функцији олакшавања БиХ да што прије испуни преостале услове, а они су познати и налазе се у 'мапи пута' за подношење апликације за чланство, која је усвојена још у љету 2012. године", закључује Савићева.

Бриселски "велики брат" већ годинама столује на адреси Скендерија 3а у центру Сарајева, одакле, схватљиво, може само поручити да је ЕУ спремна на сваку врсту помоћи, али да они неће урадити посао за који су плаћени наши политичари.

Енди Мекгафи, портпарол Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ, понавља да наша земља има јасну перспективу чланства у ЕУ "коју је недвосмислено подржало свих 28 држава чланица".

"Нажалост, БиХ заостаје за другим земљама у процесу интеграција. Када статус кандидата Албаније буде потврђен, БиХ ће остати једина земља са статусом потенцијалног кандидата. А да би напредовала она мора осигурати провођење пресуде 'Сејдић и Финци' путем уставних амандмана", истиче Мекгафи. Он подсјећа на изјаву Кетрин Ештон, одлазеће високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност, приликом посљедње посјете БиХ.

"Она је казала да се услови неће промијенити, али ће Европска унија учинити све што може да помогне БиХ да те услове испуни", закључује Мекгафи.

Иако је до сада било неколико "преломних година и кључних тренутака за БиХ", наредна година, након успостављања нове власти у БиХ, несумњиво би могла бити уписана у насљеђе ове земље. Могао би то бити тренутак судбинске одлуке у одабиру између интеграције и изолације.

Коментари / 0

Оставите коментар