Међу џихадистима и младићи из БиХ

Исламистички радикални покрет Ал Фуркан посљедњих годину дана је активан у Швајцарској, а међу најактивнијим члановима покрета су младићи из Босне и Херцеговине, Косова и Албаније.

Босна и Херцеговина 30.06.2014 | 13:10
Међу џихадистима и младићи из БиХ

Ријеч је о покрету чији чланови пропагирају свети рат или џихад, а на Фацебоок страници групе налази се и младић поријеклом из БиХ, који је отишао на сиријско ратиште, а који је живио у Швајцарској.

Према писању швајцарских медија, Ал Фуркан је веома опасан покрет којег, примјера ради, у Њемачкој надзире обавјештајна служба. У Швајцарској се појавио релативно скоро и њихово сједиште је у Ембраху, гдје се у склопу индустријске зоне налази и њихова џамија. Окупљања су углавном петком, а највише је младића с подручја Балкана, тј. БиХ, Косова и Албаније. Заправо, Ембрах је центар селефијске заједнице у Швајцарској.

"Ал Фуркан жели да се, преко Ембраха, успостави у цијелој Швајцарској", каже Саида Келер-Месахли, из Форума за прогресивни ислам.

Њена организација углавном настоји да младе Албанце изведе "на прави пут", али помаже и другим групама. Међутим, према њеним ријечима, тренутни ратови који се воде утичу на популаризацију покрета као што је Ал Фуркан.

"Ратови у Сирији и сада у Ираку чине да млади екстремисти бивају све агресивнији", каже она.

Није тајна да припадници швајцарског огранка Ал Фуркана често величају ратнике ИСИС-а (Исламска Држава Ирака и Шама), па се тако на њиховим профилима веома често могу пронаћи видео-клипови у којима се приказује како "ИСИС напредује у Ираку". Ово представља велики проблем за становнике Ембраха, који су свјесни шта су селефије, те нису срећни што су управо њихову општину изабрали за своје мјесто окупљања.

"Мислим да неко треба да им забрани да овдје одржавају своје састанке", каже Ерхард Бухи, начелник Ембраха.

Ал Фуркан је био активан и у БиХ, представљајући се као хуманитарна организација. Међутим, америчке власти су га ставиле на црну листу, замзрнувши сву имовину ове организације.

Иако је службено објављено да је Ал Фуркан прекинуо активности у БиХ 2002. године, њихово дјеловање је настављено у сарадњи с "Глобал Релиеф Фоундатион", организацијом која је у БиХ усмјеравала средства за активности регрутовања и обучавању будућих терориста.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

xxл

30.06.2014 09:36

Посљедица опште бесперспективности у друштву?Људи пукну на живцима и иду тамо да се не би сами убили (суицидом).Ко лакше им да их други убију,него сами себе.Тачније и то је неки вид самоубиства?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

30.06.2014 09:40

Те организације које врбују ратнике су јако богате и моћне јер имају огроман ратни плијен, пљачкају и самофинансирају се и одатле сиротиња из пропалих друштава види своју шансу да се неко брине о њему као војнику, да га храни, одјева и плаћа па да нешто заради ако не погине, ако погине ионако у пропалим друштвима би био осуђен на самоубиство скакањем са десетог спрата зграде или да се сам објеси или на неки други начин, па ко вели боље му тако, да оде и да се тамо некако снађе,па ако оста жив?

ОДГОВОРИТЕ
Name

муслиман

30.06.2014 11:13

Људи, ја сам муслиман, али никако не одобравам да наши људи одавде из БиХ ратују по ратиштима Блиског и Средњег Истока. Нама овдје на Балкану треба "ратника" у економији, науци, култури, политици (оној позитивној и сарађивачкој)...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

30.06.2014 11:23

Нека "паметни" Бакир Изетбеговиц објасни народу засто млади људи гину без везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

30.06.2014 11:34

Хеј мој муслиман, ја то стално говорим, пишем, али ме стално вербално нападају, "за једне издајник за друге шпијун", кад год одем на ww.клиx.ба националшовнистичка администрација ме банује јер им "смрдим" што тражим слогу и заједништво Срба и Муслимана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

30.06.2014 11:36

Исправка, не Срба него православаца и муслимана, који су по мојој перцепцији један народ!Народ који је религија расцјепила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НоНаме

30.06.2014 19:02

Е, супер сте ви са БН-а,а засто не потписете од кога сте узели текст, у овом слуцају Независне новине? Каква је то етика?

ОДГОВОРИТЕ