Прича о Родригесу што задиви свијет

Примио је лопту на двадесетак метара од гола, није јој дозволио да падне, већ је левицом ухватио волеј и послао је под пречку.

Фудбал 29.06.2014 | 12:57
Прича о Родригесу што задиви свијет

Голчина за вођство Колумбије у осмини финала Мундијала. Творац тог гола био је Хамес Родригес, геније у настајању о којем сада говоре сви којима је фудбал при срцу.

Млади, 22-годишњи Колумбијац постигао је и други гол на мечу са Уругвајем и сада је са пет погодака први на листи стрелаца Светског шампионата.

Није до сада Родригес био баш анонимус, са великим успехом носио је дрес Порта, сада је члан Монака, али партије на нивоу најбољих фудбалера света послужиће му као још један степеник ка звездама (већ се спомињу Барселона и Реал Мадрид).

И ко је у ствари момак који нас је све одушевио? Рођен је 1991. у Кукути, а фудбал му је у генима. Отац Вилсон наступао је за Кали и за Толиму, догурао је и до младе селекције Колумбије, док му је стриц Антонио такође професионално играо фудбал за Индепендијенте Медељин.

“Никада није имао играчке као друга деца, али је имао лопте свих боја и величина“, казао је једном приликом његов стриц.

Међутим, Хамес са том страном фамилије није имао баш много везе, пошто га је отац напустио већ са три године. Такође, и отац и стриц имали су везе са мафијом и неславно су завршили.

Највећа подршка малом Хамесу била је мајка Пилар Рубио, за коју је посебно везан, али први који је приметио његов таленат и који га је гурао напред био је очух Хуан Карлос Рестрепо.

“Хамес никада није желео да буде фудбалер, он је рођени фудбалер“, рекла је његова мајка у једном интервјуу.

Иако се као клинац дивио земљаку Валдерами и Зинедину Зидану, фудбалског идола потражио је на сасвим другој страни – био је то Оливер Атом, главни јунак цртане серије “Супершампиони“

“Мој циљ јесте да освојим Златну лопту и то је разлог зашто вредно радим свакога дана“, каже Родригес.

Хамес се рано оженио, са само 19 година, а сурпуга му је Данијела Оспина, рођена сестра голмана Колумбије Давида Оспине. Прошле године добио је ћерку Саломе, а ако сте се питали зашто Хамес љуби подлактицу после сваког гола, то је зато што је на том месту истетовирао име своје ћерке.

Осим изванредним играма, Колумбијци су заинтригирали фудбалски свет оригиналним прославама голова. Хамес ужива у салси, мада иначе не воли много да игра. Ипак, када се постигне гол на Мундијалу, плес не пада тешко, напротив.

Иако се на СП до сада углавном истицао головима, Родригес има и дар за додавања, а то добрим делом дугује свом савршеном периферном виду, који је знатно изнад просека (научно потврђено) и који му омогућује преглед игре какав други немају.

Прекретница која га је довела до садашњих висина био је турнир “Пони“, који се у Колумбији одржава једном годишње – тада се на теренима окупљају најталентованији клинци из земље, утакмице се преносе на телевизији, а скаути хрле не би ли видели будуће асове. Чак 11 од 30 играча са првобитног списка Хосеа Пекермана играло је на том турниру.

Године 2004. Хамеса је на “Понију“ постигао гол директно из корнера, а завршио је турнир као најбољи играч и стрелац. На трибинама је седео један човек који је густим словима у свој нотес уписао име Хамеса Родригеса. Био је то Густаво Адолфо Упеги Лопес, бивши сарадник наркобоса Пабла Ескобара и човек на разне начине повезан са подземљем. Контроверзни бизнисмен, како наше новине воле то да напишу.

Не знамо колико је Лопес доброчинстава урадио за живота, али Родригеса је погурао ка његовом сну. Он је био председник Фудбалског клуба Енвигадо, у којем је Хамес дебитовао као професионалац.

И данас са Академије Толименсе, где је Хамес играо, тврде их је Лопес преварио у договору када је доводио Родригеса, али Густаво Адолфо није био човек са којим се ваљало качити (на крају је и убијен 2006. године).

Оно што је Хамеса увек издвајало од других јесте зрелост за своје године и социјални миље у којем је одрастао. Препознао је да му је Упеги пружио велику прилику, али на томе није стао – усавршавао се и приватно са тренером Омаром Суаресом.

“То говори све о њему. Који други клинац његових година би уопште и разматрао да плати додатно како би још тренирао јер жели да буде најбољи“, објашњава Суарес.

Са само 17 година прешао је у аргентински Банфилд и постао је најмлађи странац који је заиграо у елитном рангу такмичења у Аргентини. Већ тада је било јасно да је Хамес предодређен за велике ствари – 2010. године прелази у Порто, где наставља свој муњевити успон, да би пред почетак прошле сезоне за 45 милиона евра прешао у Монако.

“Није лако постићи оно што сам ја успео, али сматрам да када имаш сан и када га заиста јуриш и замишљаш како се остварује, онда он може и да се оствари. Ако нешто желиш и вредно радиш за то, онда може и да се оствари“, каже Хамес.

Одлична сезона у Кнежевини (девет голова и 12 асистенција) допринела је да Хамес у правом расположењу дође на Мундијал. Сада, након што је одвео Колумбију у прво четвртфинале СП у историји, доживео је да пореде са Месијем и Марадоном.

Откад је заиграо “ФИФУ 2006“, фудбалске симулације Хамесу су постале омиљени хоби. Не знамо да ли је до тога, али неки његови потези у Бразилу били су – као на игрици.

“Поносан сам што ме је Оскар Табарес (селектор Уругваја) упоредио са њима, али ја само желим да Колумбија догура још даље. Направили смо историју, одувек сам сањао о нечему оваквом, али не желимо сада да станемо“, изјавио је Родригес.

И Колумбија је дуго сањала овакав успех, али више не мора да сања. Сада је успех јава, а за то је најзаслужнији Хамес Родригес.

Коментари / 0

Оставите коментар