Данас је Видовдан

Обиљежавање Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, и 100 година од Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата почело је у Андрићграду Светом архијерејском литургијом у храму Светог цара Лазара и косовских мученика, коју служи Његова светост патријарх српски Иринеј.

Република Српска 28.06.2014 | 18:04
Данас је Видовдан

Патријарх је, прошетавши Улицом Младе Босне кроз шпалир грађана, припадника Трећег пјешадијског пука Република Српска Оружаних снага БиХ, чланова културно-умјетничких друштава, свештенства и монаштва, дошао до храма Светог цара Лазара и косовских мученика. Након Свете литургије, планирано је да патријарх Иринеј освешта храм Светог цара Лазара и косовских мученика, те да служи парастос свим изгинулим Србима од Косовског боја до данас.

Низу свечаности у Вишеграду присуствују званичници Републике Српске и Србије и предјсдник Владе Србије Александар Вучић најавио је да ће данас присуствовати обиљежавању Видовдана.

Након свечане церемоније отварања Андрићграда, следи програм обележавања стогодишњице почетка Првог светског рата.

Видовдан је вјерски и државни празник у Србији као помен на страдање Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици против турске војске на Косову пољу 1389. године.

Обиљежава се у спомен на Косовску битку, која се одиграла 28. јуна 1389, односно 15. јуна по старом календару на Газиместану и представља присјећање на погинуле и умрле у свим ратовима.

То је, према мишљењу историографа, важан датум у колективној свијести српског народа и један од темеља колективног идентитета. Симболизује слободу, отпор туђину, његовање патриотизма, националног бића, витештва и херојства, али и прекретницу послије периода успона под владарима из династије Немањића.

Посебан значај Видовдан је добио у вријеме стварања нове српске државе, а као званичан државни празник уведен је 1889. на 500-ту годишњицу од Косовског боја.

Послије Косовске битке тијело кнеза Лазара (1329-1389) је сахрањено у манастиру Раваница, а у сеоби Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем крајем 17. века је пренето у фрушкогорски манастир Врдник.

У Раваницу су мошти враћене 1989. на 600-ту годишњицу Косовске битке.

Страдању српских војника је посвећен споменик подигнут на Газиместану 1953. године, рад Александра Дерока, а на мјесту битке на Газиместану као ендемска врста цвета црвени косовски божур.

На пољу Косову 1389. одиграла се пресудна битка између српске и турске војске, која је отворила врата Турцима за даљи продор у Европу. Претпоставља се да је турски султан Мурат Први, који је на Косово стигао са синовима Бајазитом и Јакубом, предводио 40.000 војника, а да је српски кнез Лазар Хребељановић сакупио 25.000 бораца.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

анаљубљана

28.06.2014 06:25

Лепо је поштовати све празнике, а н арочито Видовдан. Али ових дана је превише неких прослава и слава у Републици Српској,јер народ је ипак у тоталној беди и јаду- а нарочито они из поплаљених подручја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

28.06.2014 07:25

Срећан нам Видовдан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

28.06.2014 07:36

Крсна Слава а крсницу ломи пропали режисер муслиман Емир и највећи лопов, икад виђен на овим просторима, Милорад Додик. Оскрнавише данањши велики светац... Боже опрости нам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

28.06.2014 08:42

Брацо Срби, сретан нам Видовдан,највеци и најзнацајнији празник насег народа. Немојмо се бар данас дијелити и свадјати медју собом, заборавимо данас на трен и Додика и Босица, СНСД и СДС, сјетимо се светог кнеза Лазара, Обилица и других јунака Косовске битке, сјетимо се Принципа и Младе Босне и будимо поносни сто смо Срби. Имамо заиста пуно разлога за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

28.06.2014 09:16

Видовдан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репув

28.06.2014 09:17

Каква црна прослава Видовдана у приватном емирату лажног Србина Емира. Стварно смо јадни, Емир свој лоповлук крије иза Гаврила, Његоша, Андрића, а Срби му долазе на поклоњење у његов емират. Поданички, рајински менталитет. Јесу ли српски борци из Вишеграда гинули да би Емир имао свој емират, а њихова дјеца живјела у биједи, без могућности да живе од свог рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

28.06.2014 10:12

Коју то историјску улогу има Висеград и неки назови град, који се узгред рецено зове по писцу??? Видовдан је несто свето, и да то сви подрзавамо... Прије 100 година атентат у Сарајеву никакве везе није имао са Висеградом... Андриц је имао везу са Висеградом само по култном роману.. Ста је са Карадзицем Вуком? Ста је са Бором Станковицем? Ста је са Змај Јовом? Ста је са Мокрањцем? Сви су они писали и музицирали о Видовдану, а ови сто га "обиљезавају" у Висеграду то све обезврједују... Залосно је, али сам мисљења да це се за 100 година обиљезавати, односно постидјено спомињати, о великој гресци која се данас десава у Виеграду... Србима и Бугарима православцима и онима који уистину постују велики празник Видовдан, зелим срецан Видовдан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

28.06.2014 11:40

Књаз Милосе,све си у праву сто си написао.Мозда је разлог то сто су цланови Младе Босне из Србије у Босну пресли Дрину измедју Зворника и Висеграда,близе ка Висеграду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лауш-Бања Лука

28.06.2014 14:14

Политичке партије долазе и пролазе и док год се српска застава вијори, наши мученици нису залуд гинули.Србадијо, срећан Видовдан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

28.06.2014 14:35

Честитам вам Видовдан ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

28.06.2014 15:14

Па и није лос овај зивот у сјеверној Кореји.

ОДГОВОРИТЕ