Први симптоми депресије и како помоћи онима који од ње пате

За особе које пате од депресије нема ничег бескориснијег од савета типа "тргни се, сабери се, потруди се" јер је прва и најважнија ствар да јој се помогне да добије одговарајућу лекарску помоћ.

Здравље 28.06.2014 | 00:04
Први симптоми депресије и како помоћи онима који од ње пате

Оно што је депресивној особи најбитније јесте да јој се понуди емотивна подршка што укључује разумевање, стрпљење, љубав и охрабривање, при чему се мора имати на уму да депресивне особе не желе да буду депресивне, пише "Вечерњи лист".

Стручњаци саветују да ближњи треба да укључе депресивну особу у разговор и пажљиво је слушају, да је позову у штењу, биоскоп, охрабре у активностима које су је некада радовале...

Такође, депресивну особу не треба терати да преузме превише задатака јер је тим особама потребна забава и друштво, а превелики захтеви јој само могу појачати осећај неуспеха.

Лекари упозоравају да депресивну особу не треба оптуживати за лењост или да се претвара да је болесна, а посебно не треба очекивати да се сама "извуче" из депресије.

Иначе, депресија - савремена болест човечанства, како процењује Светска здравствена организација, до краја ове деценије биће водећи фактор оболевања у развијеним земљама.

И у Србији, психички поремећаји су међу водећим здравственим проблемима.

С друге стране, док се у свету повећава број оних који због психичких проблема одлазе у превремену пензију, у Србији се тај број смањује.

У Србији су, до пре десетак година, психичка обољења била друга по озбиљности, код сваке шесте особе која је отишла у инвалидску пензију, разлог су биле психичке болести.

Данас, сваки десети по основу душевних поремећаја оде у превремену пензију, а разлог томе је повећање броја кардиваскуларних обољења и тумора, али и промена прописа.

Најчешћи душевни поремећаји који доводе до потпуног губитка радне и функционалне способности су тешке депресије, биполарни поремећаји, шизофренија, поремећаји личности, психозе.

Стресови, стрепња од неизвесности, губитак посла или немогућност запослења, генетска предиспозиција, најчешћи су узрочници депресије на које нико не може бити имун.

Први симптоми депресије најчешће су несаница, узнемиреност, јутарњи умор, напетост, губитак перспективе, а обзиром да тај поремећај упоште није безазлен, посету лекару не би требало одлагати.

Коментари / 0

Оставите коментар