Триста боца шампањца - 30 година на дну мора

Око 300 боца најфинијег шампањца спуштено је на дубину од 30 метара у Балтичком мору, недалеко од финског архипелага Арланд саопштила је чувена француска винарија Вев Клико.

Занимљивости 27.06.2014 | 23:46
Триста боца шампањца - 30 година на дну мора

Циљ овог "експеримента" је да се сазна више о процесу старења вина.

"Балтичко море је ниског салинитета, што лимитира корозију, а на тој дубини постоје идеални услови за чување вина, будући да је температура воде константних пет степени, а тама потпуна", објаснила је за АФП Фабјен Моро, историчарка куће Вев Клико.

Флаше са шампањцем, од којих 50 магнума, спуштене су у море у челичном кавезу. Операција је обављена 18. јуна, а рониоци су боце оставили на месту на којем је 2010. пронађен сандук шампањца у олупини брода, потопљеног почетком XИX века.

"Изузетан квалитет тих боца, које су у мору провеле готово два века, изненадила нас је приликом дегустације. То нам је дало идеју за овај експеримент", рекла је Моро.

Према њеним речима, операција под називом "Целлар ин тхе сеа" (Вински подрум под морем), трајаће најмање тридесет година.

Иста количина "контролних" бутељки похрањена је у традиционалном подруму у Ремсу, а узорци ће бити редовно узимани са обе залихе шампањца, "морског" и "копненог", како би се упоредио развој вина.

Коментари / 0

Оставите коментар