ЕУ укида трговинске олакшице за БиХ?

Штефан Филе, европски комесар за проширење, саопштио је да Европска унија неће аутоматски продужити одлуку о привилегованом тржишном режиму са БиХ, те запријетио суспензијом олакшица за БиХ од почетка 2016. године.

Босна и Херцеговина 27.06.2014 | 09:03
ЕУ укида трговинске олакшице за БиХ?

Наиме, разлог за овакву одлуку Европске комисије је чињеница да БиХ још није прихватила примјену трговинског режима са ЕУ из Привременог споразума о стабилизацији и придруживању и на Хрватску, а након што је та држава постала чланица ЕУ.

То практично значи да Европска комисија од БиХ тражи да се за Хрватску, и поред тога што је чланица ЕУ, омогући исти трговински режим као прије уласка те земље у ЕУ.

Међутим, Борис Тучић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, истиче да поводом тога не треба дизати велику панику јер се ради о још једном додатном притиску како би БиХ прихватила нешто што би за њену привреду у цјелини било катастрофално, те би тиме учинила далеко већу штету него што би била штета причињена реализацијом пријетњи ЕУ.

"Овдје се ради о аутономним трговинским мјерама које је ЕУ још својевремено, прије више од 10 година, одобрила свим земљама западног Балкана. Суштински, када се закувала читава ова прича да БиХ прихвати повлаштени положај за Хрватску, након што је постала чланица ЕУ, и да задржи све бенефиције које је имала и као чланица ЦЕФТА, ми смо то, наравно, одбили и онда су се појавиле одређене пријетње да ће ЕУ суспендовати аутономне трговинске мјере", казао је Тучић.

Он је појаснио да, уколико бисмо прихватили захтјеве Хрватске и омогућили да она ужива све бенефиције као да је и даље чланица ЦЕФТА, а не ЕУ, самим тим бисмо учинили далеко већу штету по економију БиХ него што бисмо били евентуално погођени уколико ЕУ заиста БиХ суспендује те аутономне трговинске мјере.

Поред тога, он је навео да је за доношење такве одлуке за БиХ потребна и одлука Европског парламента, што значи да став Европске комисије и комесара Филеа није довољан.

"Ми бисмо у суштини били погођени само што бисмо изгубили одређене повластице за неке категорије воћа и поврћа", рекао је Тучић и изразио жаљење што ЕУ чак и у оваквим околностима, када је БиХ оптерећена посљедицама поплава, додатно пријети БиХ, што сматра поражавајућим.

Иначе, из Европске комисије су казали да суспензије од 1. јануара 2016. године неће бити само ако БиХ пристане и постигне договор о примјени трговинског режима с ЕУ и на Хрватску. У том саопштењу је изражено и очекивање да се бх. власти хитно ангажују и ријеше ово питање што прије.

Немања Васић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, рекао је да је у овом случају очигледан покушај вршења притиска и лобирања од стране Хрватске, да им се омогући такав трговински статус. Он је навео да је БиХ уласком Хрватске у ЕУ ту земљу ставила под исте услове као и све друге земље Уније, што сматра потпуно логичним.

Према његовим ријечима, БиХ би имала више штете да прихвати трговински режим за Хрватску, као прије уласка те земље у ЕУ, него што би била штета од укидања привилегованог тржишног режима с ЕУ.

С друге стране, Србија је у сриједу потписала Протокол на свој Споразум о стабилизацији и придруживању, који ће омогућити Хрватској да с том земљом тргује у истом опсегу и под истим условима као и прије чланства у ЕУ.

Протоколом је прилагођен Споразум о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Србије, како би се у обзир узела чињеница да је ЕУ проширена на нову чланицу Хрватску. Сада након потписивања овај протокол мора проћи кроз процес ратификације, али то не одгађа његову примјену и он ће се почети примјењивати за нешто више од мјесец дана.

Протокол, између осталог, омогућава Хрватској да и даље извози цигарете по повлаштеним царинским стопама у истом опсегу као и прије уласка у ЕУ и то у сљедеће три године.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

логика

27.06.2014 06:11

Интересантно да се у Србији не препознаје цињеница, кад се нецим руси властита привреда.Који би домацин пољопривредник, рецимо,униставао своју да би куповао комсијину псеницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

27.06.2014 06:35

Распаст це се и ЕУ. Боје се босне. Босна је унистила: османлије, АУ царецину. Хитлера, СФРЈ а да неце климаву ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ