Гаврило Принцип – херој над херојима

Сви велики народи славе своје хероје И срамота је што велики број Срба не зна да је Гаврило Принцип био борац над борцима за слободу свог народа, рекоа је, гостујући у емисији “Пулс”, професор доктор Радислав Гаћиновић са Института за политичке студије у Београду.

Република Српска 27.06.2014 | 15:20
Гаврило Принцип – херој над херојима

Гаћиновић је истакао да је Млада Босна једна велика идеја о слободи која је прерасла у покрет, те да свако поређење ове организације са тероризмом производ је политичког сумарака.

Млада Босна је била идеја слободе коју су разумјели и сељаци и радници и интелектуалци, њој су припадали људи који су били спремни дати животе да би се ослободили окупатора.

“Сматрали су Аустроугарску монархију највећим злом које угњетава њихове народе и одлучили су да не припадају себи већ народу и држави. Одлучили су да пуцају у аустроугарског престолонасљедника јер су у њему видјели оличење зла” рекао је професор са Института за политичке студије.

Гаврило Принцип је извео херојски чин и сви велики народи требају славити своје хероје, поручио је Гаћановић.

Аустроугарска је вршила злодјела над српским народом, за вријеме њихове владавине Срби су се исељавали са простора БиХ а досељавали се припадници римокатоличке вјероисповјести, каже професор Гаћиновић.

“Они су донијели одлуку да у свим канцеларија стоји уковирена максима: Србија мора нестати, а Србе су поздрављали поздравом: Сви Срби морају умријети. Они су починили невиђене злочине у Требињу, у Фочи, Гацку, насумице су вјешали жене И дјецу, радили су стравиче злочине”, истакао је Гаћиновић.

За Велики рат крива је Њемчка И то је историјска чињеница која данас не одговара великим западним силама и зато се покушава реконструисати историја И за почетак Великог рата окривити Млада Босна, сматра професор Гаћиновић.

БН ТВ

 

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Гаврило Принцип

26.06.2014 20:52

Одкад ја то причам, ал ми власт не верује !

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

26.06.2014 20:56

Срби су криви јер је падала киса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

26.06.2014 21:22

Браво професоре Гациновицу,све сто сте рекли је суста истина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

26.06.2014 21:26

На РТРС је исто изјавио и академик Мухамед Филиповић, да је принцип херој над херојима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

муслиман

27.06.2014 05:42

БИХ је у потпуној контроли странаца, тако да се и хисторија чита, пише, тумачи онако како је странци виде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре домаци странац

27.06.2014 05:55

Мозе и другације,киса је падала јер су Срби "криви".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

27.06.2014 07:58

Не бих се слозио с тим да је Принцип херој Херој је појам којим се често назива изузетно храбар човјек који спашава друге људе и брани их од злих људи, Да ли су идеје Младе Босне И наравно Гаврила Принципа биле у реду.Јесу.Аустроугарска је била окупатор којој је сметао славенски национализам а посебно српски јер је био пријетња њеном интегритету тако да су Аустријаци покусвали да смање доминантан утицај Срба над другим славенским народима.Принцип И младобосанци су сигурно имали најбоље намјере али су нанијели зло својим народима ције се посљедице И данас осјецају. У својој књизи “ Свети Георгије убива аздаху” један лик поставља питање у вези са атентатом на Франца Ф:” Засто со од свих окупираних народа бас ми Срби морали убити престолонасљедњика.сад це се сва та сила сруцити на нас.И тако је И било.једна трецина српских мускараца је настрадала у рату.остало је на стотине хиљада инвалида,удовица,сироцади.Такодјер у ИИ св. Рату који је био само наставк првог Нијемци су светили Србима тако да су зртве И разарања биле многе веце него да смо били неутрални попут Цеске. Дакле да би одбранио некога од злих људи цовјеку је поред храбрости потребна И мудрост да би могао да процјени какве би посљедице могао имати његов цин. Дотицни господин казе да то не одговра великм силама да Њемацка буде крива за Велики рат.То није истина.Најеминентнији њемацки историцар Франз Фисхер види као главног кривца Њемацку.По W.церцили главни кривац је Wиљем ИИ њемацки цар.Недавно је Карл Хабсбург-Лотринген, наследник надвојводе Франца Фердинанда дао интервју у гардијану .Он такодјер не окривљује ни Принципа нити Србе.По њему главна кривица лези у самом национализму.Мислим да је вецина осталих ствари изрецена у овом тексту од стране дотицног господина нетацна.Медјутим да би се то провјерило требало би се озбиљније позабавити тим периодом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

27.06.2014 08:41

Ста це бити, неце ниста спектакуларно бити, дизе се прасина око те стогодосњице,видицете доцице из €уропе и полозице цвијеце на спомен и то је све ветерана тог рата нема да се сјецају с`носталгијом на та времена.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све херој до хероја

27.06.2014 12:43

Како ли само проф. додје до херојства. Гаврило је директно са насим непријатељима одговоран за огромне губитке које су Срби имали у рату. Аустрија и Немацка су тразили повод и Гаврило им је дао..Толико деце и зена је изгинуло у зверствима које су поцинили Аустријанци, Немци и Хрватско Муслиманске јединице под њиховом командом...и за све уз наведене је крива и екипа која је убила Цара и Надвојвоткињу. И после свега неко мисли да је исти херој...

ОДГОВОРИТЕ
Name

фикрет халеп

27.06.2014 18:13

Херој бранио све народе од страни окупатора и домаци издајника и данас му домаци издајници склањају споменик други подизу гдје му није мјесто данас је исто која храброст лицемхерје склањет споменик и то они који су га некад алавили

ОДГОВОРИТЕ
Name

фикрет халеп

27.06.2014 18:16

Херој бранио све народе од страни окупатора и домаци издајника и данас му домаци издајници склањају споменик други подизу гдје му није мјесто данас је исто која храброст лицемхерје склањет споменик и то они који су га некад славили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре све херој до.. и Гаврило

28.06.2014 06:48

Да ли сте, господо, сигурни да би историја била другација (са или) без Г.Принципа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главни Град Републике СРПСКЕ СРПСКО САРАЈЕВО

19.11.2014 22:02

Гаврило Принцип Херој Над Херојима Убијоје Окупатора Бранеци Своју Отадзбину Сваком Окупатору Насе Отадзбинесе Исто писе .СЛАВА ХЕРОЈУ НАД ХЕРОЈИМА ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ ХЕРОЈ БИЈО ИОСТАО ВЕЦНО УСВОМ НАРОДУ ЗАОДБРАНУ КУЦНОГ ПРАГА СВОЈЕ ОТАДЗБИНЕ НИЈЕ ЗЛОЦИНАЦ УБИЈОЈЕ ОКУПАТОРА ХЕРОЈ НАД ХЕРОЈИМА УБЈОЈЕ ОКУПАТОРА СЛАВА ХЕРОЈУ ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ БОЗЕ ПРАВДЕ ЗИВЕЛИ ХЕРОЈИ .СВАКОМ ОКУПАТОРУСЕ МОРА ВРАТИТ ИСТОМ МЕРОМ ГАВРИЛА ПРИНЦИПА .ЗИВЕЛИ ХЕРОЈИ НАД ХЕРОЈИМА БОЗЕ ПРАВДЕ .

ОДГОВОРИТЕ