Ускоро 100 милиона долара помоћи

Извршни директор у Свјетској банци Франк Хемскерк изразио је данас увјерење да ће ова финансијска институција 30. јуна одобрити програм вриједан 100 милиона долара за помоћ опоравку БиХ од мајских поплава.

Босна и Херцеговина 25.06.2014 | 21:20
Ускоро 100 милиона долара помоћи


Хемскерк је разговарао данас у Сарајеву са предсједавајућим Савјета министара БиХ Вјекославом Бевандом о могућностима и улози Свјетске банке на донаторској конференцији за БиХ средином јула у Бриселу.

"Свјетска банка ће у сваком случају пружити велику подршку", рекао је Хемскерк новинарима.

Он је навео да ће бити добро ако се донатори успију убиједити да ће опоравак послије поплава бити повезан са растом и реформама.

Хамскерк је додао да му је драго што је од Беванде чуо да опоравак треба бити повезан са повећањем прилика за развој приватног сектора и отварање радних мјеста. "У току процеса опоравка треба се фокусирати на повећање конкурентности", истакао је Хемскерк.

Према његовим ријечима, разговарано је и о рангирању БиХ у извјештају Дуинг бизниса Свјетске банке, у којем БиХ тренутно заузима 131. мјесто,између Бангладеша и Уганде.

"Обојица смо увјерени да БиХ може пуно боље од тога", рекао је Хемскерк.

Наводећи да у одбору Свјетске банке представља Грузију и Македонију, које заузимају девету, односно 14. позицију у извјештају Дуинг бизниса, Хемскерк је оцијенио да БиХ више спада у ту лигу, него са Угандом.

Беванда, који је и гувернер БиХ у Свјетској банци, сматра да у поплављеним подручјима, осим обнављања домова, пуну пажњу треба посветити помоћи привреди и очувању радних мјеста, као и отварању перспективе за даље запошљавање.

"То ће бити најбоља порука", истакао је Беванда.

Према његовим ријечима, са извршним директором Свјетске банке данас је разговарао о заједничким активностима пред предстојећу донаторску конференцију.

"Донатори ће на крају рећи колико су спремни и колико могу дати, а наша вјеродостојност ће свакако помоћи да та акција, уз све оно што радимо, успије", закључио је Беванда.

Хемскерк се током тродневне посјете БиХ састао са представницима Заједничке комисије за економске реформе Паралментарне скупштине БиХ, више министара у Савјету министара, специјалним представником ЕУ ПетеромСоренсеном, те другим домаћим званичницима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ратко

25.06.2014 20:35

Видљиво са километра да их Додо уопсте не занима.Теско нама са овом власцу свијет це нам окренути ледја.Висе медјународна заједница зна колико је код нас корупција него сто ми јадни знамо.Додик је затровао све односе са свима и дрзи се и даље својих кумова,дилера,лопова затаскава сваку превару,дрзи полицију и судове у мату.Узас докле смо досли.

ОДГОВОРИТЕ